ΑΘΗΝΑ
20:25
|
15.11.2024
Με προεδρικό διάταγμα, η Τουρκία αποσύρθηκε από την πρώτη δεσμευτική συνθήκη στον κόσμο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζει τα οπισθοδρομικά βήματα η κυβέρνηση Ερντογαν, με προεδρικό διάταγμα που αποσύρει την Τουρκία από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (2011) παρά τις εκκλήσεις οργανώσεων που θεωρούν τη Σύμβαση κομβική για την καταπολέμηση της αυξανόμενης ενδοοικογενειακής βίας. Μεταξύ άλλων, η Σύμβαση που έχει υπογραφεί από 45 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να καταβάλλουν προσπάθειες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, καταρτίζοντας νομοθεσία για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και παρόμοιων εγκλημάτων, όπως ο βιασμός εντός γάμου ή ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Το σχετικό διάταγμα δημοσιοποιήθηκε χθες (19/3), πυροδοτώντας επικρίσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP). Η Γκιεκτσέ Γκιοκτσάν, αντιπρόεδρος του CHP αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατήγγειλε με ανάρτησή της στο Twitter ότι η εγκατάλειψη της Σύμβασης σημαίνει ότι «αφήνονται οι γυναίκες να δολοφονούνται», ενώ η Ζεχρά Ζουμρούτ Σελτσούκ, υπουργός Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών αντέτεινε ότι «Το Σύνταγμα και η νομοθεσία της Τουρκίας εγγυώνται την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών. Το δικαστικό μας σύστημα είναι αρκετά δυναμικό και ισχυρό ώστε να ενσωματώνει νέους κανονισμούς, όταν απαιτείται».

Η πιθανή αποχώρηση της χώρας από τη Σύμβαση συζητείτο από την περασμένη χρονιά, αφότου έθεσε το θέμα στέλεχος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την περασμένη χρονιά. Η πρόταση αυτή προκάλεσε πυροδότησε έντονες αντιδράσεις, με γυναίκες και θηλυκότητες να πραγματοποιούν πορείες και συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις, απαιτώντας από την κυβέρνηση να παραμείνει συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση.

Συντηρητικοί και ακροδεξιοί πολιτικοί διατείνονται πως η Σύμβαση είναι επιβλαβής για την οικογένεια, ενθαρρύνοντας τα διαζύγια. Είναι επίσης εχθρικοί προς την αρχή της ισότητας των φύλων στη Σύμβαση και την αντιμετωπίζουν ως προώθηση της ομοφυλοφιλίας, δεδομένης της αρχής της μη διάκρισης λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. 

Σημειώνεται πως η ενδοοικογενειακή βία και οι γυναικοκτονίες παραμένουν οξύ πρόβλημα στην Τουρκία. Η χώρα δεν διατηρεί επίσημα στατιστικά στοιχεία για τη γυναικοκτονία, ωστόσο, τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδειξαν ότι το 38% των γυναικών στην Τουρκία υφίστανται βία από έναν σύντροφο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σε σύγκριση με το περίπου 25% της Ευρώπη. Σύμφωνα με την οργάνωση We Will Stop Femicide έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 300 γυναικοκτονίες κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτος, παρά το γεγονός ότι η συνθήκη της Κωνσταντινούπολης ήταν σε ισχύ την περασμένη χρονιά.

Η οργάνωση με ανάρτησή της στο Twitter ζήτησε «συλλογική μάχη ενάντια σε εκείνους που εγκατέλειψαν τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» και κάλεσε σε διαμαρτυρία στην Κωνσταντινούπολη σήμερα. «Ανάκληση της απόφασης, εφαρμογή της σύμβασης» ζήτησε στο Twitter.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διαμαρτυρίες εργαζομένων εργοστασίου που κλείνει η Audi στις Βρυξέλλες

Πιο γρήγορα θα τελειώσει ο πόλεμος με τον Τραμπ, λέει τώρα ο Ζελένσκι…

Μυστική συνάντηση του Ίλον Μασκ με τον Ιρανό πρέσβη στη Νέα Υόρκη

Τι κοινό έχουν το Bitcoin και τα πέτρινα νομίσματα των νησιών Γιαπ;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα