ΑΘΗΝΑ
05:33
|
22.09.2024
Προηγήθηκε καταγγελία του NIAD ότι τα αποτελέσματα των δεδομένων της μελέτης ήταν παρωχημένα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η AstraZeneca Plc ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει εντός 48 ωρών, στη δημοσίευση επικαιροποιημένων στοιχείων σχετικά με τα αποτελέσματα της τελικής κλινικής δοκιμής του εμβολίου της κατά του κορονοϊού στις ΗΠΑ, μετά την αμφισβήτηση των στοιχείων της μελέτης από αμερικανική επιτροπή.

Το βράδυ της Δευτέρας, το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η επιτροπή παρακολούθησης που ήταν επιφορτισμένη με τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ακρίβειας των στοιχείων της κλινικής δοκιμής εξέφρασε τις ανησυχίες της ότι τα αποτελέσματα ενδεχομένως βασίστηκαν σε παρωχημένα στοιχεία.

Είχε προηγηθεί, το πρωί της Δευτέρας, η ανακοίνωση της βρετανοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας ότι η κλινική δοκιμή του εμβολίου της που διεξήχθη στις ΗΠΑ έδειξε ότι είναι αποτελεσματικό κατά 79% στην πρόληψη της ασθένειας Covid-19 και 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης, νοσηλείας και θανάτου από τον κορονοϊό.

Το ινστιτούτο, με επικεφαλής τον Άντονι Φάουτσι, προέτρεψε την AstraZeneca να συνεργαστεί με την επιτροπή παρακολούθησης των δεδομένων και της ασφάλειας για να “διασφαλίσει ότι τα πιο ακριβή, ενημερωμένα δεδομένα αποτελεσματικότητας θα δημοσιοποιούνται το συντομότερο δυνατό”.

“Αυτό είναι πιθανόν ένα πολύ καλό εμβόλιο”, δήλωσε στην εκπομπή “Good Morning America” του ABC News ο δρ. Φάουτσι, ιατρικός σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την Covid-19 και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων (NIAID).

Όμως, πρόσθεσε ότι η DSMB “εξέφρασε την ανησυχία της” για το γεγονός ότι τα δεδομένα στη δημόσια δήλωση της AstraZeneca “ήταν κάπως παρωχημένα και θα μπορούσε πράγματι να είναι λίγο παραπλανητικά”.

Από τη μεριά της, η AstraZeneca απάντησε σήμερα, μέσω ανακοίνωσή της ότι τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα βασίστηκαν σε μια ενδιάμεση ανάλυση δεδομένων έως τις 17 Φεβρουαρίου, ενώ πρόσθεσε ότι η εταιρεία θα “συνεργαστεί αμέσως” με την ανεξάρτητη επιτροπή που παρακολουθεί τη δοκιμή για να μοιραστεί την ανάλυσή της επί των πιο πρόσφατων δεδομένων αποτελεσματικότητας.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόσφατη αυτή αμφισβήτηση αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο που καλείται να ξεπεράσει η AstraZeneca, μετά την πρόσφατη αναστολή χρήσης του εμβολίου της από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας φόβων ότι αυξάνει τον κίνδυνο θρομβοεμβολικών επεισοδίων, πρόβλημα που φαίνεται να ξεπεράστηκε σε έναν βαθμό μετά τη νέα αξιολόγηση του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), ο οποίος αποφάνθηκε ότι είναι αποτελεσματικό και ασφαλές.

Η τελευταία αυτή εξέλιξη έρχεται τη στιγμή που η AstraZeneca ετοιμάζεται να ζητήσει έγκριση χρήσης του εμβολίου της από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, η οποία ενδεχομένως τώρα να καθυστερήσει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ψυχραιμία μπροστά στα «βάσανα» της γαλλικής (κέντρο) αριστεράς

Το Telegram επίσημα ξεκινά να συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές

Χεζμπολάχ: Νέο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ

Αξιωματούχος της Fed: Πρόωρη δήλωση νίκης η μείωση των επιτοκίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα