ΑΘΗΝΑ
10:19
|
18.04.2024
Ο Ριάντ αλ-Μάλικι επέστρεφε στη Δυτική Όχθη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης, Ριάντ αλ-Μάλικι, επέστρεψε χθες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης στη Δυτική Όχθη αλλά δεν ήταν μια επιστροφή ομαλή. Σε συνοριακό πέρασμα μέλη της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, Σιν Μπέιτ, φέρονται να κράτησαν τον Παλαιστίνιο υπουργό και τους συνοδούς του για ανάκριση και σύμφωνα με πληροφορίες του κατάσχεσαν επίσης την ειδική VIP ταξιδιωτική του άδεια για τις αποστολές του στο εξωτερικό.

Ο ανώτατος Παλαιστίνιος αξιωματούχος, Αχμέντ αλ-Ντικ, δήλωσε ότι πράκτορες της Σιν Μπέιτ ανέκριναν για μισή ώρα τον Ριάντ αλ-Μάλικι σε συνοριακό πέρασμα από την Ιορδανία στη Δυτική Όχθη. Μέλη της αποστολής του αλ-Μάλικι ανακρίθηκαν για περισσότερο από μία ώρα, σύμφωνα με τον Αχμέντ αλ-Ντικ.Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η ειδική ταξιδιωτική άδεια του υπουργού Εξωτερικών της Παλαιστίνης ανακλήθηκε και διέσχισε τα σύνορα χωρίς να την έχει πια στην κατοχή του. Δεν είναι μάλιστα σαφές αν θα επιστραφεί το έγγραφο στον παλαιστίνιο υπουργό.

Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε το περιστατικό στην εφημερίδα “Times of Israel” (Τάιμς του Ισραήλ) αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει την αιτία ανάκλησης της ταξιδιωτικής άδειας του Ριάντ αλ-Μάλικι. Η παλαιστινιακή ηγεσία, ωστόσο, υποστηρίζει ότι πρόκειται για αντίποινα εξαιτίας της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έδωσε στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους ένα μήνα για να ζητήσουν την αναβολή έρευνας για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στα παλαιστινιακά εδάφη, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν να αποδείξουν ότι διεξάγουν τις δικές τους έρευνες. 

Η γενική εισαγγελέας του Δικαστηρίου Φάτου Μπενσούντα ξεκίνησε έρευνα, στις αρχές Μαρτίου, για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στα Παλαιστινιακά Εδάφη, μια πρωτοβουλία που απορρίφθηκε από το Ισραήλ αλλά χαιρετίστηκε από τους Παλαιστίνιους. Σύμφωνα με το σύστημα του ΔΠΔ, το οποίο εδρεύει στη Χάγη, ένα κράτος μπορεί, εάν το επιθυμεί, να προσπαθήσει να αποδείξει ότι το ίδιο ξεκίνησε έρευνα για τα συγκεκριμένα εγκλήματα. 

Το αίτημα αυτό πρέπει να διατυπωθεί “εντός μηνός από την παραλαβή” της κοινοποίησηςτης έρευνας, προβλέπει το Καταστατικό της Ρώμης, η ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ. Η Μπενσούντα είχε δηλώσει πρωτύτερα ότι υπάρχει “λογική βάση” να πιστεύουμε πως διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς και στη Λωρίδα της Γάζας, από μέλη των ισραηλινών δυνάμεων, των ισραηλινών αρχών, της παλαιστινιακής Χαμάς και ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας το 2014.

Σε αντίθεση με την Παλαιστίνη, το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και έχει αντιταχθεί σθεναρά σε οποιαδήποτε έρευνα. Το Δικαστήριο “έλαβε μια απόφαση που είναι η ίδια η ουσία του αντισημιτισμού και της υποκρισίας”, είχε αντιδράσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετά την ανακοίνωση της έναρξης έρευνας.

Πηγή: RT News, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπέος: Αποκάλεσε «κοπρίτες» τους πολίτες και έκανε μηνύσεις

Συλλήψεις στη Γερμανία για υποψία κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας

Συνάντηση Τσίπρα με τον Οζγκιούρ Οζέλ του CHP

Οι ΗΠΑ «τιμωρούν» τον Μαδούρο με ξεπάγωμα των κυρώσεων σε πετρέλαιο και αέριο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα