ΑΘΗΝΑ
08:03
|
19.05.2024
Η Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσία του Λονδίνου ξεκίνησε μια προκαταρκτική έρευνα για ισχυρισμούς ότι η Πρώτη Κυρία της Συρίας, Ασμά Ασάντ, «υποκίνησε και ενθάρρυνε τρομοκρατικές πράξεις».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ασμά Ασάντ, 45 ετών, γεννήθηκε στη Βρετανία από Σύρους γονείς, και έχει τόσο τη συριακή όσο και τη βρετανική υπηκοότητα. Από το 2012, υπόκειται σε κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ τα ταξίδια της στην ΕΕ είναι περιορισμένα, παραμένει σε θέση να επισκεφτεί τη χώρα γέννησής της.

Η Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσία του Λονδίνου ξεκίνησε μια προκαταρκτική έρευνα για ισχυρισμούς ότι η Πρώτη Κυρία της Συρίας, Ασμά Ασάντ, «υποκίνησε και ενθάρρυνε τρομοκρατικές πράξεις» κατά τη διάρκεια του δεκαετούς εμφύλιου πολέμου της χώρας ο οποίος είχε την υποστήριξη ξένων, σύμφωνα με την εφημερίδα The Sunday Times.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Μονάδα Εγκλημάτων Πολέμου της Μητροπολιτικής Αστυνομικής Υπηρεσίας, μέρος της Αντιτρομοκρατικής Διοίκησης, έλαβε παραπομπή στις 31 Ιουλίου 2020 σχετικά με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Συρία. Η παραπομπή βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης από αξιωματικούς της Μονάδας Εγκλημάτων Πολέμου », δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.


Η κα Ασάντ κατηγορείται από τη νομική ομάδα υπεράσπισης Guernica 37 ότι είναι ένας από τους πολλαπλούς «επιδραστικούς παράγοντες» που ενθάρρυναν τα «εγκλήματα πολέμου» στη Συρία. Η Guernica περιγράφει τον εαυτό της ως μια διεθνή πρωτοβουλία που συγκεντρώνει «έμπειρους δικαστές, ερευνητές και άλλους επαγγελματίες που εργάζονται για να φέρουν τους δράστες διεθνών εγκλημάτων και σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη δικαιοσύνη» και έχει γραφεία στο Λονδίνο, τη Μαδρίτη και το Σαν Φρανσίσκο.

Ενώ η ομάδα υπεράσπισης προσπαθεί να διεξαγάγει ποινικές έρευνες σε έθνη και περιοχές όπως η Βενεζουέλα, η Κεντρική Αμερική, η Συρία, η Λιβύη, η Νότια Ασία και η Δυτική Αφρική, περιέργως σιωπά για πιθανά εγκλήματα πολέμου σε μέρη όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν, που διαπράττονται από δυτικούς στρατιωτικούς , και τον πιθανό αντίκτυπο της συμμετοχής δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών και στρατευμάτων στη μετατροπή χωρών όπως η Συρία και η Λιβύη σε αποτυχημένα κράτη.

Σε ένα δελτίο τύπου, η Guernica 37 επιβεβαίωσε ότι «υπέβαλε δύο εμπιστευτικές καταθέσεις και αποδεικτικά στοιχεία στην Μητροπολιτική Αστυνομία σχετικά με την Πρώτη Κυρία της Συρίας» και είπε ότι χαιρέτισε την απόφασή τους να ερευνήσουν. Η ομάδα υπεράσπισης κατηγορεί την κυβέρνηση της Δαμασκού για συμμετοχή σε μια «συστηματική» εκστρατεία παράνομων δολοφονιών και αυθαίρετων κρατήσεων εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων πολιτών, χαρακτηρίζοντας αυτές τις πράξεις ως «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθώς και εγκλήματα πολέμου, βασανιστήρια και άλλες απάνθρωπες πράξεις».

Οι Sunday Times αναφέρουν ότι η έρευνα θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει την κα Ασάντ στο να χάσει τη βρετανική υπηκοότητά της ή ακόμη και να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη, αλλά υποθέτει ότι είναι απίθανο να εμφανιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για οποιαδήποτε δίκη. Υπάρχει η υποψία ότι οι βρετανικές αρχές ενδέχεται να προσπαθήσουν να της επιτεθούν με μια κόκκινη ειδοποίηση της Ιντερπόλ για να την εμποδίσουν να ταξιδέψει έξω από τη Συρία.

Ένας εκπρόσωπος της νομικής ομάδας της Guernica ανέφερε στο Sky News ότι η έρευνα είναι «ένα σημαντικό βήμα για να λογοδοτήσουν ανώτεροι πολιτικοί αξιωματούχοι για τις πράξεις τους» και πρότεινε ότι «είναι σημαντικό [η κυρία Άσαντ] να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη εάν τα αποδεικτικά στοιχεία υποστηρίζουν τον ισχυρισμό, και όχι απλώς να της αφαιρεθεί η ιθαγένεια. “

Η Ασμά Ασάντ (το γένος Ακράς) γεννήθηκε στο Λονδίνο τον Αύγουστο του 1975 και έλαβε πτυχίο στην επιστήμη υπολογιστών και τη γαλλική λογοτεχνία από το King’s College London το 1996. Εργάστηκε στην επενδυτική τραπεζική για αρκετά χρόνια πριν παντρευτεί τον Μπασάρ Ασάντ στα τέλη του 2000, λίγο αφότου έγίνε πρόεδρος της Συρίας. Οι δύο τους συναντήθηκαν ενώ ο Μπασάρ Άσαντ ζούσε στο Λονδίνο στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και σπούδαζε για να γίνει οφθαλμίατρος.

Η έρευνα για εγκλήματα δεν είναι η πρώτη φορά που η κα Ασάντ και ο σύζυγός της έχουν υποβληθεί σε ξένες έρευνες. Το 2012, email που διέρρευσαν από το WikiLeaks αποκάλυψαν ότι είχε ξοδέψει αρκετές δεκάδες χιλιάδες δολάρια για την αγορά επίπλων, κοσμημάτων και οικιακών διακοσμήσεων, ενώ ο σύζυγός της ξόδεψε εκατοντάδες δολάρια για τη λήψη μουσικής από τους Chris Brown, Right Said Fred, LMFAO και New Order από το iTunes. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τις αποκαλύψεις για να χτυπήσουν τον πρόεδρο της Συρίας και την οικογένειά του, αλλά η εκστρατεία απέτυχε εν μέρει καθώς οι αναγνώστες συνέκριναν τις δαπάνες με κάποιους από τους δικούς τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες.

Η οικογένεια του Άσαντ και άλλα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης της Συρίας έχουν πληγεί από αρκετούς κύκλους κυρώσεων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Τον Δεκέμβριο, οι νέες κυρώσεις του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στοχεύσαν την κυρία Άσαντ για την υποτιθέμενη της “παρεμπόδιση” των προσπαθειών για τερματισμό του πολέμου.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απονευρωμένοι αλγολόγοι, παροπλισμένα Ιατρεία Πόνου και ασθενείς στο έλεος της οδύνης

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα