ΑΘΗΝΑ
03:29
|
06.05.2024
Η Τουρκία επιδιώκει "βελτίωση" σχέσεων και κυρίως νέα συμφωνία και πακέτο χρημάτων για το μεταναστευτικό...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα σε Λιβύη και Συρία, η κατάσταση των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία και οι άτυπες πενταμερείς συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη τον Απρίλιο τέθηκαν το απόγευμα στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που είχαν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ,Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στο ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισαν, αναφερόμενοι στις σχέσεις Βρυξελλών-΄Αγκυρας, “τη σημασία της διαρκούς αποκλιμάκωσης και της περαιτέρω ενίσχυσης της οικοδόμησης εμπιστοσύνης ώστε να καταστεί δυνατή μια πιο θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας”.

Επιπλέον τόνισαν τη “σημασία” διατήρησης αποκλιμάκωσης της έντασης και περαιτέρω οικοδόμησης εμπιστοσύνης ώστε να καταστεί εφικτή η διαμόρφωση μίας “πιο θετικής” ατζέντας στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Στην 45λεπτη τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από τουρκικής πλευράς, πέρα από τον πρόεδρο Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο διευθυντής επικοινωνίας του προέδρου, Φαχρετίν Αλτούν και ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν.

Σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας που επικαλείται η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, αναφέρεται πως ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση πως τα “απτά αποτελέσματα” θα ανοίξουν το δρόμο για ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και μία πιο “θετική” ατζέντα μετά την σύνοδο κορυφής της 25 και 26ης Μάρτη.

Ο Ερντογαν ανέδειξε ως κεντρικό ζήτημα για τις σχέσεις με την ΕΕ την επικαιροποίηση της συμφωνίας του 2016 για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό.

Ορισμένες πληροφορίες διπλωματικών πηγών αναφέρουν πως με βάση τη νέα έκθεση Μπορέλ για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και στο πλαίσιο επικαιροποίησης της συμφωνίας για το μεταναστευτικό δεν αποκλείεται τα επιπλέον χρήματα της ΕΕ στην Άγκυρα να δοθούν σαν “αναπτυξιακή βοήθεια” που θα χορηγηθεί απευθείας στις τουρκικές κρατικές αρχές αντί για τις ΜΚΟ…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα