ΑΘΗΝΑ
01:33
|
29.09.2024
O ανταγωνισμός με των ΗΠΑ με την Κίνα μεταφέρεται και στο πεδίο των άλλων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ανταγωνισμός των ΗΠΑ και των συμμάχων τους με την Kίνα τέθηκε στο επίκεντρο ομιλίας που εκφώνησε νωρίτερα σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έτεινε χείρας μεγαλύτερης φιλίας προς εταίρους και συμμάχους των ΗΠΑ διαβεβαιώνοντας επιπροσθέτως για την “αφοσίωση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 5” περί συλλογικής άμυνας. Ζήτησε αναζωογόννηση της στρατιωτικής συμμαχίας σε επίπεδο όπλων,εγκαταστάσεων και “ετοιμότητας” συμπεριλαμβανομένων “αποτρεπτικών πυρηνικών” και ψηφιακών μέσων.

Τόνισε ότι η πανδημία covid-19 και η κλιματική αλλαγή θα παίξουν κεντρικό ρόλο σε αποφάσεις του ΝΑΤΟ.

Παραδέχθηκε ότι τα “τελευταία λίγα χρόνια” κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των εταιρών και συμμάχων στις ΗΠΑ αλλά διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα ενισχύσει τις σχέσεις μαζί τους “όχι στη βάση τηλεσιγράφων αλλά καινοτομίας”.

Κατήγγειλε την “πιεστική” στάση της Κίνας σε διάφορες χώρες κατηγορώντας την πως επιχειρεί να διαταράξει την ισχύουσα διεθνή τάξη πραγμάτων και να αλλάξει τους κανόνες και τις ισορροπίες. “Η πιεστική συμπεριφορά της Κίνας απειλεί τη συλλογική μας ασφάλεια και ευημερία” είπε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους εταίρους τους για να “κλείσουν τα κενά” σε τομείς όπως η τεχνολογία και οι υποδομές “που εκμεταλλεύεται η Κίνα για να ασκήσει πίεση”.

Άφησε ωστόσο και κάποια περιθώρια συνεργασίας με το Πεκίνο σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή και η δημόσια υγεία.

Λίγο μετά τις 18.00 μ.μ. ξεκίνησε στο ΝΑΤΟ η κοινή εμφάνιση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε εκδήλωση με συντονιστή-δημοσιογράφο θίγοντας σχεδόν όλα τα παραπάνω ζητήματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα