ΑΘΗΝΑ
00:21
|
19.04.2024
Το Μεγάλο Φράγμα Αιθιοπικής Αναγέννησης αναγκάζει Σουδάν και Αίγυπτο σε στενότερες σχέσεις με στόχο την από κοινού αποτροπή δυσμενών τετελεσμένων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διμερείς οικονομικές και αμυντικές σχέσεις αλλά και η στενότερη διμερής συνεργασίας σε σχέση με τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στα ζητήματα που δημιουργεί το υπό ανέγερση αιθιοπικό τεράστιο Φράγμα Αναγέννησης στον Γαλάζιο Νείλο κυριάρχησαν στην ατζέντα των συναντήσεων που είχε σήμερα στο Κάιρο ο Σουδανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ.

Ο Χάμντοκ συνάντησε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι εκφράζοντας ικανοποίηση για το νέο επίπεδο των διμερών σχέσεων ανταποδίδοντας την επίσκεψη που έκανε ο Αιγύπτιος ηγέτης στο Χαρτούμ μόλις το περασμένο Σάββατο.

Στη συνέχεια συνάντησε τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μουστάφα Μαντμπούλι, με τον οποίον συμφώνησαν πως οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί για τη διαχείριση των υδάτων του Γαλάζιου Νείλου κατά την ολοκλήρωση του αιθιοπικού φράγματος “θα πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των τριών αφρικανικών χωρών” (Αιγύπτου, Σουδάν, Αιθιοπίας).

Ο Χάμντοκ τόνισε πως το αιθιοπικό φράγμα δεν θα πρέπει να βλάψει τα συμφέροντα καμίας εκ των τριών χωρών, επαναλαμβάνοντας έκκληση για διεθνή πρωτοβουλία ώστε να βρεθεί ικανοποιητική λύση μετά την πρόσφατη συγκρότηση κουαρτέτου ανάμεσα στην Αφρικανική Ένωση, την ΕΕ, τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ.

Image

Ο Αιγύπτιος πρωθυπιουργός τόνισε από τη μεριά του ότι η Αίγυπτος δεν είναι κατά της ανάπτυξης της αιθιοπικής οικονομίας. “Το αντίθετο” τόνισε προσθέτοντας πως η χώρα του είναι από τους ένθερμους υποστηρικτές της αιθιοπικής οικονομικής ανάπτυξης, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι αυτή δεν θα πρέπει να γίνεται σε βάρος της Αιγύπτου και του Σουδάν.

Οι πρωθυπουργοί Σουδάν και Αιγύπτου εξέτασαν κοινά έργα στρατηγικής σημασίας με πρώτη την σιδηροδρομική σύνδεση και βελτίωση των οδικών δικτύων αμφοτέρων χωρών και την προώθηση κοινών προγραμμάτων στους τομείς της ανώτατης εκπαίδευσης, της επιστημονικής έρευνας και της αγροτικής παραγωγής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα