ΑΘΗΝΑ
08:20
|
19.04.2024
Την περασμένη εβδομάδα, η Χαμάς διόρισε για πρώτη φορά μια γυναίκα για να υπηρετήσει ως εκπρόσωπος στο πολιτικό της γραφείο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την περασμένη εβδομάδα, το κίνημα, το οποίο δεν είχε καμία εκπροσώπηση γυναικών εδώ και δεκαετίες, διόρισε για πρώτη φορά μια γυναίκα για να υπηρετήσει ως εκπρόσωπος στο πολιτικό του γραφείο, το υψηλότερο όργανο λήψης αποφάσεων του οργανισμού. Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό σημαίνει αναθεώρηση στη Χαμάς, ένα ισλαμικό κίνημα που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Η Τζαμίλα Αλ-Σάντι, η οποία είχε προηγουμένως υπηρετήσει ως υπουργός και μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, δεν αναμένεται να έχει καμία από τις σημαντικές θέσεις στην ηγεσία, συμπεριλαμβανομένης της εποπτείας του στρατού ή της οικονομίας, αλλά υπάρχουν πιθανότητες να είναι υπεύθυνη για την προώθηση των γυναικών στην παλαιστινιακή κοινωνία.

Πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Χαμάς

Σε συνέντευξή της στο Sputnik, η Τζαμίλα Αλ-Σάντι είπε ότι ήταν «χαρούμενη» με το διορισμό, και ότι αποδεικνύει πως το κίνημα υιοθετεί έναν πιο φιλελεύθερο προσανατολισμό.

“[Αυτή η κίνηση δείχνει ότι] Η Χαμάς έχει πάρει μια νέα κατεύθυνση. Έδειξε ότι πιστεύει στα δικαιώματα των γυναικών και στην ικανότητά τους να εκπληρώνονται ακόμη και σε τόσο ευαίσθητα μέρη όπως η ηγεσία του οργανισμού.”

Κατά κάποιο τρόπο, είναι ακριβές. Οι Παλαιστίνιοι πρόκειται να κατευθυνθούν στις κάλπες τρεις φορές φέτος. Στις 22 Μαΐου, θα διενεργήσουν νομοθετικές εκλογές. Στις 31 Ιουλίου, θα εκλέξουν πρόεδρο και ένα μήνα αργότερα θα εκλεγούν αντιπρόσωποι για το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι κατά την προεκλογική φρενίτιδα, οι φατρίες θα διαδίδουν υποσχέσεις και προσπαθούν να δείξουν ότι εργάζονται για τη βελτίωση της ζωής των απλών ανθρώπων.

Ο διορισμός της Αλ-Σάντι μπορεί επίσης να είναι τακτικός, με στόχο να δείξει ότι η Χαμάς υιοθετεί πιο φιλελεύθερες ιδέες. Αλλά στο Ισραήλ, το οποίο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο ισλαμικό κίνημα, οι αμφιβολίες αυξάνονται ως προς το εάν μια γυναίκα στο πολιτικό γραφείο της ομάδας είναι ένα σημάδι μεταβαλλόμενων τάσεων.

Η Χαμάς εξακολουθεί να στοχεύει στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους σε ολόκληρη την επικράτεια του Ισραήλ, χωρίς διαπραγματεύσεις.

Απαιτεί ακόμη τη χρήση της τζιχάντ, ενός ιερού πολέμου, για την επίτευξη αυτού του στόχου και πιστεύει ότι ο ένοπλος αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την πλήρη εξαφάνιση του Ισραήλ.

Η Αλ-Σάντι βλέπει την κατάσταση διαφορετικά, αλλά παρ ‘όλα αυτά συμφωνεί με το κίνημα που αντιπροσωπεύει, πιστεύοντας ότι ένας ένοπλος αγώνας είναι μια φυσική απάντηση στη συμπεριφορά του Ισραήλ.

Ο παλαιστινιακός λαός, είτε είναι η Χαμάς, η Φατάχ, η Ισλαμική Τζιχάντ, ή οποιαδήποτε άλλη οργάνωση, υποστηρίζουν μια φιλελεύθερη προσέγγιση και αγκαλιάζουν την επιθυμία να ζήσουν ειρηνικά. Αλλά, όπως και οι υπόλοιποι Παλαιστίνιοι, υποστηρίζω έναν ένοπλο αγώνα επειδή ο εχθρός μας παραβιάζει τα δικαιώματά μας και διεξάγει πόλεμο εναντίον μας. “

Καμία αλλαγή στον Ορίζοντα;

Ενώ οι απόψεις της Αλ-Σάντι συμπίπτουν με την ιδεολογία της Χαμάς, δεν αναμένεται να είναι υπεύθυνη για ευαίσθητες θέσεις, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής δραστηριότητας ή της οικονομίας της Λωρίδας, σφαίρες που παραδοσιακά προορίζονται για άνδρες.

Ούτε αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο σε οποιεσδήποτε σημαντικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης του Ισραήλ, και σύμφωνα με συνομιλίες με εμπειρογνώμονες με βάση τη Γάζα, είναι πιθανό να δοθεί στην Αλ-Σάντι ένας σχετικά χαμηλής κλίμακας ρόλος, όπως η προώθηση των γυναικών στην παλαιστινιακή κοινωνία.

Ανεξάρτητα από το ποιός θα είναι ο ρόλος αυτός, η Αλ-Σάντι λέει ότι είναι έτοιμη για την πρόκληση. “Θα αναλάβω την ευθύνη για οποιεσδήποτε θέσεις θα μου ανατεθούν”, υπόσχεται.

“Το ισλαμικό κίνημα που ιδρύθηκε πριν από περίπου τρεις δεκαετίες έχει προχωρήσει πολύ. Έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στην πολιτική, την οικονομία και τον στρατό και είναι πλέον φυσικό να προσθέσει μια κοινωνική πτυχή σε αυτό και να συμπεριλάβει γυναίκες, οι οποίες στέκονται στο πλευρό ανδρών σε περιόδους πολέμου και ειρήνης. “

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

BDS Greece: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Γερμανίας

Εκδήλωση της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας για την Ημέρα των Παλαιστινίων Κρατουμένων

Η απεργία της 17ης Απρίλη σε εικόνες: Θέλουμε συλλογικές συμβάσεις-Δεν θέλουμε ακρίβεια

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα για την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα