Η μεγαλύτερη φοιτητική πορεία των τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Είχε προηγηθεί η εκκένωση της Πρυτανείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, λίγο μετά τις 6 τα ξημερώματα. Η Πρυτανεία τελούσε υπό κατάληψη μετά από αποφάσεις πολλών φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ. Παρόλο που τόσο οι φοιτητικοί σύλλογοι όσο και ο σύλλογος καθηγητών, είχαν δηλώσει την αντίθεσή τους σε μια πιθανή κατασταλτική κίνηση, ο πρύτανης Παπαϊωάννου, πρώην “μαχητικό” μέλος της ΟΝΝΕΔ, έγινε συνεργάτης της αστυνομίας σε αυτή τη βίαιη ενέργεια και ηγήθηκε της σύλληψης μερικών ακόμα φοιτητών του.
Το ενδιαφέρον είναι πως η εκκένωση δεν είχε καμία πρακτική αξία, καθώς η συνέλευση της κατάληψης είχε ήδη πάρει απόφαση για αποχώρηση από την Πρυτανεία στις 12 το μεσημέρι, προκειμένου να πέσει το κέντρο βάρους στις κατειλημμένες σχολές. Παρόλο που αυτό το γνώριζε φυσικά και η αστυνομία, επέλεξε να εισβάλει στο πανεπιστήμιο και να διώξει βίαια τους φοιτητές, 6 ώρες πριν την προγραμματισμένη αποχώρηση…
Ήδη μαζικές συγκεντρώσεις είχαν αποτρέψει δύο ακόμα απόπειρες ανακατάληψης της Πρυτανείας, συνεπώς η εκκένωση ήταν θέμα γοήτρου για την αστυνομία. Χαρακτηριστικό του μηνύματος που επέλεξε να εκπέμψει η αστυνομία είναι το ότι κατά τη “διαλογή” προς σύλληψη όσων βρίσκονταν μέσα στην Πρυτανεία, οι αστυνομικοί ως “καλά πληροφορημένοι” φώναζαν φοιτητές με τα μικρά τους ονόματα για να τους τρομοκρατήσουν, ενώ στη συνέχεια κυνήγησαν ακόμα και δημοσιογράφο, παρά το ότι τους δήλωνε τη δημοσιογραφική του ιδιότητα.
Εντύπωση προκαλεί και η στιγμή που τα ΜΑΤ διακόπτουν εκπρόσωπο των φοιτητικών συλλόγων την ώρα που μιλάει και εξαπολύουν επίθεση σε φοιτητές που είχαν σπεύσει στο πανεπιστήμιο από τις πρώτες πρωινές ώρες για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην εκκένωση.
Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν εκ νέου έξω από την κατειλημμένη Σχολή Θεάτρου και ταυτόχρονα ξεκινούσε η ήδη ανακοινωμένη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου. Οι δύο συγκεντρώσεις ενώθηκαν και οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία που πέρασε από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης με κατεύθυνση προς το πανεπιστήμιο. Η αστυνομία έκλεισε την πρόσβαση στους χιλιάδες φοιτητές και μετά την προσπάθεια των διαδηλωτών να σπάσουν τον κλοιό ακολούθησαν συγκρούσεις. Τα ΜΑΤ έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης να παραμένει αποπνικτική για αρκετή ώρα. Η πορεία, παρά τις επιθέσεις της αστυνομίας, αποχώρησε συγκροτημένα και έφτασε στο Άγαλμα Βενιζέλου, όπου και διαλύθηκε.
Αυτή, πρέπει και πάλι να τονισθεί, ήταν μια από τις μεγαλύτερες πορείες στη Θεσσαλονίκη εδώ και πολλά χρόνια. Η αστυνομία σε συνεργασία με τον πρύτανη Παπαϊωάννου προχώρησε στην εκκένωση του κτιρίου Διοίκησης, όμως αυτό λίγα αλλάζει σε σχέση με το ισοζύγιο ισχύος και με το κλίμα που επικρατεί στην πόλη. Άλλωστε οι φοιτητές είχαν ήδη αποφασίσει να εστιάσουν στις επιμέρους σχολές και να αποχωρήσουν από την Πρυτανεία. Οπότε στο ΑΠΘ εκκενώθηκε ένα κτίριο, αλλά παραμένουν υπό κατάληψη άλλα πέντε και προγραμματίζονται νέες συνελεύσεις.
Πόσο εύκολη θα είναι η συνύπαρξη διμοιριών ΜΑΤ και κατειλημμένων σχολών σε απόσταση μερικών μέτρων; Πόσο δυνατή θα είναι η παρουσία ενός Πρύτανη που έχει προκαλέσει τη σύλληψη δεκάδων φοιτητών του και μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας τον καταγγέλλει; Ποια θα είναι η αντίδραση των φοιτητών που αργά ή γρήγορα θα επιστρέψουν στις σχολές τους;
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που γεννιούνται για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, η απάντηση των οποίων δεν δείχνει καθόλου εύκολη για καμία από τις δύο πλευρές. Ούτε για την πλειοψηφία, αλλά ούτε και για την μειοψηφία που έχει το μονοπώλιο της βίας και προσπαθεί τελευταία να αποκτήσει και το μονοπώλιο της βιντεοσκόπησης.