ΑΘΗΝΑ
11:58
|
18.05.2024
Τουλάχιστον 15 νεκροί, 400 αγνοούμενοι και 45.000 εκτοπισμένοι για δεύτερη φορά στη ζωή τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και έως και 400 αγνοούνται μετά την καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Δευτέρα και έκαψε ολοσχερώς δομή προσφύγων Ροχίνγκια στο Μπαγκλαντές, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Οι τραυματίες, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι περισσότεροι από 560.

Η “τεράστια” φωτιά εκδηλώθηκε στον καταυλισμό Μπαλουχαλί στο νοτιοανατολικό Μπαγκλαντές. Εκτιμάται ότι 45.000 Ροχίνγκια εκτοπίζονται για δεύτερη φορά στη ζωή τους, καθώς μετά τον ξεριζωμό τους από τη Μαλαισία ξαναβρίσκονται άστεγοι και χωρίς υπάρχοντα.

“Δεν μπόρεσα να διασώσω τίποτα από τα υπάρχοντά μας. Έπρεπε να σώσω τα παιδιά μου από τη φωτιά. Απλά τρέξαμε για να σωθούμε”, ανέφερε μία πρόσφυγας. ‘Πριν ξεσπάσει η φωτιά τα παιδιά μου πήγαν στο μουσουλμανικό σχολείο. Δεν τα είδα όταν γύρισαν. Βρήκα τα δύο μεγαλύτερα όμως ακόμη δεν έχω βρει τον μικρότερό μου γιο”, δήλωσε μια άλλη γυναίκα. Ο εκπρόσωπος του UNHCR στο Μπαγκλαντές, Γιοχάνες Φαν Ντερ Κλάουβ, έκανε λόγο για ένα σκηνικό “ολικής καταστροφής”.

Η αιτία της φωτιάς παραμένει άγνωστη ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η σχετική έρευνα από τις αρχές του Μπανγκλαντές.

Στη δομή έσπευσαν να συνδράμουν για την ανακούφιση των πληγέντων ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος. Στη δομή εκτιμάται ότι διέμεναν συνολικά περίπου 124.000 πρόσφυγες.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας τέθηκε υπό έλεγχο το βράδυ της ίδιας ημέρας με τους πυροσβέστες να δίνουν πραγματική μάχη για να σώσουν τον κόσμο. Δεν είναι η πρώτη φορά μέσα στο τρέχον έτος που καταστρέφεται από τις φλογές καταυλισμός προσφύγων στο νοτιοανατολικό Μπαγκλαντές. Μόνο τον Ιανουάριο εκδηλώθηκαν δύο φωτιές και σύμφωνα με τη UNICEF η μία οφειλόταν σε “εμπρηστική ενέργεια”. Σε αυτές τις δύο φωτιές καταστράφηκαν περισσότερα από 500 καταλύματα και 3.500 πρόσφυγες βρέθηκαν εκτοπισμένοι.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ροχίνγκια ζουν σε καταυλισμούς στο νότιο Μπαγκλαντές, αφού έφυγαν το 2017 από τη Μιανμάρ για να γλιτώσουν από τις επιχειρήσεις του στρατού.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κρήτη: Διάσωση 32 μεταναστών και προσφύγων που επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος

Αυτοκτόνησε ο πληροφοριοδότης της Boeing σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα

Νέες πλημμύρες προκαλούν χάος στο Αφγανιστάν: Νεκροί και καταστροφές

Μέξικο: Νεκρός υποψήφιος δήμαρχος και άλλοι 5 σε προεκλογική εκδήλωση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα