ΑΘΗΝΑ
08:54
|
20.04.2024
Ο Μπόρις Τζόνσον τείνει "χείρα φιλίας" στην Ευρωπαϊκή Ένωση αμέσως μετά την απειλή των Βρυξελλών ότι θα μπλοκάρουν τις εξαγωγές των εμβολίων.
FILE PHOTO: Britain's Prime Minister Boris Johnson leaves Downing Street, as the spread of coronavirus disease (COVID-19) continues. London, Britain, March 25, 2020. REUTERS/Hannah Mckay/File Photo
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Μπόρις Τζόνσον τείνει “χείρα φιλίας” στην Ευρωπαϊκή Ένωση αμέσως μετά την απειλή των Βρυξελλών ότι θα μπλοκάρουν τις εξαγωγές των εμβολίων προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Έτσι, ο Βρετανός πρωθυπουργός προχωρά σε μια κίνηση κατευνασμού, προσφέροντας στην ΕΕ εκατομμύρια δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca που παρασκευάζονται στο εργοστάσιο της Ολλανδίας.


“Η προηγούμενη εμπειρία μας δίδαξε ότι όταν ένα κύμα χτυπά τους φίλους μας, χτυπά και στις δικές μας ακτές” είπε ο Τζόνσον, προσθέτοντας ότι η καλύτερη άμυνα του Ηνωμένου Βασιλείου αυτή την στιγμή είναι να βοηθήσει στην επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Τα σχόλια του Μπόρις Τζόνσον έρχονται εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι η Ευρώπη θα προχωρήσει σε απαγόρευση εξαγωγών των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca που παράγονται εντός της επικράτειάς της.

Ο Μπόρις Τζόνσον ξεκίνησε μια διπλωματική επίθεση στην ΕΕ τις τελευταίες ημέρες σε μια προσπάθεια να σταματήσει ενδοχόμενη καθυστέρηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με ανεξάρτητες έρευνες, τυχόν επιβολή της απαγόρευσης εξαγωγών εμβολίων, θα καθυστερούσε το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Βρετανίας έως και πάνω από δύο μήνες, ενώ θα έθετε σε αμφισβήτηση το πρόγραμμα εξόδου από το lockdown.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο Τζόνσον πραγματοποίησε ιδιωτικές συνομιλίες με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν την Κυριακή σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί η διαμάχη. Ο Τζόνσον απέστειλε επίσης τον κυβερνητικό σύμμαχο Λόρδο Λίστερ στην Ινδία για να εκτονώσει την ένταση που έχει προκύψει σχετικά με μια παρτίδα πέντε εκατομμύρια δόσεων του εμβολίου.

Αν κ. ο Τζόνσον διαβεβαίωσε χθες ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να προχωρήσουν σε απαγορεύσεις, ορισμένοι υπουργοί εξακολουθούν να ανησυχούν για τη ρητορική προστατευτισμού που αναδύεται από την ΕΕ και φοβούνται ότι οι Βρυξέλλες θα συνεχίσουν την απαγόρευση σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν την προσοχή από τη θλιβερή απόδοση της δικής της στρατηγικής εμβολιασμού.


H Ε.Ε κατηγορεί την AstraZeneca ότι έχει αθετήσει συμφωνίες που υπογράφηκαν πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά και τη Βρετανία ότι κρατάει για τον εαυτό τις παρτίδες δόσεων που παράγονται στα εγχώρια εργοστάσια και οι οποίες προορίζονται για τις χώρες της Ε.Ε.


Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται εργοστάσιο της εταιρείας Halix στην Ολλανδία, από το οποίο αναμένονται προμήθειες του εμβολίου της AstraZeneca τόσο στη Βρετανία όσο και στην Ευρώπη.

Το εργοστάσιο της Halix φέρεται ότι διαθέτει την παραγωγική ικανότητα για την παρασκευή τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, όπως και στο Seneffe του Βελγίου, παράγεται η φαρμακευτική ουσία πριν την αποστολή της για συσκευασία σε φιαλίδια στη Γερμανία και την Ιταλία.

Ωστόσο, ακόμη δεν αποτελεί εγκεκριμένο προμηθευτή, οπότε τα προϊόντα του δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ενώ φέρεται να απέστειλε παρτίδα εκατομμυρίων δόσεων στη Βρετανία.

Έτσι, οι επικεφαλής του ευρωπαϊκού εγχειρήματος απειλούν να σταματήσουν τις εξαγωγές, εάν δεν λάβουν άμεση πρόσβαση σε εμβόλια που κατασκευάζονται στα κράτη-μέλη.

Σε απάντηση, η Ντάουνινγκ Στριτ σπεύδει να προσφέρει εμβόλια στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού στο μέτωπο των εμβολίων.

Πηγή: Dailymail




Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα