ΑΘΗΝΑ
21:20
|
24.04.2024
Η πρόταση εκεχειρίας εμφανίζεται σε περίοδο αναπροσαρμογών στις σχέσεις του Ριάντ με την Ουάσιγκτον και έπειτα από κλιμάκωση των επιθέσεων των Χούτι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρόταση για εκεχειρία ακόμη και εντός τρέχοντος 24ώρου και επαναλειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της Υεμένης πρόσφερε απόψε στους Υεμενίτες Σιίτες Χούτι ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Πρίγκηπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης από το Ριάντ.

Ο Σαουδάραβας υπουργός ανήγγειλε την πρόταση εκεχειρίας τονίζοντας πως πλέον η μπάλα είναι στο “γήπεδο” των Χούτι.

Παρόμοια πρόταση για παύση εχθροπραξιών είχε κάνει και πέρσι η συμμαχία χωρών που στηρίζει την επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη δίχως επιτυχία.

Σε κάθε περίπτωση η πρόταση παύσης εχθροπραξιών έρχεται μετά από ένα τριήμερο μπαράζ επιθέσεων και από τις δύο πλευρές αλλά και την προέλαση δυνάμεων των Χούτι στην στρατηγικής σημασίας πόλη Μαρίμπ, καταλαμβάνοντας βουνό στρατηγικής σημασίας, στην πιο πρόσφατη ένδειξη της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Υεμένη. Επιπλέον η πρόταση εκεχειρίας από τη Σαουδική Αραβία εκδηλώνεται σε μία περίοδο κατά την οποία η μοναρχία επιχειρεί να βρει μία νέα ισορροπία σχέσεων με την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ που έχει δείξει διάθεση για “διαπραγμάτευση” με πρόφαση τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία.

Την Παρασκευή ο ηγέτης των Χούτι, Μοχάμεντ Άλι αλ Χούτι πρότεινε εκεχειρία σε όλη τη χώρα θέτοντας ως βασικούς όρους την επαναλειτουργία του αεροδρομίου στην πρωτεύουσα Σαναά και την άρση της απαγόρευσης απόπλου στο λιμάνι της πόλης Χουντάιντα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα