ΑΘΗΝΑ
12:06
|
26.04.2024
Οι στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, ακόμη και σε περίοδο πανδημίας...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αμυντικές δαπάνες των χωρών του ΝΑΤΟ ξεπέρασαν το 2020 το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια επισημαίνει μεταξύ άλλων έκθεση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το κεντρικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ άλλων οι ΝΑΤΟϊκοί αξιωματούχοι εκφράζουν ικανοποίηση και για την αύξηση του αριθμού των χωρών που εισέρχονται ξανά στο λεγόμενο “κλαμπ του 2%” που αφορά το ποσοστό του ΑΕΠ τους για στρατιωτικούς εξοπλισμούς στο πλαίσιο των υποχρεώσεών τους ως μέλη της συμμαχίας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Στη λέσχη αυτή επανήλθαν το 2020 η Γαλλία, η Νορβηγία και η Σλοβακία.

“Το κλαμπ του 2%”, όπως το είχε αποκαλέσει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, είχε μόλις επτά μέλη το 2014 και 11 μέλη το 2020.

Image

Σε έκθεση που παρουσίασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επισημαίνεται πως ορισμένοι σύμμαχοι ξεπέρασαν το 2% λόγω της μείωσης του ΑΕΠ που υπέστησαν εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία COVID-19.

Η Γερμανία, που είναι αντικειμενικά η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, παραμένει εκτός, με τις αμυντικές της δαπάνες να ανέρχονται στο 1,56% του ΑΕΠ της το 2020, μολονότι όλες οι χώρες-μέλη δεσμεύθηκαν να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες μέχρι το 2% του ΑΕΠ τους έως το 2024.

Τα έντεκα μέλη του “κλαμπ του 2%” είναι: ΗΠΑ (3,73%), Ελλάδα (2,68%), Εσθονία (2,33%), Βρετανία (2,32%), Πολωνία (2,31%), Λετονία (2,27%), Λιθουανία (2,13%), Ρουμανία (2,07%), Γαλλία (2,04%), Νορβηγία και Σλοβακία (2%).

Η Βουλγαρία, μέλος το 2019, βγήκε το 2020, με μια πτώση των αμυντικών δαπανών της από 3,3% σε 1,6% του ΑΕΠ της.

Το Βέλγιο (1,07%) και το Λουξεμβούργο (0,57%) είναι στο τέλος της σειράς. Οι ηγέτες αυτών των δύο χωρών αμφισβητούν τον υπολογισμό.

“Το να βλέπουμε τη δέσμευση μιας χώρας μόνο από την οικονομική συνεισφορά της, είναι έλλειψη στρατηγικού οράματος. Είναι να ξεχνάμε τη συνεισφορά σε άνδρες και σε υλικό στις αποστολές του ΝΑΤΟ'”, είχε πει η Βελγίδα υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP στα τέλη Ιανουαρίου.

Η Βιλμές αναμένεται να προβάλει τα επιχειρήματά της στον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία αύριο, Τετάρτη και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σάντερς προς Νετανιάχου: «Δεν είναι αντισημιτισμός να λέει κανείς ότι έχετε σκοτώσει 34.000 Παλαιστίνιους»

Ιερώνυμος: Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος, ούτε άλλος πολιτικός

Η ByteDance δεν υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για πώληση του TikTok

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα