ΑΘΗΝΑ
22:21
|
19.04.2024
Οι συμφωνίες αφορούν μεταξύ άλλων στενότερη συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας, Υδάτινων Πόρων και της ασφάλειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επτά συμφωνίες με στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Αιγύπτου και Ιορδανίας υπέγραψαν σήμερα στο Αμάν οι πρωθυπουργοί αμφοτέρων χωρών, Μουστάφα Μαντμπούλι και Μπίσερ αλ Χασάουναχ, αντιστοίχως.

Οι συμφωνίες υπογράφηκαν στο πλαίσιο της 29ης συνόδου της Ανώτερης Επιτροπής Αιγύπτου-Ιορδανίας ανάμεσα στους υπουργούς Ενέργειας, Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξηης, Υδάτινων Πόρων, Αρτχαιοτήτων, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής.

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι εκτίμησε πως η σημερινή συνάντηση με τον Ιορδανό  ομόλογό του και τους υπουργούς αμφοτέρων χωρών ήταν “από τις πιο σημαντικές που έχουν γίνει ποτέ” θεωρώντας πως θα ενισχύσουν περαιτέρω τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν “τους λαούς και τις κυβερνήσεις των δύο χωρών καθώς και τις στενές σχέσεις ανάμεσα στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα Β’.

Ο Μαντμπούλι αναφέρθηκε ακόμη στην στενή συνεργασία των δύο χωρών σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19  τονίζοντας πως έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν την νόσο “πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες που έχουν πιο σταθερά συστήματα υγείας και πόρους”.

Ο Ιορδανός πρωθυπουργός από την πλευρά του σημείωσε πως “η εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου είναι μέρος της εθνικής ασφάλειας της Ιορδανίας” και τόνισε πως Κάιρο και Αμάν έχουν κοινή στάση στο Παλαιστινιακό, υποστηρίζοντας σθεναρά την εξεύρεση λύσης στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ιορδανοί αξιωματούχοι σχολιάζοντας τις συναντήσεις με Αιγύπτιους ομολόγους τους επισήμαναν πως συζήτησαν εκτενώς το παλαιστινιακό ζήτημα καθώς και τις επιπτώσεις που προκαλεί το υπό ανέγερση τεράστιο αιθιοπικό Φράγμα Αναγέννησης σε σχέση με την επικείμενη διαχείριση των υδάτων του Γαλάζιου Νείλου που υδροδοτεί μεταξύ άλλων σε μεγάλο βαθμό την Αίγυπτο,το Σουδάν και την Αιθιοπία.

Λίγη ώρα μετά την υπογραφή των επτά συμφωνιών Αιγύπτου και Ιορδανίας Ιρακινοί αξιωματούχοι που επικαλέστηκε το πρακτορείο Shafaq News ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση τριμερούς συνόδου Ιράκ-Αιγύπτου και Ιορδανίας το ερχόμενο Σάββατο στη Βαγδάτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα