ΑΘΗΝΑ
20:29
|
24.04.2024
Ο υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει δραστική μείωση των κρατικών επιδοτήσεων με φόντο την υποτίμηση της λίρας και την εξάντληση συναλλάγματος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αυτό που δεν πέτυχαν ως τώρα οι αφόρητες πιέσεις του ΔΝΤ για δραστική μείωση έως και τερματισμό των κρατικών επιδοτήσεων σε καύσιμα και βασικά τρόφιμα για τα πιο ασθενή οικονομικά στρώματα του λιβανέζικου λαού φαίνεται πως θα “καταφέρει” η συνεχής υποτίμηση της λιβανέζικης λίρας έναντι του δολαρίου.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γάζι Ουάζνι μιλώντας σήμερα στο αμερικανικό δίκτυο Μπλούμπεργκ τόνισε πως είναι θέμα χρόνου η ανάσχεση της κρατικής επιδότησης σε καύσιμα και βασικά τρόφιμα επισημαίνοντας πως το μηνιαίο κόστος της επιδότησης είναι μισό δις. δολάρια και 6 δισ. το χρόνο.

Τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας Λιβάνου είναι μόλις 16 δισ. δολάρια εκ των οποίων μόνον το ένα με ενάμιση δισ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις επιδοτήσεις (που παίρνουν τα πιο φτωχά νοικοκυριά) και αυτές επαρκούν μόνον για δύο-τρεις μήνες.

“Ο Λίβανος δεν μπορεί να συνεχίσει το ίδιο βήμα επιδοτήσεων. Κοστίζουν 500 εκατομμύρια το μήνα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να τις μειώσει ή και να τις κόψει τελείως σε κάποια είδη” είπε ο υπουργός αναφέροντας για παράδειγμα τους ξηρούς καρπούς και κάποια είδη καφέ γιατί θεωρεί πως γίνονται αντικείμενο “λαθρεμπορίου”. Ανήγγειλε σταδιακή αύξηση στην τιμή των καυσίμων τους επόμενους μήνες καθώς θα μειώσει την επιδότηση καυσίμων κατά…90%.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι τα μέτρα αυτά αναπόφευκτα θα “φουντώσουν” τον πληθωρισμό που ήδη τρέχει με 77% από την αρχή του 2021, πριν καν προναγγείλλει το σταμάτημα ή τη δραστική μείωση κρατικών επιδοτήσεων.

Σχέδιο για νέα υποτίμηση της λίρας…

Σε  μία προσπάθεια να ελεγχθούν οι επιδοτήσεις σε φτωχά νοικοκυριά θεσπίστηκαν από την Παρασκευή οι χορηγήσεις κρατικής επιδότησης σε προπληρωμένες κάρτες τραπέζης που υπολογίζονται το μήνα σε περίπου 1 εκατομμύριο λιβανέζικες λίρες στο πλαίσιο δανείου 246 εκατομμυρίων δολαρίων της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ενίσχυση περίπου 786.000 ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο ανεκτής φτώχειας.

Ο Ουάζνι επιβεβαίωσε επίσης τις πληροφορίες που μεταφέρουν λιβανέζικα ΜΜΕ εδώ και λίγες μέρες για νέα υποτίμηση του εθνικού νομίσματος (η ισοτιμία του οποίου στη μαύρη αγορά είναι ένα δολάριο έναντι 11.500 λιβανέζικων λιρών).

Τράπεζες, λαός και διαδηλώσεις

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού  Χασάν Ντιάμπ ακόμη δεν έχει καταφέρει να στείλει για έγκριση το σχέδιο προϋπολογισμού τρέχοντος έτους στη βουλή καθώς μεταξύ άλλων φοβάται την αντίδραση των τραπεζών για το σχέδιο επιβολής φορολογίας 1% σε καταθέσεις άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων και φόρο 10% ως 30% στα επιτόκια δανεισμού ιδιωτικών τραπεζών από την Κεντρική Τράπεζα Λιβάνου.

Όσο για τους μικροκαταθέτες; Αυτοί εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια έχουν υποστεί ανεπισήμως “κούρεμα” στην πραγματική αξία των καταθέσεων άνω του 65%.

Η κατάσταση της οικονομίας έχει μετατρέψει τη ζωή σε καθημερινό αγώνα επιβίωσης για εκατομμύρια Λιβανέζους. Εδώ και περίπου δύο βδομάδες έχουν ξαναρχίσει οι διαδηλώσεις και τα μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, Βηρυτού, και στην Τρίπολη (δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας στο βορρά). Τις τελευταίες μέρες ορισμένες αλυσίδες σούπερ – μάρκετ κλείνουν τα υποκαταστήματα τους λόγω συνεχούς ανατίμησης πολλών προϊόντων εξαιτίας της σχεδόν καθημερινής υποτίμησης του εθνικού νομίσματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Ακυρώθηκε η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Άρειος Πάγος: «Πραγματικός ηγέτης των Σπαρτιατών» ο Ηλίας Κασιδιάρης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα