ΑΘΗΝΑ
16:53
|
25.04.2024
Οι αρχικοί πανηγυρισμοί μεταβάλλονται σε προβληματισμό και παζάρια μετά το θολό μετεκλογικό τοπίο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Οι εκλογές τελείωσαν. Ζήτω οι νέες εκλογές!” θα μπορούσαν να αναφωνήσουν απόψε ορισμένοι Ισραηλινοί πολιτικοί αναλυτές καθώς η εικόνα που προκύπτει ως τώρα από την καταμέτρηση του 87% των ψηφοδελτίων από τις κάλπες της 23ης Μάρτη δεν απομακρύνει το ενδεχόμενο νέων πέμπτων (σε δύο χρόνια) πρόωρων εκλογών εάν δεν πετύχουν, ούτε αυτή τη φορά, τα μετεκλογικά “μαγειρέματα” για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης με πιθανό πρωθυπουργό (πλην εξαιρετικού απροόπτου) τον 71χρονο ηγέτη του δεξιού Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Τα τελικά αποτελέσματα καθυστερούν καθώς χρειάστηκε μερική επανακαταμέτρηση σε αρκετές χιλιάδες ψηφοδέλτια, εξαιτίας κάποιου λάθους, αλλά και λόγω των επιπλέον 400.000 ψήφων που προέρχονται από τις λεγόμενες “κινητές” κάλπες που στήθηκαν προκειμένου να ψηφίσουν Ισραηλινοί διπλωμάτες και προσωπικό πρεσβειών που υπηρετούν στο εξωτερικό, Ισραηλινοί στρατιωτικοί και αστυνομικοί ή στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας, φυλακισμένοι, ΑΜΕΑ, ασθενείς με covid-19 ή όσοι βρίσκονται σε καραντίνα λόγω κορονοϊού.

Αυτές οι 400.000 ψήφοι που είναι περίπου το 10% του συνόλου των ψηφοδελτίων μπορεί να κρίνουν την επόμενη κυβέρνηση ή και την διεξαγωγή νέων εκλογών, οι οποίες ούτως ή άλλως παραμένουν μία αρκετά ισχυρή πιθανότητα σε περίπτωση που δεν ευοδώσουν τα νέα παζάρια που ξεκινούν ήδη για τη συγκρότηση νέου κυβερνητικού συνασπισμού εφόσον καταστεί εφικτή η εξασφάλιση των ελάχιστων 61 εδρών που απαιτούνται από την 120μελή βουλή.

Ο δεξιός και ακροδεξιός συνασπισμός κομμάτων με επικεφαλής το Λικούντ δείχνει να συγκεντρώνει ως τώρα 59 έδρες εάν βεβαίως το ΓΙΑΜΙΝΑ του πρώην υπουργού Ναφτάλι Μπένετ ενδώσει στις πιέσεις και συνεργαστεί με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η άλλη πλευρά κεντροδεξιών, κεντροαριστερών ή “αντι-Νετανιάχου” κομμάτων συγκεντρώνει 56 έδρες.

Αραβικό κόμμα σε ρόλο πιθανού καταλύτη

Ρόλο ρυθμιστή ή καταλύτη για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης παίζει ανέλπιστα το μικρό αραβικό κόμμα του Μανσούρ Αμπάς, Ρά’αμ (στα εβραϊκά ή “Ενιαία Αραβική Λίστα” στα αραβικά που αποχώρησε τον Γενάρη από την “Ενιαία Λίστα” του Άϊμαν Οντέχ) που φαίνεται πως εκλέγη τουλάχιστον πέντε βουλευτές.

Ο Μανσούρ Αμπάς πριν τις εκλογές είχε δηλώσει πρόθυμος για συνεργασία με το Λικούντ του Νετανιάχου επικροτώντας τις συμφωνίες του Ισραήλ με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Μαρόκο και Σουδάν. Μετά τις εκλογές, δήλωσε σήμερα το πρωί στο ραδιοσταθμό 103FM ότι δεν είναι στο τσεπάκι κανενός και πως θέλει να διαπραγματευτεί με όποιον “ενδιαφέρεται να σχηματίσει κυβέρνηση και βλέπει τον εαυτό του ως πιθανό πρωθυπουργό”. Εμμέσως, δηλαδή, φωτογράφισε τον Νετανιάχου…

Ο Νετανιάχου, πάλι, προεκλογικά είχε απορρίψει τη συνεργασία του με το κόμμα του Αμπάς σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους ακροδεξιούς υπερορθόδοξους Εβραίους όπως το κόμμα του “Θρησκευτικού Σιωνισμού”. Ωστόσο, μετεκλογικά η εικόνα έχει αλλάξει. Αυτά, ενώ στο βάθος παραμονεύουν οι τρεις δικαστικές διώξεις που υφίσταται για διαφθορά…

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το πρωί της Παρασκευής, μία δηλαδή μέρα πριν το Εβραϊκό Πάσχα.

Τα παζάρια ωστόσο έχουν ξεκινήσει από τώρα και στα δύο βασικά στρατόπεδα που διεκδικούν την εξουσία, με τους Εργατικούς της Μεράβ Μιχαέλι να προειδοποιούν πως με την πρώτη ευκαιρία θα κατεβάσουν νομοσχέδιο που θα απαγορεύει σε υπόδικους να αναλαμβάνουν το πρωθυπουργικό αξίωμα…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζυμώσεις για διορισμό νέου πρωθυπουργού στην Αϊτή

Στη Χιλή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

ΚΚΕ: «Στο στόμα του λύκου» η φρεγάτα Ύδρα

Ελεύθερος ο Φλώρος- Απαγορεύεται να πλησιάσει τον Γραμμένο στα 50 μέτρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα