ΑΘΗΝΑ
09:43
|
01.07.2024
Απειλές, αλληλοκατηγορίες, υψηλοί τόνοι και καμία διάθεση συμβιβασμού από την ομάδα Μπάιντεν και από το Πεκίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ανταλλαγή επιπλήξεων και όχι απόψεων Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν στην Αλάσκα στην πρώτη υψηλόβαθμη συνάντηση των δύο υπερδυνάμεων μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν.

Οι ενέργειες της Κίνας “απειλούν τη βασιζόμενη σε κανόνες τάξη που εγγυάται την παγκόσμια σταθερότητα”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίκεν κατά την έναρξη της διήμερης συνάντησής του με Κινέζους ομολόγους του στην Αλάσκα. “Θα συζητήσουμε τις βαθιές ανησυχίες μας για τις ενέργειες της Κίνας στην Σιντζιάνγκ”, που η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο για “γενοκτονία” εναντίον των Μουσουλμάνων Ουιγούρων, για “το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο εναντίον των ΗΠΑ και τον οικονομικό καταναγκασμό εναντίον των συμμάχων μας”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μπροστά από τον υψηλόβαθμο Κινέζο αξιωματούχο Γιανγκ Τζιετσί και τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν τόνισε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θέλει μια “σύγκρουση” με την Κίνα, αλλά “είναι ανοιχτές στον σκληρό ανταγωνισμό”. “Θα αγωνιζόμαστε πάντα για τις αρχές μας, για τους ανθρώπους μας και για τους φίλους μας”, προειδοποίησε ο Σάλιβαν σε αυτή την πρώτη σημαντική κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων στην πόλη Άνκορατζ της Αλάσκας.

Το πρώτο τετ α τετ της Κίνας με την κυβέρνηση Μπάιντεν

Η άμεση αντίδραση του Πεκίνου

Η αντιπροσωπεία των Κινέζων αξιωματούχων στην Αλάσκα κατηγόρησε χωρίς περιστροφές τις ΗΠΑ ότι προτρέπουν άλλες χώρες να “επιτεθούν εναντίον της Κίνας”. Ο Γιανγκ Τζιετσί υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον χρησιμοποιεί τη στρατιωτική της δύναμη και την οικονομική της υπεροχή για να καταπιέζει άλλα κράτη της διεθνούς κοινότητας. “Με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια οι Ηνωμένες Πολιτείες εμποδίζουν εμπορικές συναλλαγές και παροτρύνουν κάποιες χώρες να στραφούν εναντίον της Κίνας”, είπε χαρακτηριστικά ο υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος.

Στις κατηγορίες των Αμερικανών για την κατάσταση στην επαρχία Σιντζιάνγκ ο κ. Γιανγκ υπενθύμισε τους Αμερικανούς ομολόγους του σε πόσο κακή κατάσταση βρίσκονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα τους με τους μαύρους Αμερικανούς κυριολεκτικά “να σφαγιάζονται”. Τοποθέτηση, η οποία ενόχλησε ιδιαίτερα τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν.

Η άφιξη της κινεζικής αντιπροσωπείας στην Αλάσκα

Η κινεζική και η αμερικανική αντιπροσωπεία αλληλοκατηγορούνταν για μια ολόκληρη ώρα μπροστά σε δημοσιογράφους. Αργότερα, η αμερικανική αντιπροσωπεία κατηγόρησε την κινεζική για παραβίαση του πρωτοκόλλου των δύο λεπτών για τις εναρκτήριες τοποθετήσεις τους. “Φαίνεται ότι κινεζική ομάδα ήρθε εδώ με μια διάθεση εντυπωσιασμού. Επικεντρώθηκε σε θεατρινισμούς και όχι στην ουσία”, δήλωσε Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος. Από την πλευρά του, ο Γιανγκ Τζιετσί, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι παρέβη κάθε διπλωματικό πρωτόκολλο, ανακοινώνοντας κυρώσεις σε βάρος κινέζων αξιωματούχων λίγο πριν αρχίσει η κρίσιμη συνάντηση.

Το Πεκίνο ξεκαθάρισε ότι θα λάβει “αυστηρά μέτρα” εναντίον της “αμερικανικής ανάμιξης” στα εσωτερικά του και αξίωσε να “εγκαταλειφθεί η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου”. “Η Κίνα εναντιώνεται σθεναρά στην αμερικανική ανάμιξη στις εσωτερικές της υποθέσεις. Έχουμε εκφράσει την ισχυρή αντίθεσή μας σε κάθε τέτοια ανάμιξη και θα λάβουμε αυστηρά μέτρα σε αντίδραση”, τόνισε ο Γιανγκ Τζιετσί. “Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εγκαταλείψουμε τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου”, συμπλήρωσε.

Μια πρώτη ανάλυση της συνάντησης από το Bloomberg

Πηγή: BBC, Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γαλλία μετά την κάλπη: Πόλωση σκληρής δεξιάς με κεντροαριστερά

Εκδήλωση: Από την «Επιχείρηση Barbarossa» στον σύγχρονο πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας

Αποχωρεί από την πολιτική ο Παπαδημούλης

Καραμανλής-Σαμαράς σε κοινή εμφάνιση για το βιβλίο «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα