ΑΘΗΝΑ
20:48
|
19.05.2024
Καταγγέλλουν απολύσεις και μείωση της αξίας του καναλιού σε βάρος των εργαζόμενων και των πιστωτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από τις αρχές Ιανουαρίου με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών το κανάλι MEGA τέθηκε σε ειδική διαχείριση και ήδη έχει αρχίσει η διαδικασία της εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Η Ένωση Δικαιωμάτων Εργαζομένων MEGA καταγγέλλει ότι η ειδική διαχειρίστρια έχει υπερβεί των καθηκόντων της και προχωρεί σε ενέργειες “εκτός ορίων νομιμότητας” σε βάρος του προσωπικού.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν προσπάθεια υποτίμησης της αξίας του καναλιού αλλά και απολύσεις. “Φαίνεται ότι έχει παρεξηγήσει τον ρόλο της και τα καθήκοντά της”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Ένωση Δικαιωμάτων Εργαζομένων MEGA.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης

“Η ειδική διαχειρίστρια του MEGA, ασκώντας μαζί με άλλους τα “καθήκοντά” της φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Αναζητούνται όσοι οφείλουν να την επαναφέρουν στην τάξη και τη νομιμότητα. Φαίνεται ότι έχει παρεξηγήσει τον ρόλο της και τα καθήκοντά της.

Πρώτα από όλα, παρά την απόφαση που την διόρισε που όρισε ότι το MEGA πρέπει να λειτουργεί – και με την συνδρομή δικαστικού που εξέδωσε απόφαση μόνο όταν τέλειωσε η διαδικασία ειδικής διαχείρισης και μάλιστα αντίθετη – αποφάσισε και εφάρμοσε την μη λειτουργία και αδειοδότηση του τηλεοπτικού σταθμού, με αποτέλεσμα η αξία του να μειωθεί κατά πολλές δεκάδες εκατομμύρια, εις βάρος των εργαζομένων και των λοιπών πιστωτών.

Στην συνέχεια, με διαδικασίες που έχουν καταγγελθεί από εμάς τους εργαζόμενους ως παράνομες και παράτυπες (έχουν ασκηθεί αγωγές) απέλυσε όλο το προσωπικό του MEGA αμέσως πριν την μεταβίβαση του σταθμού, ενώ το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ορίζει ότι αυτό υποχρεωτικά εξακολουθεί να εργάζεται στο νέο ιδιοκτήτη.

Κατόπιν και αφού επέλεξε την μη πραγματική και πλήρη λειτουργία, με τον πίνακα κατάταξης που συνέταξε, εξαφάνισε τα πολλές δεκάδες εκατομμύρια που ενθυλάκωσαν οι τράπεζες λαμβάνοντας επί έτη αυτές τα έσοδα από τις διαφημίσεις. Η γνωστή στο πανελλήνιο πρακτική αυτή, που οδήγησε τους εργαζόμενους στην λιμοκτονία και τον τηλ. σταθμό στην λειτουργική αδυναμία και απαξίωση, δεν καταγράφεται πουθενά οικονομικά στον πίνακα κατάταξης: τα χρήματα αυτά έχουν εξαφανιστεί και κατά τον πίνακα οφείλονται στις τράπεζες τα ίδια χρηματικά ποσά.

Ακολούθως, μετατράπηκε και σε νομοθέτη δικονομικών διατάξεων παραβιάζοντας τον Πτωχευτικό Κώδικα ως προς την διαδικασία των επαληθεύσεων των απαιτήσεων και, κατ’ επέκταση, ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πιστωτών της εταιρείας. Δεν έκανε τις προβλεπόμενες από το νόμο επαληθεύσεις των απαιτήσεων.

Δεν της αρκούσε όμως μόνο αυτό: για να μην δώσει τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους, μετατράπηκε σε Άρειο Πάγο και ακύρωσε και αναίρεσε τα πορίσματα 18 αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων στην ανάλογη περίπτωση του ΔΟΛ, οι οποίες όλες έκριναν ότι οι αποδοχές της περιόδου ειδικής διαχείρισης και οι αποζημιώσεις λόγω καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας αποτελούν άμεσα καταβλητέο προ-αφαιρούμενο του πίνακα κατάταξης. Τίποτα από τα ανωτέρω δεν έδωσε ως προαφαιρούμενο σε εκατοντάδες εργαζόμενους.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2021 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 4772/2021 που στο άρθρο 40 ορίζει τα ίδια με τις πιο πάνω δικαστικές αποφάσεις, ότι δηλ. οι αποδοχές της περιόδου ειδικής διαχείρισης και οι αποζημιώσεις λόγω καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας αποτελούν προ-αφαιρούμενο του πίνακα κατάταξης που πρέπει να καταβληθεί άμεσα. Μάλιστα, ο νόμος δίνει εντολή για άμεσες καταβολές και σύνταξη νέου πίνακα. Η ειδική διαχειρίστρια, μετά τους ανωτέρω ρόλους της, ετοιμάζεται να γίνει και νομοθέτης ουσιαστικών διατάξεων του νόμου: δεν έχει καταβάλει τίποτα και δεν προτίθεται, όπως δηλώνει, να το κάνει, με την αυθαίρετη θέση ότι ο νόμος εξαιρεί από αποδοχές και αποζημίωση τους εργαζόμενους που δεν παρείχαν πραγματική εργασία στην ειδική διαχείριση. Ο νόμος βέβαια δεν περιέχει καμία τέτοια εξαίρεση και η ειδική διαχειρίστρια, αντί να τον εφαρμόσει τον παραβιάζει και αποπειράται να τον “αλλάξει” για να μην πληρώσει τους εργαζόμενους.

Στις προκλητικές αυτές συμπεριφορές υποκατάστασης των νομοθετικών και δικαστικών συνταγματικών αρχών η ειδική διαχειρίστρια παραμένει ανενόχλητη.

Οι θεσμοί του κράτους, έχουν την υποχρέωση να αντιδράσουν άμεσα και ουσιαστικά στην αυθαιρεσία και την παρανομία που σημαίνει συνέχιση της πολυετούς ταλαιπωρίας μας”. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Αύξηση κατά 30% εμπορικών συναλλαγών Ρωσίας-Ισλαμικών χωρών

Αύξηση τιμών πετρελαίου, ανησυχία για την προσφορά

Επικεφαλής IRNA news: Τα ανεξάρτητα ΜΜΕ να γίνουν η φωνή της Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα