ΑΘΗΝΑ
09:31
|
24.04.2024
"Ως Ευρώπη πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα (αλλά) και να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με τον Ερντογάν".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και πρόεδρος του CDU, Άρμιν Λάσετ που βρίσκεται στο κατώφλι της καγγελαρίας, υποδέχτηκε χθες τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

“Ήταν μια καλή συζήτηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, φυσικά θίξαμε τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία” σημείωσε ο Λάσετ.

“Η εντύπωση που αποκόμισα είναι ότι οι εντάσεις έχουν χαλαρώσει σε ότι αφορά στις γεωτρήσεις και σε πολλά άλλα. Είναι ένα καλό μήνυμα από την Τουρκία ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Αλλά παρόλα αυτά ως Ευρώπη πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα σε αυτήν την δύσκολη διένεξη” τόνισε ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.

“Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει το θέμα των εντάσεων με τα πάνω και τα κάτω τους.Νομίζω ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα πρέπει να δρουν πάντα μαζί, αλλά δίνοντας διαφορετικό σημείο έμφασης” υπογράμμισε.

“Ο πρόεδρος Μακρόν εκπροσωπεί ισχυρά την ελληνικά πλευρά, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό σε περιόδους κρίσης να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με τον Ερντογάν. Είναι κάτι που η καγκελάριος φρόντισε να έχει. Η Ελλάδα είναι εταίρος μας στην ΕΕ, αλλά για ορισμένες διενέξεις χρειάζονται δίαυλοι κι αυτούς διατήρησε η Γερμανία”, διευκρίνισε.

Ο Νίκος Δένδιας έθεσε το αίτημα της ελληνικής πλευράς να σταματήσει η Γερμανία εξαγωγές πολεμικού υλικού προς την Τουρκία.

 “Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, για το οποίο θα πρέπει κανείς να προσέχει τις ισορροπίες. Δεν ξέρω την τρέχουσα κατάσταση, αλλά θα πρέπει να πάρει κανείς στα σοβαρά τις ελληνικές ανησυχίες”, απάντησε ο Λάσετ.

Στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Βεστφαλίας δεσμεύτηκε ότι το κρατίδιό του θα συνεχίσει να υποδέχεται ανήλικα προσφυγόπουλα. “Χρειαζόμαστε όμως ευρωπαϊκές λύσεις, γιατί η κατάσταση στους ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς συνεχίζει να είναι τεταμένη. Η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη συνολικά όλης της Ευρώπης για την επανεγκατάσταση των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη. Στη μεταναστευτική πολιτική ανήκει και η προστασία των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων”, είπε, υπενθυμίζοντας ότι στο πλαίσιο φύλαξης των συνόρων με την Τουρκία από την Frontex συμμετέχουν και αστυνομικοί από τη Ρηνανία-Βεστφαλία.

Αναφορικά με το αν θα βρεθεί τελικά ένας δρόμος που θα οδηγήσει σε έναν εποικοδομητικό και βιώσιμο διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Λάσετ πιστεύει ότι ο δρόμος έχει ήδη ανοίξει. “Τώρα απομένουν συζητήσεις για να διασαφηνιστούν βασικά θέματα, όπως οι θαλάσσιες ζώνες και συνθήκες ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών” τόνισε. 

Στο τερέν τον σχέσεων της ΕΕ με την Κίνα, ο Λάσετ ισχυρίστηκε ότι “οι Κινέζοι προσπαθούν τώρα με την πανδημία να ασκήσουν επιρροή μέσω της παρουσίας τους στην Ελλάδα και της νέας οδού του μεταξιού αλλά και στον Λίβανο, όπου κατά την άποψή μου η Γερμανία θα πρέπει να συμβάλει περισσότερο στην σταθερότητα της χώρας”.

Πηγή: Deutsche Welle

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν για κακόβουλη διαδικτυακή δραστηριότητα

Ενέκρινε και το Κογκρέσο το πακέτο των 95 δισ. για Ουκρανία-Ισραήλ

Σχέδιο Ανάν: Το βροντερό όχι των Ελληνοκυπρίων, η  εξαγορά των συνειδήσεων και οι παραχαράκτες

Το μεγάλο «Όχι» του 2004: Η δεύτερη επανάσταση των Κυπρίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα