ΑΘΗΝΑ
11:44
|
24.04.2024
Σε παραλίες, εμπορικά κέντρα, σοόυπερ μάρκετ ή στο σπίτι για καθάρισμα έμειναν πολλοί Ισραηλινοί, σήμερα μέρα εκλογών...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Φίδια” έχουν αρχίσει να ζώνουν αρκετούς πολιτικούς ηγέτες στο Ισραήλ, όπου από τις 7.00 το πρωί έχουν ανοίξει οι κάλπες για τις ανάγκες των τέταρτων σε δύο χρόνια βουλευτικών εκλογών.

Σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος, κουρασμένο από τους μαραθώνιους των λοκντάουν λόγω πανδημίας και τους περιορισμούς των τελευταίων μηνών, αλλά και ενόψει των ετοιμασιών που κάνουν για τους εορτασμούς του Εβραϊκού Πάσχα που ξεκινά το Σάββατο, 27 Μαρτίου, σνόμπαραν ή “ξέχασαν” τα εκλογικά κέντρα.

Άλλοι Ισραηλινοί ενθαρρυμένοι και από τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή (που ξεπέρασαν σε αρκετές περιοχές τους 23 βαθμούς) ξεχύθηκαν στις παραλίες, στα εμπορικά κέντρα, στα σούπερ-μάρκετ και στα καφέ…

Όσοι δεν πήγαν να ψηφίσουν ή να ψωνίσουν έμειναν στα σπίτια κάνοντας γενική καθαριότητα, κατά το έθιμο προετοιμασιών του Εβραϊκού Πάσχα.

Η κατάσταση ανάγκασε τους πολιτικούς ηγέτες, από τον πρωθυπουργό και αρχηγό του δεξιού Λικούντ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ως τον αρχηγό των υπερορθόδοξων Εβραίων ακροδεξιών του “Θρησκευτικού Σιωνισμού”, Μπέζαλελ Σμότριτς να παροτρύνουν τους ψηφοφόρους να αφήσουν τα ξεσκονόπανα ή τις ρακέτες στις παραλίες και να πάνε να ψηφίσουν…

Ο Νετανιάχου για παράδειγμα πήρε σβάρνα τα εμπορικά κέντρα, με την… ντουντούκα στο χέρι, αναζητώντας ψηφοφόρους.

Σε ανάλογη κίνηση προέβη η νέα αρχηγός των Εργατικών Μεράβ Μιχαέλι που παρότρυνε τους ψηφοφόρους να κάνουν το καθήκον τους στην κάλπη και να αφήσουν τις πλάκες.“Φίλοι μας δεν πρόκειται για αστείο! Η προσέλευση είναι χαμηλή. Δεν θα μπορέσουμε να επιφέρουμε αλλαγή έτσι! Εϊναι στο χέρι μας. Πηγαίνετε να ψηφίσετε!” είπε με βίντεο που ανάρτησε η Μιχαέλι στο λογαριασμό της στο Τουίτερ.

Η Εκλογική Επιτροπή στις 16.00 μμ (ώρα Ισραήλ και Ελλάδας) είχε ανακοινώσει πως το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων, έξι ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, ήταν στο 47% . Δύο ώρες νωρίτερα, το ποσοστό ήταν στο 34% ενώ ακόμη χαμηλότερο ήταν στις αραβικές συνοικίες και περιοχές του Ισραήλ όπου κυμαινόταν στο 23%.

Παρόμοια χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στις κάλπες είχαν να παρατηρηθούν από τον Σεπτέμβριο του 2019 όπου στις τότε εκλογές συμμετείχε το 47% των ψηφοφόρων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φλέσσα: Τα παιδιά στα Τέμπη τα σκοτώσαμε όλοι και όλες μαζί

Για να μην κλείσει, το «Αλεξάνδρα», το τελευταίο σινεμά της Καλλιθέας

Κάλπες στη Βόρεια Μακεδονία και στο βάθος η ευρωπαϊκή πορεία

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν κλείνει με τη συνάντηση Ιερώνυμου-Μητσοτάκη το ζήτημα «ομόφυλα ζευγάρια»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα