ΑΘΗΝΑ
18:33
|
25.04.2024
Τι απαντά στη δυτική προπαγάνδα περί "ανταρτών" της διπλωματίας των εμβολίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Μόσχα δεν έχει σχέσεις με την ΕΕ ως οργανισμό σήμερα, ξεκαθάρισε ο Σεργκέι Λαβρόφ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ Λι.


Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διάλογο με την ΕΕ, εάν οι Βρυξέλλες αποφασίσουν να διορθώσουν τις διμερείς σχέσεις, διευκρίνισε ο ανώτατος Ρώσος διπλωμάτης σήμερα, Τρίτη (23/3).


“Ολόκληρη η υποδομή των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση καταστράφηκε από μονομερή βήματα που έκαναν οι Βρυξέλλες, οπότε η Μόσχα δεν έχει καμία σχέση με αυτήν την οργάνωση πλέον”, υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

“Δεν υπάρχουν σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως οργανισμό. Ολόκληρη η υποδομή αυτών των σχέσεων καταστράφηκε από μονομερείς αποφάσεις που έλαβαν οι Βρυξέλλες”, είπε.

“Εάν η Ευρώπη διακόψει αυτούς τους δεσμούς, απλώς καταστρέφοντας όλους τους μηχανισμούς που είχαν δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια, και έχουμε μόνο κράτη-μέλη που θέλουν να καθοδηγούνται από τα εθνικά τους συμφέροντα, τότε, πιθανώς, αντικειμενικά, αυτό οδηγεί στο γεγονός ότι οι σχέσεις με την Κίνα αναπτύσσονται γρηγορότερα από ό, τι απομένει από τις σχέσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες “, διευκρίνισε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Ωστόσο, ο Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη για επαφές για την ενίσχυση της συνεργασίας με την ΕΕ, όταν οι Βρυξέλλες εξαλείψουν τις ανωμαλίες στις διμερείς σχέσεις.


“Εάν και όταν οι Ευρωπαίοι κρίνουν σωστό να εξαλείψουν αυτές τις ανωμαλίες στις επαφές με τον μεγαλύτερο γείτονά τους, φυσικά, θα είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε αυτές τις σχέσεις με βάση την ισότητα, την αναζήτηση ισορροπίας συμφερόντων. Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχουν αλλαγές στο δυτικό μέτωπο, ενώ στην Ανατολή, κατά τη γνώμη μου, έχουμε μια πολύ εντατική ατζέντα, η οποία διαφοροποιείται κάθε χρόνο “, κατέληξε.

Παράλληλα, ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι Ρωσία και Κίνα θα κάνουν τα πάντα για να προστατεύουν τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις από τις απειλές μη φιλικών χωρών. “Δεν μπορεί κανείς να συναλλάσσεται μέσω τελεσιγράφων, μέσω κυρώσεων, αναγκάζοντας άλλες χώρες να υιοθετούν ένα συγκεκριμένο είδος συμπεριφοράς”, στηλίτευσε.

Ο Ρώσος υπουργός ξεκαθάρισε επίσης ότι η Μόσχα απορρίπτει την δυτική προπαγάνδα που ισχυρίζεται ότι η Ρωσία και η Κίνα είναι αντάρτες της “διπλωματίας των εμβολίων” κατά της covid-19, καθώς αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού και οι δύο χώρες, ξεκαθάρισε ο Λαβρόφ, επέδειξαν παραδειγματική ειλικρίνεια και αλληλοβοήθεια στη μάχη κατά της covid-19.

“Θα ήθελα να υπογραμμίσω αυτό που ο (Ρώσος) πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν επεσήμανε χθες στη διάρκεια μιας συνάντησης για την παραγωγή και τη διανομή εμβολίων, όταν δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να οδηγούμαστε από ανθρωπισμό σε αυτά τα ζητήματα, από το ενδιαφέρον να σώσουμε ζωές και όχι από γεωπολιτικές σκέψεις και μια εμπορική προσέγγιση να ξεπεράσουμε τον ανταγωνιστή”, πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός.

“Είναι απολύτως απαραίτητο να το θυμούνται όλοι αυτό, περιλαμβανομένων των εταίρων μας στη Δύση που προσπαθούν να παρουσιάσουν τη Ρωσία και την Κίνα ως αντάρτες του λεγόμενου τομέα ‘της διπλωματίας των εμβολίων’. Αυτό είναι εντελώς αναληθές”, σημείωσε ο Λαβρόφ.

Πηγή: Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς της συζύγου του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Τον ΚΟΣΜΟ ενόψει ευρωεκλογών παρουσίασε ο Πέτρος Κόκκαλης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα