“Μείον” βγαίνει το ταμείον ως τώρα για τους Βρετανούς εξαγωγείς τροφίμων και ποτών καθώς, από τον Ιανουάριο ως σήμερα, κατά τους περίπου τρεις μήνες που πέρασαν από την έναρξη της πλήρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit) διαπιστώνουν σημαντική μείωση εξαγωγών και κερδών.
Τα μαύρα μαντάτα, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της σημερινής Guardian αφορούν κυρίως τους παραγωγούς τροφίμων και ποτών καθώς η μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών ήταν οι χώρες της ΕΕ.
Στοιχεία του Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών (FDF) φανερώνουν πως η αξία των εξαγωγές των Βρετανών τυροκόμων τον Ιανουάριο “έκανε βουτιά” καθώς αντί των 45 εκατομμυρίων στερλίνων που έφερνε ως πέρσι, φέτος περιορίστηκαν σε τζίρο αξίας μόλις 7 εκατομμυρίων στερλίνων.
Αντίστοιχα οι εξαγωγές σε ουίσκι ήταν αξίας 13 εκατομμυρίων στερλίνων αντί 41,4 εκατομμυρίων που ήταν πέρσι, με αποτέλεσμα να καταγράφεται μείωση τζίρου κατά 68%.
Οι εξαγωγές σε σοκολάτες ήταν αξίας 13 εκατομμυρίων αντί 41,4 εκατομμυρίων στερλίνων που ήταν πέρσι.
Εκπρόσωποι της βρετανικής Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών εξηγούν αυτή τη δραστική μείωση εξαγωγών στον συνδυασμό αφενός μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας και κατανάλωσης λόγω πανδημίας, αφετέρου στην σημαντική αύξηση της γραφειοκρατικής διαδικασίας και των εμποδίων που ορθώνει η αποχώρηση της Βρετανίας από την ενιαία αγορά της ΕΕ.
Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η μείωση στις εξαγωγές αγαθών όπως ο σολωμός και το βοδινό κρέας όπου οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 98% και 92% αντίστοιχα.