ΑΘΗΝΑ
08:43
|
03.05.2024
Ο Γάλλος πρόεδρος εκτίμησε πως η ΕΕ μπορεί να δώσει εγγυήσεις για την ειρήνη στην Ευρώπη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

¨Συνέντευξη-“ποταμό” με σαφείς αιχμές έναντι της Τουρκίας έδωσε σήμερα στην ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο-παρουσιαστή, Νίκο Αλιάγα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που κατά τον αρχικό προγραμματισμό θα βρισκόταν σήμερα στην Αθήνα για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Αναφερόμενος στην 200στή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση ο Εμανουέλ Μακρόν είπε πως πριν 200 χρόνια, η Ελλάδα ενέπνεε την Ευρώπη, ειδικά τη Γαλλία. Εκτίμησε πως η Ελλάδα εμπνέει και σήμερα και πως παραμένει στην “πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής ελευθερίας, αυτού του αγώνα για τον πολιτισμό”.

Ερωτηθείς αν η Ευρώπη διαθέτει σήμερα τα μέσα για να εγγυηθεί την ειρήνη στην περιοχή της, ειδικά με τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε:

“Ναι, η Ευρώπη έχει τα μέσα. Πιστεύω ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια γεωπολιτική στιγμή, όπου όλοι έχουμε εργαστεί για να πούμε ότι χρειαζόμαστε μια πιο κυρίαρχη, πιο ανεξάρτητη Ευρώπη, που διαθέτει αυτό που αποκαλώ στρατηγική αυτονομία, δηλαδή, που μπορεί να αποφασίζει και να προστατεύει τον εαυτό της.

Έχουμε τα μέσα. Έχουμε τους στρατούς, τον εξοπλισμό, τη διπλωματική και οικονομική δύναμη που μας επιτρέπουν να το κάνουμε… Νομίζω ότι η Ελλάδα διαθέτει προφανώς μια μοναδική θέση από αυτή την άποψη, διότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην ανατολική Μεσόγειο όπου τι συμβαίνει; Το θέμα της μετανάστευσης που βιώσαμε το 2015, το ζούμε ακόμα και σήμερα κι επομένως η Ευρώπη πρέπει να ξέρει πώς να προστατεύει τα εξωτερικά της σύνορα, προφανώς για την Ελλάδα, αλλά τελικά για όλους μας…”

Εξήρε τη θέση “κλειδί” που έχει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντάς την “σημαντική για την κυριαρχία μας, για την οικονομική μας ζωή, διότι είναι ένας τόπος πλούτου, ανταλλαγών και σημαντική για τη σχέση μας με την Εγγύς & Μέση Ανατολή και την Αφρική”. Και συνέχισε:

“Απλώς είμαι ένας από αυτούς που πιστεύουν ακράδαντα ότι πρέπει πάντα να είμαστε στο πλευρό των Ευρωπαίων συμμάχων όταν δέχονται επίθεση στην κυριαρχία τους, όταν απειλείται η ανεξαρτησία τους, ο σεβασμός των συνόρων τους. Άλλωστε αυτό έκανε η Γαλλία το καλοκαίρι του 2020, όταν συνέβη αυτό”.

«Έχουμε αρκετές ασκήσεις, μερικές που μόλις πραγματοποιήθηκαν, μια άλλη που έχει προβλεφθεί επίσης από τον Πρωθυπουργό, όπου θα συνεργαστούμε, θα αναπτυχθούμε μαζί, θα βελτιώσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας, είτε πρόκειται για το πολεμικό ναυτικό, το στρατό ξηράς ή την αεροπορία μας. Έχουμε αυτή την παράδοση, εργαζόμαστε από κοινού και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, διότι θεωρώ ότι μια μεγάλη χώρα της ΕΕ πρέπει να μπορεί να ζήσει ειρηνικά σήμερα. Πιστεύω ότι εάν η Ευρώπη θέλει να ζήσει ειρηνικά, πρέπει να ξέρει να προστατεύει τα σύνορά της και να οικοδομεί αυτούς τους χώρους ειρήνης».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό επισήμανε πως θα πρέπει να αυξηθεί η βοήθεια προς την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, εξηγώντας πως τις αφήσαμε “μόνες να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα το οποίο τελικά μετατίθεται στους άλλους”. Πρόσθεσε πως θα πρέπει να δοθεί περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα για την προστασία των συνόρων της εκτιμώντας πως η υπόθεση “¨δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι ένα θέμα αλληλεγγύης”.

Δεν έκρυψε τέλος την αγάπη του για την ελληνική φιλοσοφία, λέγοντας:

“Όταν θέλω να ηρεμήσω, καταφεύγω στην Παρμενίδεια ισορροπία. Επίσης υπάρχει κάτι στον Αριστοτέλη που αγαπώ πολύ, το οποίο κατά βάση σημαίνει ότι πρέπει να γίνουμε αυτό που έπρεπε να είμαστε. Και αυτό δεν είναι μια μορφή τετελεσμένου. Σημαίνει ότι υπάρχει κάτι ήδη στην ουσία της κατάστασης ενός ατόμου που υπάρχει ήδη εκεί και ότι τα γεγονότα αποκαλύπτονται σταδιακά αλλά εκτυλίσσονται στο βάθος.”

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα