ΑΘΗΝΑ
19:45
|
21.09.2024
Κρατική επιδότηση με πέντε απλά βήματα υπόσχεται ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους του υπουργείου Οικονομικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με πέντε απλά βήματα μία μικρομεσαία επιχείρηση μπορεί να εξασφαλίσει επιδότηση , δίχως δικαιολογητικά, ακολουθώντας μία σειρά ενεργειών μέσω διαδικτύου. Αυτό ισχυρίστηκε σήμερα ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, παρουσιάζοντας το νέο πρόγραμμα επιδότησης δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Το πρόγραμμα που φέρει την κωδική ονομασία “ΓΕΦΥΡΑ 2” προβλέπει την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του yπουργείου Οικονομικών, που θα ενεργοποιηθεί τις επόμενες δύο βδομάδες. Λεπτομέρειες μπορεί να μάθει μπαίνοντας στην ιστοσελίδα www.keyd.gov.gr, όπου θα αναρτηθεί ο οδηγός χρήσης της πλατφόρμας.

Μετά την υποβολή αίτησης στην ειδική πλατφόρμα, ακολουθεί “έλεγχος επιλεξιμότητας” κατά τον οποίο διενεργούνται έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων, με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσο πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας του οφειλέτη. Στο στάδιο αυτό αντλούνται αυτόματα στοιχεία από βάσεις δεδομένων του Δημοσίου και των τραπεζών ή των διαχειριστών δανείων.

Στο 3ο Βήμα εγκρίνεται η κρατική επιδότηση ηλεκτρονικά. Δηλαδή, εκδίδεται μια Απόφαση Έγκρισης Επιδότησης, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας και ο οφειλέτης ειδοποιείται με ηλεκτρονικό μήνυμα- email, ώστε να το γνωρίζει. Στην περίπτωση της ατομικής επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται στα 600 ευρώ. Στην περίπτωση της μεσαίας επιχείρησης, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται στις 50.000 ευρώ.

Στο 4ο Βήμα γίνεται η συνεννόηση του οφειλέτη με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείων, με σκοπό να ρυθμίσει το μη εξυπηρετούμενο δάνειο.

Στο 5ο και τελευταίο Βήμα καταβάλλεται στον οφειλέτη η κρατική επιδότηση.
 
Ο Κουρμούσης ανέφερε ενδεικτικά τα κριτήρια μιας ατομικής επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγελματία και τα κριτήρια μιας μεσαίας επιχείρησης. 

Για την ατομική επιχείρηση ή τον ελεύθερο επαγγελματία 1ο κριτήριο είναι να μην απασχολεί προσωπικό, το 2ο είναι να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών έως 42.000 ευρώ, το 3ο κριτήριο είναι να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 40.000 ευρώ, το 4ο κριτήριο είναι να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές και ομόλογα – αξίας έως 40.000 ευρώ και το 5ο και τελευταίο κριτήριο είναι να διαθέτει ακίνητη περιουσία -μη υποθηκευμένη- αξίας έως 600.000 ευρώ. 

Για τη μεσαία επιχείρηση, το 1ο κριτήριο είναι να έχει έως 250 άτομα προσωπικό, το 2ο κριτήριο είναι να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ, το 3ο κριτήριο είναι να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 25 εκατ. ευρώ το 4ο κριτήριο είναι να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές και ομόλογα – αξίας έως 3,75 εκατ. ευρώ και το 5ο και τελευταίο κριτήριο είναι να διαθέτει ακίνητη περιουσία – μη υποθηκευμένη – αξίας έως 50 εκατ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να λάβουν περισσότερη ενημέρωση για το θεσμικό πλαίσιο του προγράμματος και αν είναι δικαιούχοι, μπορούν να απευθυνθούν, μετά την ψήφιση του νόμου, στα 50 Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών της Ειδικής Γραμματείας που λειτουργούν πανελλαδικά, κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 213.212.5730.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ψυχραιμία μπροστά στα «βάσανα» της γαλλικής (κέντρο) αριστεράς

Το Telegram επίσημα ξεκινά να συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές

Χεζμπολάχ: Νέο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ

Αξιωματούχος της Fed: Πρόωρη δήλωση νίκης η μείωση των επιτοκίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα