ΑΘΗΝΑ
01:50
|
06.11.2024
Τραγική εικόνα εγκατάλειψης συνάντησαν έκπληκτοι οι επισκέπτες της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, πρώτη μέρα ανοίγματος των αρχαιολογικών χώρων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τραγική εικόνα εγκατάλειψης συνάντησαν έκπληκτοι οι επισκέπτες της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, πρώτη μέρα ανοίγματος των αρχαιολογικών χώρων, μετά το πολύμηνο και δίχως κανέναν ουσιαστικό, από υγειονομική άποψη, λόγο κλεισίματος τους.

Το εκ νέου άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων θα έπρεπε να έχει δρομολογηθεί όχι μόνο με την λήψη των κατάλληλων μέτρων υγειονομικής προστασίας εργαζομένων και επισκεπτών, αλλά και με την αυτονόητη προετοιμασία των χώρων να υποδεχθούν το κοινό. Έπρεπε δηλαδή να προηγηθούν οι καθαρισμοί των χώρων από τα ξερά χόρτα και τους σπασμένους ή πεσμένους κορμούς δένδρων, να γίνει η απαραίτητη αποψίλωση και ο καθαρισμός τους.

Άλλωστε, αυτού του τύπου οι εργασίες είναι υποχρεωτικό να γίνονται κάθε χρόνο, είτε οι χώροι είναι ανοιχτοί είτε είναι κλειστοί, προκειμένου να προστατεύονται από απευκταία φαινόμενα πυρκαγιών που τους απειλούν.

Όπως φαίνεται, τίποτα από όσα προβλέπονται σχετικά δεν έχει εφαρμοστεί, τουλάχιστον στην περίπτωση της Αρχαίας Αγοράς, από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών. Ίσως κάποιοι να σκέφτηκαν πως, καθώς όλα τα φώτα της δημοσιότητας θα ήταν στραμμένα την πρώτη ημέρα του ανοίγματος των χώρων στην Ακρόπολη, δεν χρειαζόταν να έχουν πράξει τα δέοντα εκεί που ο Βράχος ρίχνει τη σκιά του.

Άλλωστε, και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού την Ακρόπολη επισκέφθηκε για αυτοψία την παραμονή του ανοίγματος των χώρων. Γιατί εκεί υπήρχε και η αγωνία πως θα ανέβαινε αρκετός κόσμος για να δει από κοντά και τις εκτεταμένες διαστρώσεις με τσιμέντο – όπως και συνέβη, με νέες ντροπιαστικές φωτογραφίες και χιλιάδες αρνητικά σχόλια για τις επεμβάσεις να πλημμυρίζουν εκ νέου το διαδίκτυο.

Από εκεί, λοιπόν, από την Ακρόπολη, η οποία υπάγεται στην αρμοδιότητες της ίδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων που έχει και την ευθύνη της Αρχαίας Αγοράς, η υπουργός Λίνα Μενδώνη έκανε και τις σχετικές δηλώσεις τονίζοντας πως “οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη τη χώρα, ως υπαίθριοι ανοιχτοί χώροι, είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τους επισκέπτες, παρέχοντας τους μια δυνατότητα “αποσυμπίεσης” από την πολύμηνη καραντίνα, αλλά και προσφέροντας την ευκαιρία ενός ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού περιπάτου”. Συμπλήρωσε δε τα εξήςΤο ΥΠΠΟΑ και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων έχουν λάβει κάθε δυνατή πρόνοια για την κατάλληλη προετοιμασία των αρχαιολογικών χώρων, σε όλη την επικράτεια, προκειμένου οι επισκέπτες να μπορέσουν να χαρούν με ασφάλεια την επίσκεψή τους.

Έτσι εννοεί η κ. Μενδώνη την “κατάλληλη προετοιμασία” των αρχαιολογικών χώρων; Αυτή είναι η πρόνοια της ίδιας και των υπηρεσιών των οποίων προΐσταται για να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτό της φωτιάς στις Μυκήνες που συντάραξε το πανελλήνιο τον περασμένο Αύγουστο; 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καταδίκη για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας στον ζωγράφο και μέλος του ΔΣ του Βυζαντινού Μουσείου Μιχάλη Μαδένη

Απόφαση κόλαφος επιδικάζει στον Μιχάλη Μαδένη και στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας (ΕΒΕ) 160.000 ευρώ για αντιγραφή έργων του Γιώργου Κατσάγγελου.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Νετανιάχου απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας

Μάχες με Βορειοκορεάτες βλέπει ο Ζελένσκι

Αύριο στην Κωνσταντινούπολη ο νέος γύρος ελληνοτουρκικού διαλόγου

Προεδρικές Εκλογές 2024: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα