ΑΘΗΝΑ
08:58
|
26.04.2024
Αλλάζει το ωράριο απαγόρευσης στις μετακινήσεις των πολιτών τα Σαββατοκύριακα και τις καθημερινές. Επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα του λοκντάουν ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε και κατά την οποία ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις για χαλάρωση των μέτρων έναντι του κορονοϊού. Παράλληλα έγιναν ανακοινώσεις που αφορούσαν την δωρεάν και σε εβδομαδιαία βάση παροχή rapid τεστ για την ανίχνευση της Covid-19.

Το παρών στη σημερινή ενημέρωση έδωσαν ως συνήθως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ενώ συμμετείχαν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, αλλά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Διεύρυνση ωραρίου, ανοίγουν κομμωτήρια και αρχαιολογικοί χώροι

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι αλλάζει το ωράριο απαγόρευσης στις μετακινήσεις των πολιτών τα Σαββατοκύριακα και αντί για 19:00 το απόγευμα θα ξεκινά από τις 21:00 το βράδυ (μέχρι τις 05:00 το πρωί), όπως ισχύει και τις καθημερινές.

Ανοίγουν επίσης αρχαιολογικοί χώροι, κομμωτήρια ενώ θα υπάρχει «διευκόλυνση ατομικής άσκησης». Παράλληλα επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία με κωδικό 6 και με απαραίτητα έγγραφα αν υπάρχει σκάφος.

Παπαευαγγέλου: Ιδιαίτερα βεβαρημένο το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα

«Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στη χώρα μας αλλά και σε πολλές χώρες της ΕΕ», δήλωσε κατά την έναρξη της ενημέρωσης η Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται στο 6%.

Όπως είπε η παρατηρείται μια μικρή σταθεροποίηση σε ορισμένες περιφερειακές ενότητητες της χώρας ενώ σε άλλες παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων σε άλλες.

Η αποτύπωση της κατάστασης παρατηρείται στην αύξηση των κρουσμάτων – πέραν της Αττικής – στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης.

Σκέρτσος: Δωρεάν τεστ σε εβδομαδιαία βάση, υπεύθυνη η αντιπολίτευση και οι διαδηλώσεις για την διασπορά του ιού

Απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες για την στωικότητα και την υπομονή τους απέναντι στην τήρηση του μέτρων, είπε κατά την έναρξη της τοποθέτησής του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Όπως είπε ο κ. Σκέρτσος η κυβέρνηση θεσμοθετεί νέο πλαίσιο, βάσει του οποίου προβλέπονται άμεσα μαζικά δωρεάν τεστ έναντι του κορονοϊού για τους πολίτες μέσω των φαρμακείων. Υπό το πρίσμα αυτό, υπάρχει πρόβλεψη για την παροχή ενός τεστ σε εβδομαδιαία βάση για κάθε πολίτη, ο οποίος θα μπορεί να το κάνει στο φαρμακείο της γειτονιάς του, επιδεικνύοντας τον αριθμό ΑΜΚΑ του.

Στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, να πάμε από τα 300.000 τεστ ανά εβδομάδα, σε δυνητικά 10 εκατ. τεστ την εβδομάδα.

Ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, την επέκταση του ωραρίου για τις μετακινήσεις των πολιτών έως τις 21:00 για όλες τις ημέρες της εβδομάδας σε όλη την επικράτεια και το άνοιγμα κομμωτηρίων με αυστηρούς περιοριστικούς όρους.

Για τους εμβολιασμούς δήλωσε πως τον Απρίλιο θα εμβολιαστεί η ευπαθής ομάδα Α (60+) και το Μάιο η ευπαθείς ομάδα Β, οι ειδικές επαγγελματικές ομάδες και ο γενικός πληθυσμός.

Από την ομιλία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, δεν ξέφυγε η αναφορά στην αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε για μη εποικοδομητική αντιπολίτευση και ανεδαφικές προτάσεις. Πιστός στο κυβερνητικό αφήγημα, ο κ. Σκέρτσος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις διαδηλώσεις τις οποίες ανέδειξε ως τον κύριο παράγοντας διασποράς του ιού, κομπάζοντας μάλιστα για το κυβερνητικό έργο από την αρχή της πανδημίας.

Χαρδαλιάς: Επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και πάρκα με τα πόδια και με ποδήλατο

Για τις εκκλησίες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι επιτρέπεται η Θεία Λειτουργία μόνο στον Καθεδρικό Ναό εκάστης πόλεως. Επιτρέπεται επίσης ερασιτεχνική αλιεία από πλωτό μέσο ή προσεγγίζοντας τον αιγιαλό με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Σε βαθύ κόκκινο μπαίνουν σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά Μύκονος, Ζάκυνθος, δήμος Αμφίπολης Σερρών, Καστοριά και ο Δήμος Ορεστίδος Καστοριάς και ο δήμος Καρδίτσας. Σε ειδικό καθεστώς βρίσκεται η Λέρος μέχρι τις 26 Μαρτίου το πρωί.

Από το βαθύ κόκκινο βγαίνουν και πάνε στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο») οι εξής περιφερειακές ενότητες:

  • Φωκίδας
  • Σάμου
  • Άρτας
  • Λευκάδας και
  • ο Δήμος Ρόδου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα