Την ικανοποίησή του για το πνεύμα “εθνικής ομοψυχίας” που, κατά δήλωσή του, επικράτησε στη σημερινή συζήτηση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης κατέγραψε διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά και την κοινή αναγνώριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα και την διάθεση “να δρούμε πάντοτε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον”.
Ευχαρίστησε τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο για τη συμμετοχή του στο σημερινό ΕΣΕΠ, εκτιμώντας πως “μας επέτρεψε να έχουμε και τη δική του γωνία θεώρησης για τα ζητήματα, τα οποία αντιμετωπίζουμε”.
Αναφέρθηκε στην πρόσφατη αποδοχή της πρόσκλησης που του απηύθυνε ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για συνάντηση στην Άγκυρα τον Απρίλιο. «Η ελληνική πλευρά κατέστησε ευθύς εξαρχής σαφές ότι η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί, εφόσον διατηρηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και είναι χρήσιμο να το αντιληφθούν αυτό όλοι οι αξιωματούχοι και από την τουρκική πλευρά, αποφεύγοντας τις δηλώσεις που δεν βοηθούν στην προσπάθεια εμπέδωσης κλίματος σχέσεων καλής γειτονίας» ανέφρε χαρακτηριστικά.
Επανέλαβε ότι “η Ελλάδα δεν φοβάται το διάλογο” γιατί αυτός δεν αποτελεί απεμπόληση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. “Προσερχόμαστε στο διάλογο ακριβώς για να προβάλουμε το δίκαιο των θέσεών μας” πρόσθεσε θέτοντας ως όρο για τη συνέχιση του διαλόγου την διατήρηση της αποκλιμάκωσης και της εμπέδωσης ενός κλίματος ηρεμίας.
Η “διττή προσέγγιση” της Ελλάδας
Κατά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ τέθηκαν επί τάπητος οι ευρωτουρκικές σχέσεις, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα, με τον υπουργό Εξωτερικών να τονίζει τη «διττή προσέγγιση» που επιθυμεί η Ελλάδα, που να περιλαμβάνει από τη μία «την εξέταση στόχων θετικής ατζέντας, αλλά και την παραμονή στο τραπέζι της προοπτικής υιοθέτησης μέτρων, εάν η Τουρκία επανέλθει σε παραβατική συμπεριφορά».
Επίσης έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την πρόσφατη συνάντηση με την απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ. Ανέφερε την ελληνική συμμετοχή στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης για το κυπριακό στο τέλος Απρίλη (μολονότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ουσιαστικό διάλογο), υποστηρίζοντας πως η Αθήνα είναι σε “απόλυτο συντονισμό” με τη Λευκωσία. Επανέλαβε δε πως η “διαχρονική ελληνική θέση” για την επίλυση του Κυπριακού είναι η επίτευξη συμφωνίας για διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του “ευρωπαϊκού κεκτημένου”.