ΑΘΗΝΑ
14:13
|
20.04.2024
Οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με την Πιονγκγιάνγκ – Ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να παρουσιάσει την πολιτική του για την κορεατική χερσόνησο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κιμ Γιονγκ-τζονγκ, αδελφή του ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και αξιωματούχος με μεγάλη επιρροή στο καθεστώς, προειδοποιεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην “προκαλούν προβλήματα” καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να παρουσιάσει τη νέα εξωτερική πολιτική της χώρας του στην κορεατική χερσόνησο.

Σε δηλώσεις της στα κρατικά μέσα ενημέρωσης η Κιμ Γιονγκ-τζονγκ άσκησε κριτική σε ΗΠΑ και Νότια Κορέα για τη διενέργεια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων. Σήμερα αναμένεται να αφιχθεί στη Σεούλ αντιπροσωπεία Αμερικανών αξιωματούχων. Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι προσπαθούν εδώ και εβδομάδες, χωρίς αποτέλεσμα, να επικοινωνήσουν με την ηγεσία της Βόρειας Κορέας. “Προσπαθήσαμε να έλθουμε σε επαφή με την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας μέσω διαφορετικών διαύλων, από τα μέσα Φεβρουαρίου, ιδίως στη Νέα Υόρκη”, ανέφερε Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί “Έως σήμερα, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση από την Πιονγκγιάνγκ”, συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, αντικείμενο της επικοινωνίας ήταν να μειωθούν «οι κίνδυνοι κλιμάκωσης» στην κορεατική χερσόνησο.

Να σημειωθεί πως η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει ακόμα επισήμως αναγνωρίσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν και την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι και το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας παραμένουν το ακανθώδες πρόβλημα στις σχέσεις της Πιονγκγιάνγκ με την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα “Rodong Sinmun” η Κιμ Γιονγκ-τζονγκ  φέρεται να δήλωσε απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση Μπάιντεν: “Μια μικρή συμβουλή προς τη νέα ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία αγωνίζεται να εξαπλώσει τη μυρωδιά του μπαρουτιού στη χώρα μας από την άλλη πλευρά του ωκεανού. Εάν θέλει να κοιμάται με ειρήνη τα επόμενα τέσσερα χρόνια, τότε καλό θα ήταν να αποφύγει την πρόκληση προβλημάτων από την αρχή”. Η αδελφή του επικεφαλής της Βορείου Κορέας επανέλαβε την αντίθεση της χώρας της στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην κορεατική χερσόνησο, τις οποίες μάλιστα χαρακτηρίζει ως “προετοιμασίες για εισβολή”.

Οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Βορείου Κορέας θα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίκεν, και του υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία αυτήν την εβδομάδα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ήδη προαναγγείλει την αναθεώρηση της αμερικανικής πολιτικής προς τη Βόρια Κορέα, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τζο Μπάιντεν είχε αποκαλέσει “τραμπούκο” τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Επίσης είχε δηλώσει ότι ο πυρηνικός αφοπλισμός της Πιονγκγιάνγκ οφείλει να προηγηθεί των όποιων συζητήσεων για άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βορείου Κορέας.

Αφότου αντήλλαξαν προσβολές και απειλές περί πυρηνικού πολέμου, ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχαν κατάφεραν μια θεαματική προσέγγιση, την οποία σηματοδότησαν ιστορικές όπως και συμβολικές συναντήσεις. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις έχουν “παγώσει” μετά την αποτυχία της δεύτερης συνόδου μεταξύ των δύο ηγετών στα τέλη Φεβρουαρίου του 2009 στο Ανόι.

Ένας αξιωματούχος της διοίκησης Μπάιντεν υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πλέον “ενεργό διάλογος”  μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Πιονγκγιάνγκ εδώ και “περισσότερο από έναν χρόνο”. Στις αρχές Ιανουαρίου, ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε τις ΗΠΑ “τον μεγαλύτερο εχθρό» της Βόρειας Κορέας, προσθέτοντας πως η πολιτική της Ουάσιγκτον προς την Πιονγκγιάνγκ δεν θα αλλάξει ποτέ, όποιο κι αν είναι το πρόσωπο στην ηγεσία”.

Πηγή: BBC, AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα