ΑΘΗΝΑ
22:55
|
13.11.2024
Tο Κογκρέσο ενέκρινε οριστικά τον νόμο περί ευθανασίας στην Ισπανία, ο οποίος και θα τεθεί σε ισχύ σε τρεις μήνες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ισπανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε οριστικά τον νόμο περί ευθανασίας, ο οποίος και θα τεθεί σε ισχύ σε τρεις μήνες. Έτσι, η Ισπανία γίνεται η έκτη χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει το δικαίωμα στην αυθανασία και το κάνει μάλιστα με ευρεία πολιτική συναίνεση.

 Η απόρριψη του νόμου, που προώθήθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του, προήλθε μόνο από τα δεξιά (το Λαϊκό εθνικιστικό PP και το λαϊκίστικο ακροδεξιό Vox).

Εγκρίθηκε χάρη στις ψήφους των βουλευτών της αριστεράς και του κέντρου με ευρεία πλειοψηφία 202 από τους 350 βουλευτές.

Περίπου τριάντα χρόνια μετά την τραγική υπόθεση του τετραπληγικού Ραμόν Σαμπέδρο, η οποία αναζωπύρωσε τη συζήτηση για την ευθανασία στην Ισπανία, το Κογκρέσο των Αντιπροσώπων έζησε αυτή την Πέμπτη μια “ιστορική μέρα”.

Όλα ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 σε ένα χωριό της Γαλικίας, όταν ένα ατύχημα παγίδευσε τον τετραπληγικό Ραμόν Σαμπέδρο στο κρεβάτι, ο οποίος ανίκανος να χρησιμοποιήσει τα χέρια του, έγραφε διαμαρτυρίες με το στόμα του.

Το αίτημα του Σαμπέδρο για έναν “αξιοπρεπή θάνατο έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο και η μεγάλη οθόνη ανήγαγε την ιστορία του σε παγκόσμιο μύθο με την ταινία “Mar adentro” (Η Θάλασσα μέσα μου, 2004).

Εικοσιοχτώ χρόνια μετά τις διώξεις των ατόμων που βοήθησαν τον Ραμόν Σαμπέδρο να πεθάνει αξιοπρεπώς, η Ισπανία νομιμοποιεί την ευθανασία και την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, αναγνωρίζοντας ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αναγκάσει άλλο άτομο να επιμηκύνει τη ζωή του.

«Είναι μια νίκη για τους ανθρώπους που θα μπορέσουν να επωφεληθούν και επίσης για τον Ραμόν», δήλωσε στο AFP Η Ραμόνα Μανέιρο, η φίλη του Ραμόν που τον βοήθησε να τερματίσει τη ζωή του.

Ωστόσο, αρκετοί ήταν οι βουλετυές που υποστήριξαν ότι η νομοθεσία έρχεται “αργά” για πολλούς ασθενείς, οι οποίοι δεν κατάφεραν να έχουν ιατρική βοήθεια για να τερματίσουν τη ζωή τους.

Η ακροδεξιά ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσφύγει κατά του νόμου ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

“Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα: βαδίζουμε προς την αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Βαδίζουμε προς μία κοινωνία πιο ανθρώπινη και δίκαιη για τους ανθρώπους που υποφέρουν και για τις οικογένειές τους”, δήλωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας ενώπιον των βουλευτών.

Στον νόμο τονίζεται ότι ο ασθενής που θέλει να τερματίσει τη ζωή του θα πρέπει να είναι Ισπανός πολίτης ή κάτοικος Ισπανίας, ενήλικας που είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις.

Η ευθανασία είναι δικαίωμα των ασθενών που βρίσκονται σε χρόνιες και μη αναστρέψιμες καταστάσεις και ο νόμος εγκρίνει την επικύρωση της επιθυμίας του ασθενή να πεθάνει υπό ιατρική παρακολούθηση.

Οι ασθενείς θα πρέπει να εκφράσουν τη βούληση να τερματίσουν τη ζωή τους τέσσερις φορές σε διαφορετικές φάσεις της διαδικασίας, η οποία μπορεί να έχει διάρκεια και ένα μήνα.

Οι δυο πρώτες φορές πρέπει να έχουν διατυπωθεί γραπτώς και σε διάστημα δυο εβδομάδων η μια από την άλλη. Ο ασθενής θα πρέπει να επαναβεβαιώσει την επιθυμία του για τρίτη φορά αφού συμβουλευτεί γιατρό και μια τέταρτη πριν ξεκινήσει η διαδικασία χορήγησης των φαρμάκων.

Ο νόμος επίσης, επιτρέπει την αντίρρηση συνείδησης των εργαζομένων στον τομέα της υγείας καθώς οποιοσδήποτε γιατρός, έχει δικαίωμα να αρνηθεί να συμμετάσχει στη διαδικασία εάν αυτή είναι ενάντια στις πεποιθήσεις του.

Τέλος, η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας ή στην οικεία του ασθενούς.

Πηγή: elperiodico


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αντιμέτωπη με πιθανή, νέα στέρηση του δικαιώματος εκλέγεσθαι η Λεπέν

Σε επιφυλακή για νέα θεομηνία στην Ισπανία

Δύο νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο της Givaudan στο Κεντάκι των ΗΠΑ

Συνέντευξη Κασσελάκη στον Alpha για το νέο κόμμα, τον Μητσοτάκη και τον Πολάκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα