ΑΘΗΝΑ
02:18
|
23.09.2024
Ένα κονβόι 45 φορτηγών που μεταφέρουν στρατιωτικά οχήματα, εξοπλισμό και προμήθειες που συνοδεύονται από δεξαμενόπλοια καυσίμων εστάλει στη βορειοανατολική Συρία από τον στρατιωτικό συνασπισμό υπό…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει την πολιτική του προκατόχου της να στέλνει κονβόι γεμάτα με στρατιωτικό εξοπλισμό και προμήθειες στη Συρία και να βγάζει λαθραία πετρέλαιο. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Πενταγώνου τώρα αρνούνται ότι το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό ή οι εργολάβοι εμπλέκονται σε δραστηριότητες μεταφοράς πετρελαίου.

Ένα κονβόι 45 φορτηγών που μεταφέρουν στρατιωτικά οχήματα, εξοπλισμό και προμήθειες που συνοδεύονται από δεξαμενόπλοια καυσίμων εστάλει στη βορειοανατολική Συρία από τον στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αναφέρει το Συριακό Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων (SANA), επικαλούμενο τοπικές πηγές στο χωριό αλ-Καζνά.

Το κονβόι λέγεται ότι εισήλθε στη χώρα μέσω του σημείου διέλευσης των συνόρων του αλ-Γουαλίντ με το Ιράκ, στο οποίο η συριακή κυβέρνηση δεν έχει κανέναν έλεγχο και, ως εκ τούτου, θεωρεί παράνομο, προτού να διασχίσει τον αυτοκινητόδρομο Μ4 οδεύοντας προς προορισμούς στο Ντεΐρ εζ-Ζορ και Χασάκα.

Το SANA αναφέρει ότι ο αμερικανικός συνασπισμός συνεχίζει να ενισχύει την παράνομη παρουσία του στη βορειοανατολική Συρία, δημιουργώντας πολλαπλές βάσεις για την προστασία και την εκπαίδευση των συμμαχικών δυνάμεων «και των τρομοκρατικών οργανώσεων που λειτουργούν υπό τη διοίκηση τους» και για τη φύλαξη των πετρελαϊκών πεδίων που εξάγουν πόρους και τους στέλνουν στο εξωτερικό.

Το Πεντάγωνο δικαιολογεί την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία λέγοντας ότι είναι εκεί για να διασφαλίσει την «διαρκή ήττα» των τρομοκρατών του Νταές (ISIS) *. Το πρώην «χαλιφάτο» του Νταές κατατροπώθηκε επίσημα τόσο από τις συριακές όσο και από τις ιρακινές δυνάμεις από το 2017, με την Ουάσιγκτον να συνεχίζει να χρησιμοποιεί την υποτιθέμενη απειλή της επανεμφάνισης της ομάδας ως δικαιολογία για τη συνεχιζόμενη παρουσία της και στις δύο χώρες.

Η Δαμασκός λέει ότι η κατοχή των ΗΠΑ είναι παράνομη και κατηγορεί την Αμερική ότι επιδιώκει να λεηλατήσει το πετρέλαιο της. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραδέχτηκε ανοιχτά και επανειλημμένα ότι «οι μόνες δυνάμεις» που είχε στη Συρία ήταν εκεί για να «πάρουν το πετρέλαιο». Η κυβέρνηση του Μπάιντεν απομακρύνθηκε από αυτήν τη ρητορική, ανακοινώνοντας τον περασμένο μήνα ότι περίπου 800 αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στη Συρία «δεν έχουν εξουσιοδότηση να παρέχουν βοήθεια σε οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική εταιρεία» που ασχολείται με την εκμετάλλευση των πετρελαιοπηγών της χώρας.

Η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών εκτιμά ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους λεηλατούν τουλάχιστον 30 εκατομμύρια δολάρια πετρελαίου κάθε μήνα από τα υπολείμματα της τοπικής πετρελαϊκής υποδομής, εμποδίζοντας έτσι τη συγκέντρωση αυτών των κεφαλαίων από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους στη Δαμασκό και την χρήση τους για την ανοικοδόμηση από την θανατηφόρα υποστηριζόμενη από ξένους πολιτική σύγκρουση. Η παρουσία των ΗΠΑ στη Συρία δεν υποστηρίζεται από εντολές του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ουάσινγκτον δεν έχει πρόσκληση από την κυβέρνηση της χώρας να λειτουργήσει στην Αραβική Δημοκρατία.

Παρά τη δέσμευσή του να αντιστρέψει την πορεία σε μεγάλο μέρος της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής του προκατόχου του, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε την πολιτική του Τραμπ στη Συρία, με τα τοπικά συριακά μέσα μαζικής ενημέρωσης να αναφέρουν τακτικά την μπρός-πίσω μεταφορά στρατιωτικών οχημάτων, κονβόι προμηθειών και δεξαμενόπλοιων μέσα και έξω από τη χώρα. Τον Ιανουάριο, αναφέρθηκε ότι 200 ​​επιπλέον αμερικανικά στρατεύματα είχαν μεταφερθεί στη Χασάκα. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ξεκίνησε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Συρίας τον Φεβρουάριο, στοχεύοντας τις ιρακινές δυνάμεις πολιτοφυλακής κατά του Νταές που η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι συμμετείχαν σε επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ. Η Συρία κατήγγειλε την επίθεση και οι πολιτοφυλακές αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς για συμμετοχή.

Ο Μπάιντεν υπήρξε σταθερά υποστηρικτής της αμερικανικής επέμβασης στη Συρία, επικροτώντας την Επιχείρηση Timber Sycamore, ένα διαβαθμισμένο πρόγραμμα όπλων και εκπαίδευσης της CIA που ξεκίνησε το 2012, το οποίο είδε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να μεταφέρουν χιλιάδες τόνους όπλων και δισεκατομμύρια δολάρια σε «μετριοπαθείς» επαναστάτες “, οι οποίοι αργότερα αποκαλύφθηκαν από έρευνες των μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι συμμαχούν με τους τζιχαντιστές. Το 2019, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε τα σχέδιά του (αργότερα εγκαταλήφθηκαν) να αποσύρει εντελώς τα στρατεύματα από τη Συρία, ο Μπάιντεν τον χαρακτήρισε «πλήρη αποτυχία ως αρχηγό» υποδηλώνοντας ότι η «απερίσκεπτη» και «επικίνδυνη» πολιτική του ήταν «αποθαρρυντική…για τα στρατεύματά μας.»

* : Τρομοκρατική ομάδα που είναι παράνομη στη Ρωσία και πολλές άλλες χώρες.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Λυδία Λίθος» στην ενότητα της Αριστεράς η πρόταση καθαίρεσης του Μακρόν

Κικίλιας: 14.300 στρέμματα δάσους κάηκαν φέτος

Η ελευθερία του λόγου πάει περίπατο στην «Δημοκρατική Ευρώπη»

Οι ΗΠΑ ψήφισαν νομοσχέδιο που υποχρεώνει τα προϊόντα της Παλαιστίνης να φέρουν ετικέτα ως «Ισραήλ»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα