ΑΘΗΝΑ
06:53
|
26.04.2024
Η δήλωση-απάντηση της Διεθνούς Επιτροπής Φίλων της Κριμαίας στις ακροδεξιές και “ναζιστικές” φωνές της Ουκρανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα τελευταία χρόνια, μήνες και εβδομάδες έχουμε χαρακτηριστεί από μια περιθωριακή ομάδα Ουκρανών, δημοσιογράφων και, δυστυχώς, από μια ισχυρή μειονότητα κυρίως ακροδεξιών και ναζιστών πολιτικών στην Ουκρανία ως “περιθωριακά πολιτικά πρόσωπα”, “ξένοι πράκτορες” και τα λοιπά. Ονομαστικά πλέον στοχοποιήθηκαν στο ουκρανικό Κοινοβούλιο από ακροδεξιές και ναζιστικές ομάδες, ο Γραμματέας, πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ίαν Τσαρνουγκόρσκι, ο αναπλ. Γραμματέας Κώστας Ήσυχος, πρώην αναπλ. υπουργός Άμυνας, ο αναπλ. Γραμματέας Στ. Βαλντενμπέργκι, Ιταλός περιφερειακός σύμβουλος και ο Αμπντέλ Μεσσαούντι, επίσης αναπλ. Γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής και πρώην βουλευτής της Τυνησίας.

Αυτές οι λεκτικές επιθέσεις και πρακτικές που διαρκώς μας συκοφαντούν και τελευταία έφτασαν και στο ουκρανικό κοινοβούλιο, δεν εξυπηρετούν τους δρόμους του διαλόγου και της ειρήνης. Είμαστε πολύ περήφανοι, που υπηρετούμε τις φωνές της ειρήνης και του διαλόγου. Είναι αλήθεια ότι προσπαθούμε πολύ σκληρά, ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την ανθρωπότητα, σε περίοδο μιας εξαιρετικά επικίνδυνης πανδημίας, κατά την οποία εφαρμόζεται η ουκρανική πολιτική των απάνθρωπων κυρώσεων έναντι των πολιτών της Κριμαίας, χρησιμοποιείται το επικίνδυνο όπλο των κυρώσεων σε πολλές μορφές, ακόμη και για τη στοιχειώδη, αλλά τόσο σημαντική ανθρώπινη ανάγκη όπως η υδροδότηση της Κριμαίας. Οι κυρώσεις που αυξάνονται συνεχώς σε περιεχόμενο και ένταση είναι ενάντια στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και κάθε αναγκαία ανθρώπινη αλληλεπίδραση στον σημερινό κόσμο.

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι αυτές οι απάνθρωπες πολιτικές είναι αντίθετες με τις επιθυμίες και τις πεποιθήσεις των λαών σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα μεταξύ γειτόνων. Είναι στιγμές σαν αυτές, που η ανθρωπότητα πρέπει να προσεγγίσει για να ξεπεράσει πρωτοφανή γεγονότα όπως ο Covid-19.

H δημιουργία γεφυρών, δρόμων ανθρώπινης συνδεσιμότητας, η αλληλεγγύη μέσω της επιστήμης, του πολιτισμού, του εμπορίου, του τουρισμού, μεταξύ άλλων και στην καθημερινή πρακτική είναι ο μόνος τρόπος για τη μείωση των εντάσεων, την απόκρουση του ρατσισμού, την εξαφάνιση ιδεών μίσους, όπως ο ναζισμός και φασισμός, ένας πραγματικά επικίνδυνος «ιός», που έχει φέρει μόνο δάκρυα και αίμα στα θύματά του.

Συνενώνουμε εκπροσώπους από περισσότερες των 30 χωρών και συνεχώς διευρυνόμαστε στο πνεύμα της φιλίας και των αδελφικών ιδανικών μεταξύ όλων των λαών.

Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε, αλλά δεν θα υιοθετήσουμε τις ίδιες μεθόδους με τους επιτιθέμενους εναντίον μας. Δεν είναι στην πολιτική μας κουλτούρα, στις ηθικές μας αξίες και στις πολιτισμικές μας πεποιθήσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανθρώπινη “σύνθεσή” μας έχει διαφορετικό χρώμα, θρησκεία και πολιτικό υπόβαθρο. Αυτό που ενώνει τις αξίες μας είναι η στοιχειώδης έννοια και η ουσία του αγώνα κατά της αδικίας, του ρατσισμού και του ναζισμού.

Έχουμε δει τη δύναμη και το επίμονο έργο του λαού της Κριμαίας μέσω των επισκέψεών μας στη χερσόνησο της Κριμαίας, μια πραγματικά μοναδική κοινωνία που πριν από 6 χρόνια αποφάσισε μέσω μιας μαζικής συμμετοχής σε ένα αποφασιστικό και δημοκρατικό Δημοψήφισμα να ενώσει το μέλλον της με τη Ρωσική Ομοσπονδία σε καιρούς διάλυσης της ουκρανικής συνταγματικότητας μέσω του “πραξικοπήματος Μαϊντάν”. Το παρόν Σύνταγμα της Κριμαίας, οι εν ενεργεία νόμοι προστατεύουν όλες τις θρησκευτικές μειονότητες, είτε εθνικές, είτε γλωσσικές ή πολιτιστικές. Στη σημερινή απίστευτη πλανητική σύγχυση των ανθρώπινων αξιών, αυτή η πραγματικότητα μας προσφέρει ένα παράδειγμα κοινωνικής δικαιοσύνης, ειρηνικής συνύπαρξης, διατήρησης προαιώνιων εθίμων για όλους τους πολίτες της Κριμαίας εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ελπίζουμε στο εγγύς μέλλον να διεξαχθούν συναντήσεις, δημοκρατικός διάλογος με πολιτισμένο τρόπο εντός της Ουκρανίας, συνεντεύξεις τύπου (όταν αρθούν οι απαγορεύσεις εισόδου μας), ώστε να συμβάλουμε στον αναγκαίο τερματισμό των βάναυσων, παράνομων κατά το διεθνές δίκαιο κυρώσεων που τιμωρούν τους απλούς πολίτες. Αυτή τη στιγμή είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτές οι πολιτικές είναι αντίθετες με την επιθυμία της πλειοψηφίας του ουκρανικού λαού, μια πολιτική που δημιουργεί και εντείνει τις διακρίσεις, τα τείχη των “γκέτο”, τα στρατόπεδα πολέμου και τους πολιτικούς που υπηρετούν αυτές τις “αξίες”…

Είτε υπάρξει η δυνατότητα να πετύχουμε τον ανωτέρω στόχο μας, είτε όχι, είμαστε πραγματικά τυχεροί γιατί υπηρετούμε τις ιδέες χιλιάδων ετών, που δημιούργησαν και διατηρούν έναν ανθρώπινο, ιστορικό και πολιτιστικό θησαυρό, όπως την Κριμαία. Η Μαύρη Θάλασσα γνώρισε τρομερούς πολέμους και απίστευτα ανθρώπινα δεινά. Τέλος, επέζησε από τον ηρωισμό του λαού της και του Κόκκινου Στρατού ενάντια στο ναζιστικό ολοκαύτωμα. Η Μαύρη Θάλασσα υπήρξε επίσης ένα ιστορικό περιβάλλον για χιλιάδες χρόνια πολιτιστικής ανταλλαγής, μια γέφυρα της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης και συνεννόησης μέσω της ειρηνικής συνύπαρξης. Ας διατηρήσουμε και αναπτύξουμε αυτήν την πλούσια κληρονομιά. Είναι ένα πραγματικά απαραίτητο “αήττητο φάρμακο” ενάντια στον “ιό” του μίσους και του πολέμου. Ελάτε μαζί μας!

* Ίαν Τσαρνουγκορσκι, Γεν. Γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής Φίλων της Κριμαίας, πρώην πρωθυπουργός Σλοβακίας

* Κώστας Ήσυχος, αναπλ. Γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής, πρώην αναπλ. υπουργός Άμυνας της Ελλάδας 

* Στ. Βαλντεμπέργκι, αναπλ. Γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής, Ιταλός αυτοδιοικητικός

* Αμπντέλ Μεσσαούντι, αναπλ. Γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής, πρώην βουλευτής της Τυνησίας

* Η παραπάνω δήλωση κατατέθηκε στον ΟΗΕ από τη μόνιμη Ρωσική Αντιπροσωπεία, στον ΓΓ, στα μέλη του Σ.Α. όπως επίσης και στην ειδική επιτροπή «Αρριάν» που ασχολείται με το ζήτημα της Κριμαίας και τη συμφωνία του Μινσκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα