ΑΘΗΝΑ
13:31
|
20.04.2024
Την απήγαγαν, τη βασάνισαν και τη βίασαν ενώ κάλυπτε περιστατικά βίας σε φυλακές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Διαμερικανική Ένωση Δημοσιογράφων (SIP) αποκαλύπτει και καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης του προέδρου της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, να αποχωρήσει από την ακροαματική διαδικασία που κινήθηκε από το Διαμερικανικό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IACHR) για την υπόθεση βιασμού της δημοσιογράφου, Χινέτ Μπεντόγια.  

Στις 25 Μαΐου του 2000, η δημοσιογράφος Μπεντόγια έπεσε θύμα απαγωγής έξω από το σωφρονιστικό κατάστημα Λα Μοντέλο της Μπογκοτά ενώ ανέμενε να λάβει άδεια για να κάνει έρευνα για περιστατικά βίας εντός των φυλακών. Κατά τη διάρκεια της ομηρίας της υπέστη βασανισμούς και έπεσε θύμα βιασμού.  

Την περασμένη Δευτέρα, η κυβέρνηση της Κολομβίας εξαίρεσε πέντε από τους έξι δικαστές που είχε διορίσει το IACHR για την υπόθεση, κατηγορώντας τους για “μεροληψία” και για έλλειψη εγγυήσεων μιας δίκαιης ακροαματικής διαδικασίας.

Η υπόθεση της Ζινέτ Μπεντόγια στην Κολομβία

“Οι εγκληματίες ήθελαν και επιχειρούν εδώ και χρόνια να με κάνουν να σιωπήσω, και το κράτος της Κολομβίας κάνει σήμερα ακριβώς το ίδιο. Η αποχώρησή του από την ακροαματική διαδικασία καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση Ντούκε δεν έχει καμία διάθεση να αποδοθεί η δικαιοσύνη στην υπόθεσή μου, όπως έχει πράξει και σε πολλές άλλες υποθέσεις σεξουαλικών επιθέσεων”, σχολίασε η δημοσιογράφος στο Twitter.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα των εισαγγελικών αρχών διαπίστωσε ότι υπήρξε ανάμιξη αστυνομικών στην απαγωγή και στις επιθέσεις που δέχθηκε η δημοσιογράφος ως αντίποινα για την έρευνά της.

Το 2011 η Μπεντόγα προσέφυγε στη δικαιοσύνη και πέτυχε μετά από μεγάλη προσπάθεια να ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης. Τη Δευτέρα το Δικαστήριο ανακοίνωσε την αναστολή της διαδικασίας λέγοντας ότι θα ξεκινήσει εκ νέου εν “ευθέτω χρόνω”.  

Παλιότερη συνέντευξη της Ζινέτ Μπεντόγια

Πηγή: TeleSur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα