ΑΘΗΝΑ
21:53
|
19.04.2024
Ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ζητά την καθολική απαγόρευση του κόμματος με πρόσχημα προσπάθειες κατά της ενότητας του τουρκικού κράτους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

O επικεφαλής εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας ζήτησε σήμερα το απόγευμα την διάλυση του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών ΗDP, κλιμακώνοντας την πίεση σε βάρος του τρίτου μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023 ή της πιθανής επίσπευσής τους.

Στο αίτημά του  επικεφαλής εισαγγελέας Μπεκίρ Σαχίν ισχυρίζεται ότι τα μέλη του κόμματος επιχείρησαν να διακόψουν και να εξαλείψουν την ενότητα του τουρκικού κράτους μέσα από δραστηριότητες, κινητοποιήσεις και ανακοινώσεις.

Την είδηση μετέδωσε πρώτο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού.

Αρση βουλευτικής ιδιότητας βουλευτή του HDP

Νωρίτερα, σήμερα, η τουρκική Εθνοσυνέλευση αφαίρεσε τη βουλευτική ιδιότητα από τον φιλοκούρδο βουλευτή Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου μετά την επικύρωση της καταδίκης του για διάδοση “τρομοκρατικής προπαγάνδας” συνεχίζοντας μια μακρά καταστολή του τρίτου μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος.

Then-HDP deputy  Ömer Faruk Gergerlioğlu waves after a session in the Turkish Parliament, Ankara, Turkey, March 17, 2021. (AA)

Η κίνηση κλιμακώνει την πίεση στο Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στο οποίο ανήκει και το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με αυξανόμενες εθνικιστικές εκκλήσεις να απαγορευθεί λόγω φερόμενων δεσμών με μαχητές. Πολλοί από τους εκλεγμένους βουλευτές, δημάρχους και στελέχη του έχουν φυλακισθεί και καθαιρεθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο Γκεργκελίογλου αντέδρασε έντονα, επισημαίνοντας με ανάρτησή του στο Τουίτερ αφενός ότι “η βούληση του λαού δεν μπορεί να ποδοπατηθεί”, αφετέρου ότι “το να θέλεις ειρήνη δεν είναι έγκλημα”! Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεσμεύεται να αντισταθεί σε ένα “πραξικόπημα”, όπως το αποκάλεσε, εναντίον της συνέλευσης λίγο προτού ο πρόεδρος του σώματος αναγνώσει τη δικαστική απόφαση.

Η ανάκληση της βουλευτικής ιδιότητάς του μειώνει τον αριθμό των εδρών του HDP στις 55 επί συνόλου 600 κοινοβουλευτικών εδρών.  Μαζί με τον Γκεργκερλίογλου, 14 βουλευτές του HDP έχουν καθαιρεθεί από το 2016. Ωστόσο, μετά την κίνηση του επικεφαλής Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας, το μέλλον του κόμματος, εντός και εκτός βουλής, είναι άδηλο…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα