ΑΘΗΝΑ
09:54
|
20.04.2024
Ο Μπόρις Τζόνσον άφησε άφωνους τους βουλευτές του και όταν κατάλαβε τι είπε, το πήρε πίσω.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι επιτυχημένο χάρη στην “απληστία” και στον “καπιταλισμό” δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκειας ιδιωτικής τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.  
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο βρετανικός “Γκάρντιαν” (Guardian) αρκετοί από τους βουλευτές που ήταν παρόντες στην επικοινωνία μέσω Zoom επιβεβαίωσαν τα λεγόμενα του Τζόνσον. Η επικοινωνία έγινε με μέλη της επονομαζόμενης “Επιτροπής 1922” των Τόρηδων, δύο ημέρες πριν από την παύση των εργασιών της Βουλής των Κοινοτήτων λόγω του εορτασμού του Πάσχα.  

Ο Τζόνσον μιλούσε με υπερηφάνεια για το πώς η κυβέρνησή του έχει καταφέρει να περισσότερους από 28 εκατομμύρια πολίτες στη χώρα με την πρώτη δόση του εμβολίου και είπε επί λέξει: “Η αιτία πίσω από την επιτυχία των εμβολίων μας είναι ο καπιταλισμός και η απληστία, φίλοι μου”. Αντιλήφθηκε γρήγορα ότι αυτό που ξεστόμισε είναι παρεξηγήσιμο ή κάπως απρεπές και προσπάθησε να τα μπαλώσει λέγοντας ότι απλά αστειευόταν. Αυτό τουλάχιστον λέει η διαρροή από την “Επιτροπή 1922”.

Το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνιγκ Στριτ δεν διέψευσε την ατάκα του Μπόρις Τζόνσον, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω και να δώσει έκταση στο θέμα.  

Βουλευτές της αντιπολίτευσης αντέδρασαν εστιάζοντας στο γεγονός ότι η δήλωση Τζόνσον έγινε ανήμερα της επετείου του πρώτου λοκντάουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και της τιμής που αποδόθηκε από όλη τη χώρα στη μνήμη των θυμάτων της νόσου Covid-19. Ο βουλευτής Μπάρι Σίρμαν του Εργατικού Κόμματος χαρακτήρισε “ενοχλητικό” το σχόλιο Τζόνσον ενώ η συνάδελφός του Άντζελα Ιγκλ έγραψε στο Twitter: “Ο αλτρουισμός και όχι απληστία θα μας βγάλει από την πανδημία”.

Κάποιοι Τόρηδες προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τον Πρωθυπουργό και να εξηγήσουν ότι αναφερόταν στο πόσο γρήγορα οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες κατάφεραν να παρασκευάσουν ασφαλή εμβόλια και δεν υπήρχε κανένας υπαινιγμός για τις σχέσεις και τις διαφωνίες της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις Βρυξέλλες ενδέχεται να μην το δουν έτσι.  

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών ώστε να τους καλέσει να αντιταχθούν στην όποια πρόταση περί απαγόρευσης εξαγωγών εμβολίων κατά του κορονοϊού από την ΕΕ. Η πρωτοβουλία του κ. Τζόνσον έρχεται μετά από τη σχετική προειδοποίηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων, που έχουν θορυβήσει τη βρετανική κυβέρνηση. Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι το μήνυμα προς την AstraZeneca, που έχει καθυστερήσει τις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ, είναι πως οι Βρυξέλλες έχουν την επιλογή να απαγορεύσουν τις εξαγωγές.

Πηγή: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα