ΑΘΗΝΑ
05:12
|
20.05.2024
Ρευστό παραμένει το πολιτικό σκηνικό καθώς ο Νετανιάχου παραμένει πρώτος ενώ το μικρότερο κόμμα Γιαμίνα αναλαμβάνει ρόλο καταλύτη στα παζάρια για την επόμενη κυβέρνηση
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ρόλο καταλύτη φαίνεται πως παίρνει με βάση τα έξιτ πολς που ανακοινώθηκαν απόψε λίγο μετά τις 10.00 μ.μ. στο Ισραήλ το δεξιό κόμμα Γιαμίνα του πρώην υπουργού Άμυνας, Ναφτάλι Μπένετ, καθώς παίρνει επτά με οκτώ έδρες (από έξι που είχε στις περσινές εκλογές) στη νέα 120 μελή ισραηλινή βουλή (Κνέσετ).

Το επίσης δεξιό κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου παραμένει πρώτο σε δύναμη και στη νέα βουλή, μολονότι δείχνει να χάνει τρεις έδρες σε σχέση με τις περσινές εκλογές. Ωστόσο για να κυβερνήσει πρέπει να συμμαχήσει με το κόμμα του Μπένετ εφόσον το επιτρέψουν τα παζάρια για τη συγκρότηση μίας νέας κυβέρνησης συνεργασίας…

Η ισραηλινή εφημερίδα Χαάρετζ κάνοντας ένα συνδυασμό των προγνωστικών που έδωσαν τα τηλεοπτικά κανάλια Channel 11, Channell 12 και Channel 13 δείχνει πως αυτά συγκλίνουν.

Το Λικούντ φαίνεται πως εξασφαλίζει 32 έδρες (από 36), δεύτερο βγαίνει το “Γες Ατίντ” με 17 έδρες (από 11), τρίτη θέση το κόμμα Shaas των υπερορθόδοξων Εβραίων Shas 9 έδρες (όσες είχε και στις προηγούμενες). Στην τέταρτη θέση από τρίτη αναδεικνύεται η “Ενιαία Λίστα” αραβικών κομμάτων με 8 έδρες (από 15) και έπεται η Γιαμίνα και άλλα έξι κόμματα (μεταξύ των οποίων οι Εργατικοί της Μεράβ Μιχαέλι) που παίρνουν από 7 έδρες. Το γαλανόλευκο μπλοκ του υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντς που είχε έρθει δεύτερο στις περσινές εκλογές με 33 βουλευτές δείχνει να εκλέγει μόλις έξι βουλευτές.

Έξι βουλευτές δείχνει να εκλέγει και το κόμμα “Νέα Ελπίδα” του Γκιντόν Σάαρ που έφυγε από το Λικούντ τον περασμένο Δεκέμβρη για να κάνει “καριέρα” ως ανεξάρτητος αρχηγός με την φρούδα ελπίδα επίδοξου πρωθυπουργού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θρίλερ στο Ιράν: Αναγκαστική προσγείωση για τον Πρόεδρο κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Mamma Mia: Η ανάγκη του προοδευτικού κόσμου για μητρική θαλπωρή

Κουτσούμπας: Ο λαός να «κοντύνει» αποφασιστικά την κυβέρνηση

Το ακροδεξιό Vox της Ισπανίας πραγματοποιεί μαζική συγκέντρωση με ξένους συμμάχους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα