ΑΘΗΝΑ
13:27
|
19.04.2021
Ο Αυστριακός καγκελάριος έχει ασκήσει επανειλημμένα κριτική στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για καθυστερήσεις τόσο στην παράδοση όσο και στην έγκριση των εμβολίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δριμύτατη κριτική στην ακολουθούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση πολιτική διανομής του εμβολίου κατά του κορονοϊού Covid-19, μεταξύ των χωρών-μελών της, άσκησε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, καταγγέλοντας μάλιστα «μεθόδους παζαριού».  

«Οι δόσεις  των εμβολίων  δεν  κατανέμονται  δίκαια στα κράτη-μέλη  ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας, όπως είχε συμφωνηθεί», επισήμανε ο  καγκελάριος. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι έγιναν  πρόσθετες συμφωνίες και ένα “παζάρι” μεταξύ των κρατών-μελών και της φαρμακευτικής βιομηχανίας», κατήγγειλε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ζητώντας ταυτόχρονα πλήρη διαφάνεια και δίκαιη κατανομή των εμβολίων. 

Ο Αυστριακός καγκελάριος έχει ασκήσει επανειλημμένα  κριτική στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για καθυστερήσεις τόσο  στην παράδοση των εμβολίων όσο και στην έγκριση εμβολίων, ενώ έχει αποσαφηνίσει  με έμφαση ότι δεν θα πρέπει να εξαρτηθεί αποκλειστικά από την ΕΕ η παραγωγή εμβολίων δεύτερης γενιάς. Eπέκρινε μάλιστα πρόσφατα και πάλι τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ το να εγκρίνονται εμβόλια σε άλλες χώρες ταχύτερα απ’ ό,τι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων».

Ο ηγέτης της Αυστρίας έχει δηλώσει επιπλέον πως θέλει να υπάρξει στη χώρα του παραγωγή του ρωσικού και του  κινεζικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, προαναγγέλοντας ότι, «εάν εγκριθούν τα δύο εμβόλια, η Αυστρία θα προσπαθήσει σίγουρα να διαθέσει τις παραγωγικές ικανότητες εγχώριων εταιρειών για την παραγωγή ρωσικών ή κινέζικων εμβολίων, όπως και εμβολίων άλλων χωρών». 

Πριν λίγες ημέρες εξάλλου συζήτησε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, το ενδεχόμενο να προμηθευθεί η Αυστρία το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V και την πιθανότητα της από κοινού παραγωγής του συγκεκριμένου εμβολίου.

«Το θέμα είναι να λάβουμε, όσο το δυνατόν πιο ασφαλές εμβόλιο όσο το δυνατόν γρηγορότερα – ανεξάρτητα από ποιον έχει αναπτυχθεί», τόνισε πρόσφατα  ο καγκελάριος, ο οποίος  είχε υποστηρίξει  ότι ο EMA  θα πρέπει επίσης να ελέγξει την  έγκριση εμβολίων από τη Ρωσία και την Κίνα και ότι  από αυτήν την άποψη δεν πρέπει να υπάρχει «κανένα πολιτικό ταμπού».

Λαμβάνοντας ως αφορμή την πρόσφατη επείγουσα έγκριση  από τις αμερικανικές αρχές του εμβολίου κατά της Covid-19 της αμερικανικής εταιρείας  Johnson & Johnson, ο Κουρτς είχε απαιτήσει  την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου αυτού (κάτι που συνέβη μόλις πριν λίγα εικοσιτετράωρα) από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυρίως “πιάτο” η Ρωσία στο Συμβούλιο των Εξωτερικών Υποθέσεων

“Μονόδρομος” το άνοιγμα Δημοτικών & Γυμνασίων στις 10 Μαΐου

Κυνηγητό εν μέσω Ραμαζανιού στην ανατολική Ιερουσαλήμ (video)

RDIF: Συμφωνία για την παραγωγή 100 εκατ. δόσεων Sputnik V στην Κίνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα