ΑΘΗΝΑ
03:11
|
19.04.2024
Η κυβέρνηση Μπάιντεν εντείνει τις απελάσεις οικογενειών, καθώς οι αφίξεις στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού συνεχίζουν να αυξάνονται
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκδιώκουν μετανάστες στο Μεξικό παρακάμπτοντας την άρνηση των αρχών του μεξικανικό κράτος Ταμαουλίπας που σταμάτησαν να δέχονται την επιστροφή οικογενειών μεταναστών με μικρά παιδιά. Η πρακτική αυτή  αποτελεί ένδειξη ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εστιάζει στην αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό, αφού οι εκκλήσεις της κυβέρνησής του για μετανάστες από την Κεντρική Αμερική απέτυχαν να σταματήσουν χιλιάδες να κατευθυνθούν στα βόρεια.

Ορισμένες οικογένειες που πιάστηκαν στα σύνορα στην κοιλάδα του Ρίο Γκράντε του Τέξας δήλωσαν σε συνεντεύξεις ότι μεταφέρθηκαν στο Ελ Πάσο του Τέξας, αφού τέθηκαν υπό κράτηση λίγες μέρες. Από εκεί, συνοδεύτηκαν από Αμερικανούς αξιωματούχους στη διεθνή γέφυρα στο Ciudad Juarez του Μεξικού, περίπου 800 μίλια (1.300 χλμ.) Μακριά από το σημείο όπου τους παρέλαβαν για πρώτη φορά από αμερικανούς πράκτορες περιπολίας.

Φωτογράφος του Reuters ανέφερε πως είδε αεροπλάνα να προσγειώνονται στο Ελ Πάσο αυτήν την εβδομάδα, φορτωμένα με δεκάδες οικογένειες μεταναστών με μικρά παιδιά, συμπεριλαμβανομένων μωρών, και στη συνέχεια είδε τις ίδιες οικογένειες να διασχίζουν τη διεθνή γέφυρα. Ορισμένοι επιβάτες δήλωσαν ότι κανείς δεν τους ενημέρωσε προς τα που θα πήγαιναν όταν τους διέταξαν να ανέβουν σε λεωφορεία και τους μετέφεραν στο αεροδρόμιο.

Εκπρόσωπος της αρμόδιας υπηρεσίας για την προστασία των συνόρων των ΗΠΑ δήλωσε ότι λόγω έλλειψης χωρητικότητας στην κοιλάδα του Ρίο Γκράντε, οι μετανάστες έχουν σταλεί στο Ελ Πάσο, καθώς και στο Λάρεντο, το Τέξας και το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Ο επικεφαλής της συνοριακής περιπολίας των ΗΠΑ για το Ελ Πάσο, δήλωσε ότι στην περιοχή καταφτάνουν οικογένειες από την κοιλάδα του Ρίο Γκράντε από τις 8 Μαρτίου. Προσέθεσε ότι η προτεραιότητα ήταν να απελαθούν στο Μεξικό, αλλά το Μεξικό θα μπορούσε να λάβει μόνο ένα περιορισμένο αριθμός οικογενειών από την περιοχή ανά ημέρα. Συμπλήρωσε ότι ορισμένες οικογένειες αφέθηκαν ελεύθερες σε καταφύγια στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχουν λάβει ειδοποίηση για να εμφανιστούν στο δικαστήριο μετανάστευσης, προκειμένου να μειωθεί ο υπερπληθυσμός στις συνοριακές εγκαταστάσεις.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι τα παιδιά κρατούνται επιτηρούμενα για πολύ καιρό και πρέπει να απελευθερωθούν σύντομα. Περισσότερα από 500 από τα περίπου 4.500 ασυνόδευτα παιδιά που κρατούνται σε αραιοκατοικημένες εγκαταστάσεις βρίσκονται εκεί για περισσότερες από 10 ημέρες, αριθμός που υπερβαίνει το νόμιμο όριο των τριών ημερών, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ο Dylan Corbett, διευθυντής του Ινστιτούτου Hope Border (οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων), δήλωσε ότι η πλειονότητα των οικογενειών που απελάθηκαν αφού διέσχισαν στο νότιο Τέξας έχουν παιδιά κάτω των 7 ετών. «Έχουν επιστρέψει στη Χουάρες σε μια κατάσταση εξαιρετικά ευάλωτη, και αντιμετωπίζουν κινδύνους λόγω της εμπορίας ανθρώπων και της ύπαρξης οργανωμένων εγκληματικών ομάδων, δήλωσε  σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι τα καταφύγια στο Μεξικό είναι γεμάτα λόγω της πανδημίας.

Παράλληλα, ενώ οι ΗΠΑ εκδιώκουν χιλιάδες ανθρώπους που διασχίζουν τα σύνορα παράνομα, η πολιτεία Ταμαουλίπας, που βρίσκεται πέρα ​​από τα σύνορα από το Τέξας, δεν δέχεται οικογένειες που επιστρέφουν με μικρότερα παιδιά, δημιουργώντας έναν γρίφο για την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Η νέα πρακτική απέλασης οικογενειών σε διαφορετικό μέρος του Μεξικού έρχεται καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετωπίζει πίεση τόσο από τους κριτικούς όσο και από ορισμένους υποστηρικτές για τον χειρισμό της κρίσης στα σύνορα. Οι Ρεπουμπλικανοί της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση για την αύξηση των παράνομων διερχομένων και  ισχυρίζονται πως η κυβέρνηση δίνει ανάμεικτα μηνύματα σε μελλοντικούς μετανάστες. Οι προειδοποιήσεις των αξιωματούχων της διοίκησης του Μπάιντεν στους μετανάστες να μην κάνουν το ταξίδι στο Βορρά φαίνεται πως αγνοήθηκαν, καθώς οι λαθρέμποροι πείθουν ορισμένες οικογένειες ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά.

«Έχουμε καταστήσει σαφές από όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης ότι τα σύνορα είναι κλειστά και η πλειονότητα των ατόμων θα απομακρυνθεί ή θα αποβληθεί σύμφωνα με το άρθρο 42», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, αναφερόμενος διάταγμα που θεσπίστηκε υπό τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ εν μέσω της πανδημίας. Η εντολή επιτρέπει την απέλαση μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων και οικογενειών, στο Μεξικό ή στις χώρες καταγωγής τους.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα