ΑΘΗΝΑ
16:47
|
26.04.2024
Ο Εμάνουελ Μακρόν εξέφρασε την ανησυχία του ότι η Άγκυρα θα "παίξει με την κοινή γνώμη", επηρεάζοντας τις εκλογές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ανησυχία του ότι η Άγκυρα θα “παίξει με την κοινή γνώμη” και ότι θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις επερχόμενες γαλλικές εκλογές, εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν.

“Οι απειλές δεν είναι κεκαλυμμένες, δεν θέλω να ξαναμπλέξω σε μια ειρηνική σχέση εάν από πίσω κρύβονται τέτοιες κινήσεις, δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι France 5, στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ με τον εύγλωττο τίτλο “Ερντογάν: Ο Σουλτάνος που προκαλεί την Ευρώπη”.

“Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε απόλυτα διαφανείς” κατάληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Τα σχόλια Μακρόν έρχονται σε μια περίοδο που επιχειρείται η αναθέρμανση των γαλλοτουρκικών σχέσεων για σοβαρές διαφωνίες που έχουν σε μία μακρά λίστα θεμάτων, από το ρόλο του Ισλάμ στη Γαλλία και τη Συρία μέχρι τις μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη.

Ο Μακρόν δεν εξήγησε με ποιον τρόπο θα προσπαθήσει η Τουρκία να επηρεάσει τις γαλλικές εκλογές, ούτε διευκρίνισε σε ποιες εκλογές θα γίνει αυτό. Αρκέστηκε να τονίσει ότι η Τουρκία θα “παίζει με την κοινή γνώμη”.

Καταλήγοντας, ο Γάλλος πρόεδρος έριξε τους τόνους, σημειώνοντας ότι ο διάλογος με την Τουρκία εξακολουθεί να είναι αναγκαίος καθώς είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος, αλλά και σύμμαχος στη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.

“Αν πεις εν μιά νυκτί δεν μπορώ να συνεργαστώ πλέον μαζί σου, σταματάμε το διάλογο, τότε η Ευρώπη θα βρεθεί με τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία” διευκρίνισε.

“Διαπίστωσα από την αρχή της χρονιάς μια προθυμία από μέρους του προέδρου Ερντογάν να επαναδεσμευτεί στη σχέση και θέλω να πιστεύω ότι είναι εφικτός αυτός ο δρόμος. Αλλά δεν μπορούμε να ξαναρχίσουμε τη σχέση αν παραμένουν ασάφειες”, κατάληξε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Τέμπη: Προανακριτική για το μπάζωμα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις ρωσικές αρχές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα