ΑΘΗΝΑ
17:29
|
07.05.2024
Το κοινοβούλιο της Καταλονίας εξέλεξε σήμερα την Παρασκευή ως νέα πρόεδρο του την σκληροπυρηνική υπέρμαχο της ανεξαρτησίας, Λάουρα Μποράς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κοινοβούλιο της Καταλονίας υπό τη νέα του σύνθεση, που προέκυψε από τις περιφερειακές εκλογές του Φεβρουαρίου, εξέλεξε σήμερα την Παρασκευή ως νέα πρόεδρο του την σκληροπυρηνική υπέρμαχο της ανεξαρτησίας της βορειοανατολικής περιφέρειας της Ισπανίας, Λάουρα Μποράς, και ενώ οι βουλευτές που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας προετοιμάζονται να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Η Μποράς εξελέγη με την στήριξη αυτονομιστικών κομμάτων, τα οποία αύξησαν την κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία στις περιφερειακές εκλογές της 14ης Φεβρουαρίου, κερδίζοντας 74 έδρες από τις συνολικά 135.

Η εκλογή της είναι ένα πιθανό πρώτο βήμα προς το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού από φιλοαυτονομιστικά κόμματα, συνασπισμού που αποτελείται από το κόμμα του πρώην προέδρου της τοπικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζδεμόντ «Μαζί για την Καταλονία» (JxC), το μετριοπαθές κεντροαριστερό Κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς (ERC) και πιθανώς το αριστερό κόμμα Λαϊκή Ενότητα (CUP).

Η 50χρονη Μποράς, φιλόλογος και υπέρμαχη της διάδοσης της καταλανικής γλώσσας, έγινε γνωστή από την σθεναρή αντίσταση που προέβαλε από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματός της στον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ερχόμενη σε αντίθεση με το ERC που υπερψήφισε τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Οι περιφερειακές αρχές της Καταλανίας πρόκειται να ξαναρχίσουν το προσεχές διάστημα συνομιλίες με την κυβέρνηση του Σάντσεθ, με σκοπό να προσπαθήσουν να επιλύσουν την κρίση σχετικά με την μορφή της πολιτειακής οντότητας της Καταλονίας.

Ωστόσο, οι δύο πλευρές απέχουν κατά πολύ σε επίπεδο διεκδικήσεων, με τα αυτονομιστικά κόμματα να απαιτούν ένα δημοψήφισμα με ερώτημα την ανεξαρτησία και αμνηστία για τους ηγέτες του κινήματος που βρίσκονται στη φυλακή ή σε εξορία για το ρόλο τους στην απόπειρα ανεξαρτητοποίησης του 2017.

Ο Σάντσεθ αντιτίθεται σε δημοψήφισμα, αλλά προσφέρει μεγαλύτερη αυτονομία για την πλούσια περιοχή και εμφανίζεται θετικός σεην απονομής χάρης προς τους αυτονομιστές ηγέτες.

Πηγές: France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Κασσελάκης: Το πιο αριστερό πράγμα είναι να βελτιώνεις τη ζωή των συνανθρώπων σου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα