ΑΘΗΝΑ
06:35
|
27.04.2024
Ο υπουργός Άμυνας των Φιλιππίνων κάλεσε το Πεκίνο να αποσύρει σκάφη που εντοπίστηκαν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Άμυνας των Φιλιππίνων κάλεσε το Πεκίνο να αποσύρει σκάφη που εντοπίστηκαν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, χαρακτηρίζοντας την παρουσία τους στην επίμαχη περιοχή ως παραβίαση των θαλάσσιων δικαιωμάτων του έθνους του.

Ο υπουργός Άμυνας Ντελφίν Λορενζάνα ισχυρίστηκε την Κυριακή ότι 220 σκάφη που ανήκουν σε κινεζικές δυνάμεις λειτουργούσαν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των Φιλιππίνων και κάλεσαν το Πεκίνο να τα απομακρύνει.

Τα πλοία έχουν εισβάλει στην «κυρίαρχη επικράτεια» των Φιλιππίνων και η παρουσία τους είναι «μια σαφής προκλητική δράση στρατιωτικοποίησης της περιοχής», δήλωσε ο Λορενζάνα.

Ο υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι η Ακτοφυλακή των Φιλιππίνων θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση για την ανάληψη «κατάλληλης δράσης» με στόχο τη «διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας» σε περιοχές της Θάλασσας της Νότιας Κίνας που περιλαμβάνονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη των Φιλιππίνων.

Το υδάτινο σώμα έχει γίνει ένα σημαντικό σημείο σύγκρουσης μεταξύ του Πεκίνου και ορισμένων από τους περιφερειακούς γείτονές του, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ουάσινγκτον επιμένει στο δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας των ναυτικών σκαφών μέσω της θάλασσας, επικαλούμενη τη λεγόμενη «ελευθερία ναυσιπλοΐας». Η παρουσία των αμερικανικών ναυτικών σκαφών έχει καταδικαστεί επανειλημμένα από το Πεκίνο ως πρόκληση.

Η αυξανόμενη απογοήτευση των Φιλιππινών με την Κίνα έρχεται καθώς η χώρα προσπαθεί να διαπραγματευτεί με την Ουάσινγκτον για την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφος της. Τον περασμένο μήνα, ο Πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε δήλωσε ότι το Πεντάγωνο θα πρέπει να προσφέρει οικονομική αποζημίωση προτού μπορέσει να στείλει στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ στο πλαίσιο της Συμφωνίας Επισκεπτικών Δυνάμεων.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα