ΑΘΗΝΑ
23:43
|
26.04.2024
Το Ιράν και οι εξελίξεις στον Περσικό τέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης των Συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας ΗΠΑ-Ισραήλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν, οι προσπάθειες των ΗΠΑ να δρομολογήσουν μία γενικότερη διαπραγμάτευση με την Τεχεράνη για το ιρανικό πυρηνικό, βαλλιστικό πρόγραμμα και το γεωπολιτικό ρόλο και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιφέρεια της Μέσης Ανατολής τέθηκαν το απόγευμα στο επίκεντρο της πρώτης τηλεδιάσκεψης των συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν και Ισραήλ, Μέιρ Μπεν Σαμπάτ

Στην τηλεδιάσκεψη της αμερικανο-ισραηλινής “Συμβουλευτικής Ομάδας” συμμετείχαν και άλλοι αξιωματούχοι και πραγματοποιείται μετά από δύο διαδοχικές πολύωρες τηλεφωνικές επικοινωνίες ανάμεσα στους συμβούλους Εθνικής Ασφάλειας των δύο χωρών.

Η εξέλιξη καταγράφεται ένα 24ωρο μετά την κατάθεση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Επιτροπή Ξένων Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων όπου ανέπτυξε τις προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Νωρίτερα είχε εκφράσει την επιθυμία των ΗΠΑ να ξεκινήσουν “άτυπες” συνομιλίες με το Ιράν και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επαναφορά στη συμφωνία του 2015 από την οποία αποχώρησε μονομερώς η προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Συνομιλίες τις επόμενες βδομάδες βλέπουν οι Τάιμς Ν.Υόρκης

Νωρίς απόψε οι Τάιμς Νέας Υόρκης δημοσίευσαν ρεπορτάζ που υποστηρίζει πως οι άτυπες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν είναι θέμα μερικών βδομάδων.

Το ρεπορτάζ που επικαλείται αμερικανικές και ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ανέφερε πως λίγο μετά την έναρξή τους ΗΠΑ και Ιράν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στην λήψη “ταυτόχρονων μέτρων” για την επαναφορά τους στη συμφωνία του 2015. Η πληροφορία αυτή θυμίζει πρόταση που είχαν κάνει πριν λίγες μέρες Ρώσοι διπλωμάτες σε μία προσπάθεια να άρουν την αντιπαράθεση Ουάσιγκτον-Τεχεράνης σε σχέση με το ποιος οφείλει να κάνει πρώτος το γενναίο βήμα για την αποκατάσταση της διεθνούς συμφωνίας του 2015.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα