ΑΘΗΝΑ
10:23
|
18.04.2021
Η εκστρατεία του υπουργείου Υγείας για δωρεάν μάσκες φέρεται να κόστισε δύο δισ. στους φορολογούμενους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια εκστρατεία του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας για την προμήθεια δωρεάν προστατευτικών για τη νόσο Covid-19 μασκών σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού εξελίσσεται σε νέο σκάνδαλο καθώς αποκαλύπτονται υπερκοστολογήσεις και μυστικές μπίζνες κρατικών αξιωματούχων με φαρμακεία.

Τον Δεκέμβριο του 2020, κάθε Γερμανός άνω των 60 ετών αλλά και άτομα με υποκείμενα νοσήματα είχαν τη δυνατότητα αγοράς χωρίς χρέωση τριών μασκών τύπου FFP2 από οποιοδήποτε φαρμακείο της χώρας. Ήταν μια πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας με προσωπική εμπλοκή του αρμόδιου υπουργού, Γενς Σπαν. Στόχος ήταν μια παροχή ανακούφισης σε ευάλωτες ομάδες της γερμανικής κοινωνίας ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

Η γενναιόδωρη κίνηση γυρίζει εναντίον της κυβέρνησης Μέρκελ καθώς τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αποκαλύπτουν πόσο στοίχισε στον Γερμανό φορολογούμενο η εκστρατεία “ανθρωπιάς” του υπουργείου Υγείας. Σε μια από κοινού δημοσιογραφική έρευνα των δικτύων WDR και NDR αλλά και της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung αποκαλύφθηκε ότι το υπουργείο Υγείας δαπάνησε δύο δισεκατομμύρια ευρώ για τις μάσκες.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας επέλεξαν αντί να αγοράζουν μάσκες και να τις διανέμουν μεταξύ των στοχευόμενων πληθυσμιακών ομάδων, επινόησαν ένα μάλλον περίπλοκο καθεστώς, το οποίο προέβλεπε αποζημιώσεις για κάθε μεμονωμένα φαρμακείο που ήταν επιφορτισμένo με τη διανομή της ζητούμενης μάσκας.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, το οποίο εκπονήθηκε το φθινόπωρο, η κυβέρνηση εκτίμησε ότι οι δωρεάν μάσκες θα διαθέτονταν συνολικά σε 27,3 εκατομμύρια πολίτες. Οι αξιωματούχοι στη συνέχεια κοστολόγησαν τις μάσκες, υποθέτοντας πως θα πρέπει να καταβάλουν 6 ευρώ για κάθε μία. Στη συνέχεια μεταβίβασαν ολόκληρο το ποσό των 491 εκατομμυρίων ευρώ στη γερμανική Ένωση Φαρμακοποιών για να καλύψει το κόστος των τριών πρώτων μασκών ανά άτομο.

Η Ένωση ανέλαβε να διανείμει το ποσό στο κάθε φαρμακείο ξεχωριστά. Κάθε φαρμακείο έλαβε σταθερή αποζημίωση 25.000 € κατά μέσο όρο ανεξάρτητα από το πόσες μάσκες πραγματικά διέθεσε. Είναι άξιο απορίας γιατί το υπουργείο Υγείας αγόρασε τις εν λόγω μάσκες με τιμή έξι φορές υψηλότερη από την τιμή αγοράς. Οι φαρμακοποιοί που μίλησαν στους δημοσιογράφους είπαν ότι σκόπευαν να πουλήσουν την κάθε μάσκα έναντι ενός ευρώ. “Βγάλαμε τρελά κέρδη από το τίποτα”, είπε ένας φαρμακοποιός του Βερολίνου στους δημοσιογράφους.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ και Κίνα «δεσμεύονται να συνεργαστούν» για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Γαλλία: Καραντίνα στους ταξιδιώτες από Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή, Νότια Αφρική

Σε δραματική κατάσταση η Ινδία λόγω έξαρσης της πανδημίας

Στιγμές μιας όχι και τόσο γνωστής Επανάστασης, εκείνης του 1821 (μέρος δεύτερο)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα