ΑΘΗΝΑ
00:06
|
09.05.2024
Τον κίνδυνο ακόμη και να τιναχθεί στον αέρα ησυμφωνία του περασμένου Δεκέμβρη μεταξύ ΕΕ και ΗΒ διαβλέπει αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Λόρδων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ενδεχόμενο αποδυνάμωσης ή και “ακύρωσης” της συμφωνίας μελλοντικών σχέσεων Εμπορίου και Συνεργασίας που υπέγραψαν παραμονές Χριστουγέννων αξιωματούχοι της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ), μετά την ολοκλήρωση της “μεταβατικής περιόδου” του Brexit εκφράζουν σε έκθεσή τους μέλη της αρμόδιας επιτροπής της βρετανικής Βουλής των Λόρδων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, οι ανησυχίες της βουλής των Λόρδων αφορούν περαιτέρω καθυστέρηση στην έγκριση της συμφωνίας ΕΕ-ΗΒ από το ευρωκοινοβούλιο λόγω έντασης στις διμερείς σχέσεις που προκαλούν προβλήματα σε σχέση με τις εξαγωγές και εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο προεδρεύων της επιτροπής της Βουλής των Λόρδων για την ΕΕ, Λόρδος Κινούλ διαβλέπει “πως παραμένει η απειλή για μη συμφωνία” εκτιμώντας και άλλη καθυστέρηση πέραν της 30ης Απρίλη. Κάτι τέτοιο θεωρεί πως “θα οδηγούσε σε κλιμάκωση της διένεξης σε σχέση με τη διμερή συμφωνία που υπογράφηκε πριν περίπου τρεις μήνες. Προτείνει μάλιστα στον έως πρότινος επικεφαλής Βρετανών διαπραγματευτών για το Brexit, Ντέιβιντ Φροστ, 10 ερωτήσεις, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στους αρμόδιους συμβούλους της διακυβερνητικής Ομάδας Εργασίας και την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

https://i.guim.co.uk/img/media/ea9006bfebce48c504d9f4d9bb6ca94a569c90c4/0_0_685_808/master/685.jpg?width=445&quality=45&auto=format&fit=max&dpr=2&s=2a7b88a52c07022c2b648c7a7b7361d2

Οι προειδοποιήσεις αυτές που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, διατυπώνονται μερικές μέρες αφότου οι Βρυξέλλες προσέφυγαν νομικά κατά του ΗΒ για παράβαση της συμφωνίας ενώ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, κατηγόρησε το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ πως δείχνει “να παρεξηγεί εξ ολοκλήρου τη συμφωνία για το Brexit”.

Σε κάθε περίπτωση, την επόμενη βδομάδα αναμένεται η δημοσιοποίηση τουλάχιστον πέντε εκθέσεων που εξετάζουν διάφορες πτυχές της συμφωνίας σχέσεων Εμπορίου και Συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΗΒ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Οι ΗΠΑ χάνουν σε επιρροή και λάμψη υπερδύναμης…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα