ΑΘΗΝΑ
07:11
|
26.04.2024
Το Ισραήλ είναι ο «πρωταρχικός ύποπτος» στην επίθεση της Τετάρτης στο πλοίο εμπορευματοκιβωτίων Shahr-e Kord.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Shahr-e Kord, ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με ιρανική σημαία, υπέστη πυρκαγιά σε αυτό που χαρακτηρίστηκε ως «τρομοκρατική επίθεση» στη Μεσόγειο στις 10 Μαρτίου. Την Πέμπτη, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον δώδεκα ιρανικά φορτηγά πλοία που κατευθύνονταν προς τη Συρία, τα περισσότερα από τα οποία ήταν φορτωμένα με πετρέλαιο, έχουν στοχευθεί από το Ισραήλ από το 2019.

Το Ισραήλ είναι ο «πρωταρχικός ύποπτος» στην επίθεση της Τετάρτης στο πλοίο εμπορευματοκιβωτίων Shahr-e Kord, ανέφερε το Nour News του Ιράν, επικαλούμενο ένα μέλος της τεχνικής ομάδας που ερευνά το συμβάν.

«Δεδομένης της γεωγραφικής θέσης του πλοίου και τον τρόπο που στοχεύτηκε, μία από τις ισχυρές πιθανότητες είναι ότι αυτή η τρομοκρατική πράξη πραγματοποιήθηκε από το σιωνιστικό καθεστώς», ανέφερε η πηγή, αναφερόμενος στο Ισραήλ.


Νωρίτερα το Σάββατο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Σαΐντ Κατιμπζαντέχ, χαρακτήρισε το περιστατικό της Τετάρτης ως επίθεση σαμποτάζ, η οποία συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του νόμου της θάλασσας και είπε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν επιφορτιστεί με τον εντοπισμό της αιτίας του συμβάντος.

Το Ιράν αναφέρει ότι το φορτηγό Shahr-e Kord βρισκόταν σε πορεία από το Ιράν προς την Ευρώπη και ότι το κύτος του χτυπήθηκε από εκρηκτικό αντικείμενο ενώ έπλεε σε διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο, προκαλώντας πυρκαγιά στο σημείο της έκρηξης. Η πυρκαγιά σβήστηκε και κανένα από τα μέλη του πληρώματος δεν τραυματίστηκε, σύμφωνα με τον Κατιμπζαντέχ.

Στην περιγραφή τους, η πηγή του Nour News έδειξε ότι πολλά ισχυρά εκρηκτικά αντικείμενα φέρονται να έπληξαν εμπορευματοκιβώτια στο κατάστρωμα του πλοίου και είπε ότι αυτά τα αντικείμενα ενδέχεται να πυροβολήθηκαν από αεροσκάφος.

Την Παρασκευή, ο ιδιοκτήτης του Shahr-e Kord, IRISL, χαρακτήρισε την επίθεση στο πλοίο ως «τρομοκρατική πράξη» και «ναυτική πειρατεία».

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν σχολίασαν το περιστατικό ή τους ισχυρισμούς για ανάμειξη.

Ατελείωτη διαμάχη

Το Τελ Αβίβ κατηγόρησε το Ιράν ότι επιτέθηκε σε ένα από τα φορτηγά πλοία του στον Κόλπο του Ομάν τον Φεβρουάριο και ισχυρίστηκε ότι η Τεχεράνη είχε μολύνει ολόκληρη την ακτή της με πίσσα πετρελαίου σε μια πράξη «περιβαλλοντικής τρομοκρατίας» τον ίδιο μήνα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι απέσυραν τους τελευταίους ισχυρισμούς, με τους στρατιωτικούς και τις υπηρεσίες πληροφοριών να μην γνωρίζουν τους ισχυρισμούς προτού γίνουν από τον υπουργό περιβάλλοντος. Το Ιράν δεν έχει σχολιάσει τους ισχυρισμούς περί «περιβαλλοντικής τρομοκρατίας», αλλά αρνήθηκε έντονα οποιαδήποτε εμπλοκή στο περιστατικό του Κόλπου του Ομάν, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό Μπεντζαμίν Νετανιάχου ότι πραγματοποιεί «επιχείρηση ψεύτικης σημαίας» για να αποσπάσει την προσοχή από τις αποσταθεροποιητικές πράξεις και πρακτικές του [Ισραήλ] σε όλη την περιοχή. “

Η επίθεση στο Shahr-e Kord έρχεται μετά από μια έκθεση της Wall Street Journal αυτήν την εβδομάδα που δείχνει ότι το Ισραήλ είχε στοχεύσει τουλάχιστον δώδεκα ιρανικά φορτηγά πλοία που κατευθύνονταν προς τη Συρία από το 2019, τα περισσότερα από τα οποία ήταν φορτωμένα με ιρανικό πετρέλαιο, εξαναγκάζοντας τουλάχιστον δύο από τα πλοία να επιστρέψουν στους λιμένες τους στο Ιράν.

Οι σχέσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ είναι ανύπαρκτες από την Ιρανική Επανάσταση του 1979, με αξιωματούχους στην Τεχεράνη να δηλώνουν επανειλημμένα ότι το «σιωνιστικό καθεστώς» δεν έχει κανένα δικαίωμα να υπάρχει και να κατηγορεί το Τελ Αβίβ ότι κλέβει παλαιστινιακά εδάφη και καταπιέζει τους ντόπιους κατοίκους. Το Εβραϊκό Κράτος έχει ασκήσει επιθετική πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αποφύγει τη βελτίωση των σχέσεων με την Ισλαμική Δημοκρατία, ισχυριζόμενος για σχεδόν μια δεκαετία ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της απόκτησης πυρηνικών όπλων, απειλώντας με αεροπορικές επιθέσεις και πραγματοποιώντας επιθέσεις σαμποτάζ εναντίον του Ιράν και δολοφονώντας αρκετούς από τους πυρηνικούς του επιστήμονες. Τον Νοέμβριο, ο Ιρανός φυσικός Μοχσέν Μακριτζαντέχ σκοτώθηκε έξω από την Τεχεράνη σε μια περίπλοκη επίθεση στο όχημά του. Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για το θάνατό του και κατηγόρησε το Τελ Αβίβ ότι προσπάθησε να πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του Τραμπ. Το Ισραήλ δεν σχολίασε τους ισχυρισμούς, αν και ένας ανώνυμος αξιωματούχος είπε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι θα έπρεπε να «ευχαριστούν» το Ισραήλ για τη δολοφονία. Το Ιράν υποστηρίζει ότι δεν διαθέτει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και έχει ρωτήσει επανειλημμένα γιατί το Ισραήλ δεν θεωρείται υπεύθυνο από τη διεθνή κοινότητα για τις υποψίες για τη δική του αποθήκευση πυρηνικών όπλων.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα