ΑΘΗΝΑ
17:42
|
23.04.2024
"Δεν χρειαζόμαστε το SputniK V στην Ευρώπη" δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος. Πρόκειται για ύβρη και αντιρωσική μεροληψία απαντούν οι κατασκευαστές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα αποστείλει ομάδα εμπειρογνωμώνων στη Ρωσία τον Απρίλιο για να επιθεωρήσει τις κλινικές δοκιμές και τη διαδικασία παραγωγής του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού Sputnik V, ανακοίνωσε ο Μάρκο Καβαλέρι, με φόντο τις βολές κατά του ρωσικού εμβολίου του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Τιερί Μπρετόν.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού για τους κινδύνους κατά της υγείας και της στρατηγικής του εμβολιασμού, έκανε την παραπάνω ανακοίνωση κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ιταλικό κρατικό ραδιόφωνο.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά τις πληροφορίες που μετέφερε πηγή με γνώση της υπόθεσης, πως το Sputnik V μπορεί να λάβει το “πράσινο φως” για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα μέσα Μαΐου. 

“Διεξάγουμε τον έλεγχό του (σ.σ. Sputnik V), άρα θα μελετήσουμε όλα τα δεδομένα όταν συλλεχθούν, ώστε να το εγκρίνουμε το συντομότερο. Τον Απρίλιο θα κάνουμε αυτοψία στη διαδικασία παραγωγής του εμβολίου και τις κλινικές μελέτες στη Ρωσία. Μετά, θα προσπαθήσουμε να εκτιμήσουμε μέχρι πότε θα έχουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την έγκριση του εμβολίου” ανακοίνωσε ο Καβαλέρι.

Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να “πολεμούν” το Sputnik V δημιουργώντας ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις των κατασκευαστών του ρωσικού εμβολίου με την ΕΕ.

Οι κατασκευαστές του ρωσικού εμβολίου κατηγόρησαν τον επίτροπο εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν για “ύβρη” και αντι-ρωσική “μεροληψία” αφού αυτός δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει το ρωσικό εμβόλιο.

“Δεν χρειαζόμαστε το Sputnik V”, δήλωσε ο Μπρετόν στην τηλεόραση TF1 την Κυριακή το απόγευμα.

Σημειώνεται ότι η έγκριση του Sputnik V έχει γίνει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα στην ΕΕ, με αρκετά κράτη όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία να εγκρίνουν το εμβόλιο πριν πάρουν το πράσινο φως από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή της ΕΕ (ΕΜΑ).

“Ο Επίτροπος (Τιερί Μπρετόν) είναι σαφώς προκατειλημμένος έναντι του εμβολίου Sputnik V μόνο και μόνο επειδή αυτό είναι ρωσικό”, ανέφεραν οι παρασκευαστές του Sputnik V σε ανάρτησή τους στο Twitter. “Ελπίζουμε ότι τα γεγονότα θα τον βοηθήσουν να εκφράζει λιγότερες ύβρεις και να είναι λιγότερο προκατειλημμένος”.

“Οι προκαταλήψεις οδηγούν σε αποτυχίες. Και οι αποτυχίες του Μπρετόν είναι ξεκάθαρες σε πολλούς στην ΕΕ”, πρόσθεσαν.

Σημειώνεται ότι η προσπάθεια της Μόσχας να προωθήσει τις εξαγωγές και την παραγωγή του Sputnik V σε χώρες της ΕΕ τους τελευταίους δύο μήνες, βρήκαν ανταπόκριση καθώς η Ευρώπη καθυστερεί στην προμήθεια των εμβολίων στα κράτη-μέλη.

Οι κατασκευαστές του Sputnik V δήλωσαν επίσης, ότι τα σχόλια του Μπρετόν θα οδηγήσουν τα κράτη μέλη να εγκρίνουν μεμονωμένα το ρωσικό εμβόλιο και να μην περιμένουν το πράσινο φως από τον κεντρικό ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων.

“Ο [Μπρετόν] πιστεύει ότι όλα είναι υπέροχα με τους εμβολιασμούς της ΕΕ και ότι το Sputnik V δεν χρειάζεται. Είναι όμως οι Ευρωπαίοι ευχαριστημένοι με την προσέγγιση του Μπρετόν;” διερωτώνται στο Twitter.

Σημειώνεται πως το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V έχει ήδη εγκριθεί σε 54 χώρες.

Το Σαββατοκύριακο, ο Νίκολα Ζινγκαρέτι, πρόεδρος της περιοχής Λάτσιο της Ιταλίας, σημείωσε πως το Εθνικό Ινστιτούτο Lazzaro Spallanzani για Μολυσματικές Ασθένειες θα αρχίσει τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου.

Ο επικεφαλής του εν λόγω Ινστιτούτου, που εδράζει στη Ρώμη, ενημέρωσε πως θα σταλούν δύο ερευνητές για επίσκεψη στο σημείο παραγωγής του Sputnik V στη Ρωσία.

Πηγές: Sputnik V, Financial Times, sputnik

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρεκόρ στους τραυματισμούς εργαζομένων στη SpaceX για δεύτερη χρονιά

Το υπερπλεόνασμα ήρθε από τη φοροληστεία και την ακρίβεια, λέει το ΚΚΕ

Αισιοδοξία ΣΕΒ για τις προοπτικές της βιομηχανίας στο μέλλον

Τουρκία: Μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων σε κουρδικά μέσα ενημέρωσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα