ΑΘΗΝΑ
12:10
|
15.04.2021
Ανησυχία για τα περιστατικά θρόμβων στο αίμα – Κι άλλο “κούρεμα” στις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά την Αυστρία, τη Δανία κι άλλες χώρες της Ευρώπης και η Ασία δείχνει να ανησυχεί για τα περιστατικά θρόμβων στο αίμα μετά από εμβολιασμούς με το προϊόν της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας, AstraZeneca. Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει η έναρξη του ανοσοποιητικού προγράμματος με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της νόσου Covid-19 εξαιτίας των περιστατικών με τις θρομβώσεις. Η αναβολή αποφασίστηκε προληπτικά παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμα αποδεικτικά στοιχεία που να συνδέουν τα εμβόλια με τα περιστατικά των θρομβώσεων.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης επρόκειτο να εγκαινιάσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα της ασιατικής χώρας σήμερα Παρασκευή λαμβάνοντας πρώτος το εμβόλιο της AstraZeneca. Αυτός ο εμβολιασμός έχει πλέον ακυρωθεί. Μια καθυστέρηση που σχετίζεται με την απόφαση αρκετών ευρωπαϊκών χωρών να αναστείλουν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου που αναπτύχθηκε στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μαζί με την AstraZeneca.

Να σημειωθεί πως περίπου πέντε εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν ήδη εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 30 περιστατικά εμφάνισης θρομβώσεων στο αίμα μετά από τη λήψη του εν λόγω εμβολίου. ΗΑυστρία διέκοψε την χρήση εμβολίων από συγκεκριμένη παρτίδα της AstraZeneca για τη διάρκεια της έρευνας σχετικά με θάνατο εξαιτίας θρόμβου στο αίμα και ένα περιστατικό πνευμονικής εμβολής.

“Μολονότι η ποιότητα του εμβολίου είναι καλή, ορισμένες χώρες αποφάσισαν (η χορήγησή του) να ανασταλεί” και “θα την αναβάλλουμε και εμείς”, δήλωσε ο καθηγητής Πιγιασακόλ Σακολσαταγιαντόρν, σύμβουλος της επιτροπής που επιφορτίστηκε να συντονίσει την εκστρατεία ανοσοποίησης στην ασιατική χώρα. Πάντως αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας της Ταϊλάνδης έσπευσαν να καθησυχάσουν τους πολίτες διευκρινίζοντας ότι η παρτίδα των εμβολίων που έχει παραλάβει η χώρα δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που έχει μοιραστεί σε 17 χώρες της Ευρώπης. Οι πρώτες 11.300 δόσεις του AstraZeneca έφτασαν στην Ταϊλάνδη στις 24 Φεβρουαρίου μαζί με 200.000 δόσεις του κινεζικού Coronavac. Περισσότεροι από 30.000 Ταϊλανδοί έχουν ήδη εμβολιαστεί με το κινεζικό εμβόλιο.

Νέο “κούρεμα” στις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ

Η βρετανοσουηδική φαρμακευτική βιομηχανία AstraZeneca μείωσε περαιτέρω την πρόβλεψή της για την ποσότητα των δόσεων εμβολίων που θα προμηθεύσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στο πρώτο τρίμηνο στα 30 εκατομμύρια, που αποτελεί το ένα τρίτο των συμβατικών της υποχρεώσεων και σηματοδοτεί τη μείωση κατά 25% της ποσότητας που δεσμευόταν να παραδώσει τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Η μείωση της ποσότητας θα καταφέρει νέο πλήγμα στα σχέδια της ΕΕ για την ανοσοποίηση του πληθυσμού, εκστρατεία που παρεμποδίζουν οι επανειλημμένες καθυστερήσεις στις παραδόσεις δόσεων εμβολίων και η αργή διανομή τους σε κάποιες χώρες.

Το έγγραφο, που κοινοποιήθηκε σε ευρωπαίους αξιωματούχους και φέρει ημερομηνία 10η Μαρτίου, δείχνει πως η AstraZeneca προβλέπει πλέον ότι θα έχει παραδώσει 30,1 εκατ. δόσεις στην Ευρώπη περί τα τέλη Μαρτίου και άλλα 20 εκατ. δόσεις τον Απρίλιο.

Την 25η Φεβρουαρίου ο Πασκάλ Σοριό, διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, δεσμευόταν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως η εταιρεία θα παρέδιδε 40 εκατ. δόσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Ωστόσο το έγγραφο αποκαλύπτει ότι την 24η Φεβρουαρίου η αγγλοσουηδική βιομηχανία ήδη εκτιμούσε πως θα παρέδιδε 34 εκατ. δόσεις στην ΕΕ την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο, ποσότητα πολύ μικρότερη από τις 90 εκατ. δόσεις που είχαν συμφωνηθεί.

Εκπρόσωπος της AstraZeneca απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο ερωτηθείς σχετικά σήμερα από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Πρόσωπο ενημερωμένο για την κατάσταση εξήγησε ότι η αύξηση της παραγωγής που περίμενε η διοίκηση της εταιρείας δεν έγινε λόγω των δυσκολιών στη μεταφορά των εμβολίων μέσω των παγκόσμιων αλυσίδων εμβολιασμού.

Οι ΗΠΑ, από όπου η AstraZeneca σκόπευε να στείλει δόσεις στην ευρωπαϊκή αγορά, διεμήνυσαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μην αναμένει ότι θα παραλάβει σύντομα ποσότητες εμβολίων παρασκευασμένων στην αμερικανική επικράτεια, μετέδωσε το Ρόιτερς χθες επικαλούμενο δύο ευρωπαϊκές πηγές.

Η εταιρεία είχε πει πως οι αρχικές μειώσεις των ποσοτήτων που επρόκειτο να παραδώσει στην ΕΕ οφείλονταν σε προβλήματα στην παραγωγή στην Ευρώπη.

«Βλέπω προσπάθειες, αλλά όχι ‘τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες’. Δεν αρκούν προκειμένου η AstraZeneca να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις για το πρώτο τρίμηνο», σημείωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν μέσω Twitter χθες Πέμπτη, προσθέτοντας πως είναι «ώρα» το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να φροντίσει να «εκπληρωθούν» οι υποχρεώσεις αυτές.

Το έγγραφο της βιομηχανίας αποκαλύπτει επίσης ότι η εταιρεία αναμένει πλέον να παραδώσει περίπου 20 εκατ. δόσεις στην ΕΕ τον Απρίλιο. Δεν περιέχει καμία πρόβλεψη για τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Βάσει του συμβολαίου που έχει συναφθεί, η AstraZeneca θα προμήθευε τις 27 χώρες μέλη με 180 εκατ. δόσεις το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, με το σύνολο της ποσότητας από τον Δεκέμβριο να φθάνει τα 300 εκατ. δόσεις.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Τζον Κλιζ “σφάζει” με το χιούμορ του την πολιτική ορθότητα

Ο Πολιτισμός στους δρόμους – 13 μήνες σε αναστολή λειτουργίας

Hγέτες και νομπελίστες ζητούν να καταργηθούν οι πατέντες των εμβολίων

Οικογένεια Καραϊβάζ: Η δολοφονία του Γιώργου είναι δολοφονία της Δημοκρατίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα