ΑΘΗΝΑ
16:52
|
28.09.2024
Οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης στέλνουν το μήνυμά τους για την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αλέξης Τσίπρας: «Οι ήρωες της εποχής μας είναι όσοι και όσες σήμερα δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία»

Για μια επανάσταση ενάντια στο δεσποτισμό, που οραματίστηκε μια δημοκρατική και ελεύθερη χώρα κάνει λόγο στο μήνυμά του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. 

Η επέτειος για τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 αποτελεί μια ημέρα εθνικού εορτασμού, κριτικής ανασκόπησης και δημιουργικού αναστοχασμού για το μέλλον.

Μνήμη της Επανάστασης του ’21 σημαίνει να μην λησμονήσουμε τις θυσίες των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους, που θυσίασαν τις περιουσίες τους και που αντιμετώπισαν ηρωικά τις μακρές αντιξοότητες που είχαν μπροστά τους, προκειμένου να πετύχουν τον κοινό σκοπό, που συνδεόταν με τις ιδέες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Εθνικής Ανεξαρτησίας.

Η Ελληνική Επανάσταση, όμως, υπήρξε καθοριστικής σημασίας γεγονός, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Ήταν ένα σημείο καμπής της ευρωπαϊκής ιστορίας, όταν οι ευρωπαϊκές μεγάλες δυνάμεις της εποχής είδαν τον ελληνικό λαό να εξεγείρεται και να διεκδικεί την ανεξαρτησία του από τον οθωμανικό ζυγό. Μια επανάσταση ενάντια στο δεσποτισμό που οραματίστηκε μια δημοκρατική και ελεύθερη χώρα. Η Ελληνική Επανάσταση σήκωσε ένα τεράστιο κύμα φιλελληνισμού και προκάλεσε καθοριστικό ρήγμα στις γεωπολιτικές ισορροπίες της εποχής. Γι’ αυτό και αναγνωρίζεται και τιμάται σε ολόκληρο τον κόσμο ως μια ψηφίδα στο παγκόσμιο ψηφιδωτό των αγώνων για ελευθερία.

Η επέτειος των 200 χρόνων από την 25η Μαρτίου μας επιτρέπει να στοχαστούμε κριτικά, να τιμήσουμε τη διαρκή επιθυμία του ανθρώπου για Ισότητα και Δημοκρατία, να αναλογιστούμε την επαναστατική δύναμη του ιστορικά απρόβλεπτου που αλλάζει ισορροπίες οι οποίες μέχρι χτες φάνταζαν αδιατάρακτες.

Ωστόσο η φετινή επέτειος του Αγώνα για την Ανεξαρτησία μας βρίσκει σε μια πρωτόγνωρα κρίσιμη στιγμή που το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας δίνει μια ξεχωριστή, κρίσιμη μάχη.

Γι’ αυτό βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά σε μια ιστορική συνθήκη που απαιτεί δράση και πράξη. Αυτή τη φορά με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας, της προκοπής και της ευημερίας της χώρας μας και του λαού μας.

Με γνώμονα τη διατήρηση των πλέον βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων, που δεν πρέπει να αφήσουμε να καταρρεύσουν με κόστος την απώλεια περισσότερων ανθρώπινων ζωών.

Θα ήταν ο καλύτερος έμπρακτος σεβασμός στους αγωνιστές και τους πρωτεργάτες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

«Οι ήρωες της εποχής μας, είναι όσοι και όσες σήμερα δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές που σώζουν ζωές. Αυτοί που κρατούν μια χώρα όρθια απέναντι στον φονικό ιό, αυτοί που τιμούν τον όρκο τους απέναντι στην επιστήμη και την ίδια τους την πατρίδα» υπογραμμίζει σε ανάρτησή του στο facebook για την επέτειο των 200 χρόνων ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ολόκληρο το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα:

Σήμερα είναι μια μέρα μνήμης και υπερηφάνειας για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα όπου γης. Η επαναστατική και δημοκρατική παρακαταθήκη του εικοσιένα είναι αυτή που πότισε τους πολιτικούς μας θεσμούς, την ιστορική μας συνείδηση και τη συλλογική μας μνήμη. Είναι κομμάτι της συλλογικής μας ταυτότητας και όχημα μας για τις μάχες του μέλλοντος.

Στα 200 χρόνια από την Επανάσταση, η πατρίδα μας δίνει μια ακόμα μεγάλη μάχη.

Μια μάχη ζωής, για να κερδίσει ξανά την ελπίδα και την προοπτική.

Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι οι μεγάλες νίκες είναι υπόθεση των απλών ανθρώπων, αυτών που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση υπηρετούν έναν σκοπό ανώτερο και από την ίδια τους τη ζωή.

Αυτοί οι άνθρωποι, οι ήρωες της εποχής μας, είναι όσοι και όσες σήμερα δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία.

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές που σώζουν ζωές.

Αυτοί που κρατούν μια χώρα όρθια απέναντι στον φονικό ιό, αυτοί που τιμούν τον όρκο τους απέναντι στην επιστήμη και την ίδια τους την πατρίδα.

Στέλνω την αλληλεγγύη και τη στήριξή μου σε όλους τους υγειονομικούς και καλώ κάθε πολίτη αυτής της χώρας, να βρει δύναμη και κουράγιο για να ξεπεράσουμε τα δύσκολα.

Έχουμε μπροστά μας μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί.

Ώστε η επόμενη μέρα, να μας βρει όλους ενωμένους και αποφασισμένους για να χτίσουμε την Ελλάδα που αξίζει στις επόμενες γενιές.

ΜεΡΑ25: «Κάθε υπόδουλος λαός έχει να επιλέξει μεταξύ της περιπέτειας και της υποτέλειας»

«Κάθε υπόδουλος λαός έχει να επιλέξει μεταξύ της περιπέτειας και της υποτέλειας. Οι εξεγερμένοι Έλληνες το 1821 ήταν ηρωίδες, ήταν ήρωες, επειδή με πλήρη συνείδηση του τι έκαναν εξεγέρθηκαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» τονίζει στο μήνυμά του ο Γραμματέας του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Στήσαμε το πρώτο σύγχρονο ελληνικό κράτος. Επέλεγαν την περιπέτεια γιατί ήξεραν ότι η χειρότερη περιπέτεια είναι η επιλογή της υποτέλειας. Αυτή τους την επιλογή γιορτάζουμε σήμερα, 200 χρόνια μετά»

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Η επανάσταση του 1821 διδάσκει ότι το “παλιό” και “ξεπερασμένο” θα ηττηθεί χάρη στην πάλη των λαών»

«Η Επανάσταση του 1821 μας διδάσκει ότι η ανάγκη πάντα γίνεται “Ιστορία”, ότι το “παλιό” και “ξεπερασμένο”, όσο ακλόνητο κι αν φαίνεται, θα ηττηθεί, χάρη στην πάλη των λαών, όταν αυτοί αποφασίσουν να βγουν στο προσκήνιο της Ιστορίας» τονίζει σε δήλωσή του για την επέτειο της επανάστασης του 1821, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Αν η αστική απελευθερωτική Επανάσταση του 1821 γέννησε το ελληνικό αστικό κράτος, η Σοσιαλιστική Επανάσταση στον 21ο αιώνα θα γεννήσει το νέο εργατικό κράτος, το οποίο θα πάψει -οριστικά και αμετάκλητα αυτή τη φορά- να συντηρεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, θα ικανοποιήσει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, τους πόθους των εργαζομένων, τους πόθους της νεολαίας μας» καταλήγει.

Φώφη Γεννηματά: «Ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να στοχεύουμε ψηλά»

«Μόνο ενωμένοι μπορούμε να  πάμε μπροστά. Ενωμένοι και δυνατοί απέναντι σε αυτούς που επιβουλεύονται την εθνική μας ανεξαρτησία. Ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να στοχεύουμε ψηλά» είναι το μήνυμα της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, για την 25η Μαρτίου και την επέτειο  των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Σαν σήμερα, οι  Έλληνες έβαλαν τα θεμέλια του αγώνα για την απελευθέρωση. Με όραμα μια ανεξάρτητη πατρίδα χωρίς τον ζυγό  της τυραννίας, με ελευθερία και ισότητα.

Ο Ελληνισμός, σε όλη τη γη, είναι περήφανος για την ιστορία του και τιμά σήμερα τους ήρωες του. Όλους τους αγώνες μας τους κερδίσαμε ενωμένοι.

200 χρόνια από την επανάσταση, η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά και μπορεί να κοιτά το αύριο με αισιοδοξία για μια ζωή με αξιοπρέπεια, δημοκρατία και ειρήνη, χωρίς  τα λάθη του  χθες. Χωρίς τον διχασμό που πληρώσαμε τόσο ακριβά.

Μόνο ενωμένοι μπορούμε να  πάμε μπροστά.

Ενωμένοι και δυνατοί απέναντι σε αυτούς που επιβουλεύονται την εθνική μας ανεξαρτησία.

Ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να στοχεύουμε ψηλά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παντελή Κυραμαργιέ μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη συγκίνηση;

Φωτιά στην Ξάνθη-Ήχησε το 112

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Σεισμός 4,4 ρίχτερ στις Στροφάδες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα