ΑΘΗΝΑ
22:18
|
03.12.2021
Τζιχαντιστές πάνω σε μηχανές και αυτοκίνητα πυροβολούσαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες άνθρωποι, κάτοικοι τριών χωριών στον Νίγηρα, έπεσαν νεκροί κατά τη διάρκεια μιας ακόμη δολοφονικής επιδρομής τζιχαντιστών στο δυτικό τμήμα της αφρικανικής χώρας, κοντά στα σύνορά της με το Μαλί. Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι στις επιθέσεις της περασμένης Κυριακής 137 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τρία χωριά της περιοχής Ταουά. Ένας πολύνεκρος απολογισμός που έρχεται να προστεθεί στους 66 νεκρούς σε επιθέσεις που διαπράχθηκαν πριν από έξι ημέρες.

Η κλιμάκωση των επιθέσεων στο δυτικό τμήμα της χώρας αποτελεί τη σοβαρότερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος αρχηγός του κράτους Μοχάμεντ Μπαζούμ, διάδοχος του απερχόμενου προέδρου Μαχαμαντού Ισούφου, η εκλογική νίκη του οποίου επιβεβαιώθηκε την Κυριακή από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

“Βάζοντας στο στόχαστρο συστηματικά άμαχους πληθυσμούς, αυτά τα κακοποιά στοιχεία έφθασαν σε νέα επίπεδα φρικαλεότητας και βαρβαρότητας”, κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζακαριά Αμπντουραμάν με ανακοίνωσή του που αναγνώστηκε στην δημόσια τηλεόραση. “Η κυβέρνηση καταδικάζει αυτές τις βάρβαρες ενέργειες που διέπραξαν άνθρωποι χωρίς πίστη και χωρίς νόμο” και κηρύσσει “τριήμερο εθνικό πένθος” από σήμερα, πρόσθεσε.

Ένοπλοι κινούμενοι με μοτοσικλέτες έκαναν αλλεπάλληλες εφόδους σε χωριά, όπου “πυροβολούσαν ό,τι κινείτο”, είπε τοπικός αιρετός, προσθέτοντας ότι οι δράστες των σφαγών επιδόθηκαν επίσης σε ζωοκλοπές.

Η περιοχή Ταουά, αχανής, καλυπτόμενη κυρίως από έρημο, βρίσκεται ανατολικά της Τιλαμπέρι, κοντά στα σύνορα με το Μαλί.

Η περιφέρεια Τιλαμπέρι βρίσκεται στην επιλεγόμενη ζώνη “των τριών συνόρων” του Νίγηρα, του Μαλί και της Μπουρκίνα Φάσο, κι υφίσταται συχνά επιθέσεις από τζιχαντιστές που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Τη 15η Μαρτίου, φερόμενοι ως τζιχαντιστές εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον αυτοκινήτων που επέστρεφαν από εβδομαδιαία αγορά. Επιτέθηκαν επίσης σε χωριό, σφαγιάζοντας κατοίκους, πυρπολώντας αυτοκίνητα και σιταποθήκες. Επίσημος απολογισμός: 66 νεκροί.

Την ίδια ημέρα, επίθεση εναντίον του στρατού του Μαλί σε αυτή την περιοχή, των “τριών συνόρων”, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ΙΚ, είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 33 στρατιωτικοί.

Τη 2η Ιανουαρίου, ανάμεσα στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών, 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον δύο χωριών στην κοινότητα Μανγκαϊζέ. Πριν από αυτές της Κυριακής στην Ταουά, επρόκειτο για τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις που έχουν διαπραχθεί στην ιστορία του Νίγηρα από φερόμενους ως τζιχαντιστές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ με πληροφορίες από Daily Mail

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Και η Τσεχία στον δρόμο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους άνω των 60

Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος: «Όχι στη φίμωση της τέχνης»

«Φοβάμαι. Και ποιο πολίτευμα στηρίζεται πάνω στο φόβο των πολιτών;»

Eκδήλωση του Δικτύου Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών για το SLAPP στην Ελλάδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα