ΑΘΗΝΑ
10:59
|
04.05.2024
Αρχικά, το gov.gr λειτούργησε με 501 ψηφιακές υπηρεσίες, ενώ πλέον στην Πύλη περιλαμβάνονται 1.138 υπηρεσίες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η επιτάχυνση της καθυστερημένης επί χρόνια ψηφιοποίησης μέρους της κρατικής μηχανής και των δημόσιων υπηρεσιών ήταν ένα από τα ελάχιστα θετικά της πανδημίας. Χάρη σε αυτή την ψηφιοποίηση, γλιτώσαμε Έλληνες και ξένοι μετανάστες το 2020 πάνω από 94.000.000 επισκέψεις στις δημόσιες υπηρεσίες.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν τα στοιχεία από την έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr εδώ και ένα χρόνο.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης θεωρούν ότι με το gov.gr εγκαινιάστηκε μια “νέα εποχή” στις σχέσεις κράτους-πολίτη, με στόχο το κράτος να αποκτήσει ενιαίο πρόσωπο απέναντι στον πολίτη και η εξυπηρέτηση να μπορεί να παρέχεται από απόσταση με ασφάλεια και χωρίς περιττή γραφειοκρατία. Καμαρώνουν δηλαδή για αυτό που είναι κεκτημένο σε άλλες χώρες εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια…

Όπως αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ του πρακτορείου ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρχικά, το gov.gr λειτούργησε με 501 ψηφιακές υπηρεσίες, ενώ προστέθηκε η δυνατότητα για τους πολίτες να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση και να εκδίδουν εξουσιοδότηση ψηφιακά. Πλέον, στην Πύλη περιλαμβάνονται 1.138 υπηρεσίες, ενώ διαρκώς προστίθενται νέες υπηρεσίες του Δημοσίου που ψηφιοποιούνται.

Μέσα στο 2020 έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 94 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές, εξοικονομώντας χρόνο και επισκέψεις στις αντίστοιχες δημόσιες υπηρεσίες.

Παράλληλα, η Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού «Ελευθερία» υλοποιείται από το πρώτο έως το τελευταίο βήμα μέσω του emvolio.gov.gr. Οι υπηρεσίες του gov.gr υλοποιούνται με τη συνεργασία των Γενικών Γραμματειών και των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το gov.gr σε αριθμούς

Τα αριθμημτικά στοιχεία που αφορούν την ψηφιοποίοηση μέρους των δημοσίων υπηρεσιών έχουν ως ακόλούθως:

Οι ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται στο gov.gr είναι επί του παρόντος 1.138.

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές που έγιναν δίχως αντίστοιχες επισκέψεις πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες ξεπερνούν τις 94.000.000.

Οι υπεύθυνες δηλώσεις που έγιναν είναι 2.140.284, οι εξουσιοδοτήσεις 845.027, οι εγγραφές στην άυλη συνταγογράφηση ανέρχονται σε 1.708.994 και οι άυλες συνταγές είναι 12.200.998. Τα άυλα παραπεμπτικά εξετάσεων μετρήθηκαν σε 3.356.158 και τα πιστοποιητικά Δημοτολογίου που δόθηκαν ψηφιακά είναι 1.010.972. Επίσης έγιναν 156.726 Ληξιαρχικές Πράξεις ενώ οι αιτήσεις προς ΚΕΠ μέσω του gov.gr για δημοτολογικά πιστοποιητικά και ληξιαρχικές πράξεις ανήλθαν σε 63.888. Τέλος τα ψηφιακά ραντεβού myKEPlive ήταν 38.766 και οι βεβαιώσεις εμβολιασμού που δόθηκαν έφθασαν τις 167.634.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γερμανία: εντοπίστηκε τάφος μισθοφόρου που πολέμησε στην Ουκρανία

Ο Μπέρνι Σάντερς δηλώνει στήριξη στις φοιτητικές κινητοποιήσεις

Πρώτη αποστολή ναυσιπλοΐας μεγάλων αποστάσεων από το Ναυτικό του Ιράν

Απάντησε ο Γεωργιανός πρωθυπουργός στις κατηγορίες του Σαρλ Μισέλ της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα