ΑΘΗΝΑ
02:28
|
03.05.2024
Ο νέος ΓΓ του ΟΟΣΑ θεωρείται αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και κατά πολλούς αρνητής της κλιματικής αλλαγής και πολέμιος της λεγόμενης "πράσινης" φορολογίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο 51χρονος Αυστραλός Ματίας Κόρμαν εξελέγη σήμερα γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) από τους πρεσβευτές του 37μελούς οργανισμού, ένα αξίωμα που διεκδικούσε (χωρίς πολλές ελπίδες) η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου με την στήριξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η Διαμαντοπούλου είχε μάλιστα ανακοινώσει την αποχώρησή της από τη διεκδίκηση του αξιωμάτος την 1η Μάρτη με ανάρτησή της στο Τούιτερ.

Ποιος είναι ο νέος ΓΓ του ΟΟΣΑ

Ο 51χρονος νέος ΓΓ του ΟΟΣΑ είναι ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Αυστραλίας. Φαίνεται πως εξελέγη “με μικρή πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των επικεφαλής αντιπροσωπειών”.

Βασική αντίπαλός του ήταν η 53χρονη Σουηδή Σεσίλια Μάλμστρομ, πρώην Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως ο Ματίας Κόρμαν δεν ξεκινά με καλές “περγαμηνές” τη δουλειά στη νέα του θέση.

Η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν τον είχε κατατάξει στη “μαύρη λίστα” των υποψηφίων για τη θέση του ΓΓ του ΟΟΣΑ κρίνοντας από τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών της Αυστραλίας.

Η βρετανική εφημερίδα θυμίζει ότι τον καιρό που ήταν υπουργός Οικονομίας της Αυστραλίας είχε επιχειρηματολογήσει ενάντια στην επιβολή του φόρου για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θεωρώντας πως ήταν μία “ενέργεια αυτοτραυματισμού της οικονομίας που δεν βοηθά σε τίποτε τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών διοιξειδίου του άνθρακα”.

Με τον Κόρμαν είχαν διαφωνήσει ειδικοί επιστήμονες όπως ο πρώην Αυστραλός διαπραγματευτής για το κλίμα και νυν διευθυντής του προγράμματος Κλίμα και Ενέργεια της αυστραλιανής “Δεξαμενής σκέψης” Australia Institute, Ρίσι Μέρτζιαν.

Ο Μέρτζιαν θυμάται επίσης πως ο Κόρμαν (γνωστός επίσης για τους παχυλούς μισθούς και τις γενναιόδωρες χορηγείες διαφόρων εταιριών που έπαιρνε ώστε να αναπτύσσει παράλληλα και αντισυνδικαλιστική και αντεργατική στάση και πολιτικές) είχε προσπαθήσει να καταργήσει την “Πράσινη Τράπεζα” της Αυστραλίας, την “Χρηματοπιστωτική Εταιρία Καθαρής Ενέργειας” και την Υπηρεσία Ανανεώσιμης Ενέργειας, δίχως τελικά να τα καταφέρει.

Η εκλογή του δεν προκάλεσε ικανοποίηση ούτε ιδιαίτερως ευμενή σχόλια καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που ερμήνευσαν την ανάδειξή του στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ σαν “βρώμικη” συμμαχία με τις ΗΠΑ κατά της Κίνας και άλλων ανταγωνιστικών χωρών.

Ο Κόρμαν ξεκινά τη θητεία του την 1η Ιουνίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα